Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum calculezi necesarul de calorii !


Monica Badea

Recommended Posts

Ce este o calorie?
Caloria este unitatea de masura a energiei.

Noi avem tendinta de a asocia caloriile cu mancarea, insa nu intotdeauna este asa.

Spre exemplu, 4 litri de benzina contin aproximativ 31000000 de calorii. 🙂
Caloriile pe care le gasim inscriptionate pe ambalajele produselor din supermarketuri, sunt kilocalorii (kcal), care reprezinta 1000 de calorii (cal).

In general, lumea cand vorbeste despre calorii, se refera la kilocalorii din comoditate. (calorii alimentare)
Care este necesarul zilnic de calorii alimentare?

Acum ca am aflat ce sunt caloriile si pentru faptul ca acestea se regasesc in diferite cantitati in produsele si alimentele pe care le consumam, important este sa descoperim si care este necesarul nostru zilnic.

Ca o medie generala, barbatii au nevoie de 2700 kcal zilnic, iar femeile 2200 kcal.

Desi ar fi un bun indicator pentru majoritatea oamenilor, aceste cantitati pot varia in functie de mai multi factori precum:

Starea de sanatate generala
Activitati fizice
Sex
Greutate
Inaltime
Varsta
Forma fizica generala

CUM SE CALCULEAZĂ NECESARUL ZILNIC DE CALORII DIN ALIMENTE?

Pentru a-ti calcula cu precizie metabolismul de baza (în Kcal), utilizeaza urmatoarele formule.

∗Cifrele pe care le vei obtine corespund cantitatilor pe care organismul tau le consuma in repaus, pe o perioada de 24 ore.

Calculator calorii:

Pana la 18 ani: 17,3 x greutatea corpului in kg + 651
19 -30 ani: 15,3 x greutatea corpului in kg + 879
31-60 ani: 11,6 x greutatea corpului in kg + 487
Dupa 60 ani:13,5 x greutatea corpului in kg + 487
Un număr mai mic de calorii + adăugarea de suplimente pentru slăbit, te duc garantat mai aproape de corpul pe care ți-l dorești.  

Suplimentele special create pentru slăbit sunt practic proteine, care îți dau nutrienți și sațietate, măncând astfel mai puțin, și arzătoare de grăsimi care, după cum spune și numele, stimulează metabolismul să ardă mai multe grăsimi și chiar reduc acumularea de noi grăsimi.
Care este calitatea caloriilor (calorii alimente)?

Provenienta caloriilor impune calitatea acestora, un aspect deosebit de important in funcţionarea zilnacă a organismului.

Astfel, cat de eficient este transformata energia provenind din alimentele consumate de-a lungul zilei in fota musculara, respiratorie etc, depinde de calitatea caloriilor.
CUM SA CREEZI UN DEFICIT CALORIC PENTRU A SLABI?

Poti face acest lucru ingerand mai putine calorii decat rata metabolismului bazal, antrenandu-te sau o combinatie intre cele doua.

 La fel de important este ca atunci cand vrei sa pierzi in greutate, reducand numarul de calorii alimentare, sa nu consumi mai putin de 1200 de calorii pe zi, pentru femei si 1500 in cazul barbatilor.

In caz contrar, organismul va fi fortat sa incetineasca metabolismul.

O dieta care contine mai putin de 1000 de calorii poate crea probleme serioase de sanatate.

Cine trebuie sa urmeze dietele?

Astfel de diete nu trebuie urmate decat de persoanele care sufera de obezitate, numai la recomandarea si sub supravegherea medicului.

 Desi poti reduce numarul de calorii alimentare consumate la minimul drastic de 1200 fara a-ti pune sanatatea in pericol, cel mai probabil, cu un nivel atat de redus de energie, nu vei putea desfasura nicio activitate fizica prea solicitanta sau un antrenament, care este o componenta esentiala a pierderii in greutate si a definirii corpului.

De asemenea, cresc sansele de a pierde din masa musculara, cand, cel mai probabil, vrei sa elimini grasimile.

Asa cum am mentionat anterior, sa numeri caloriile pentru a slabi, fara a acorda atentie alimentelor care le contine, inseamna sa nu iei in considerare continutul lor nutritional.

Caloriile din proteine si grasimi, de exemplu, sunt mult mai satioase decat cele din carbohidrati, pentru ca se digera mai lent, iar creierul tau va avea suficient timp la dispozitie pentru a-ti transmite senzatia de satietate, astfel incat sa te opresti din mancat la timp (calorii alimentare).
Este bine sa stii ca produsele degresate sau dietetice, sunt o capcana frumos ambalata.

Desi ai fi tendinta sa crezi ca au mai putine calorii alimentare, exista mari sanse sa contina, de fapt, mai multe calorii din cauza aditivilor pe care producatorii ii adauga pentru a compensa lipsa gustului.

Unul dintre cele mai mari mituri despre calorii, care iti saboteaza dieta, este importanta orei la care mananci.

Vesti bune: caloriile nu stiu cat este ceasul!

Exista foarte multe diete al caror success este conditionat de anumite intervale prestabilite de timp in care trebuie servit micul dejun, pranzul sau cina.

Cu siguranta este o idee nemaipomenita ca eviti dulciurile inainte de culcare sau sa nu dormi imediat dupa masa, insa in general nu are importanta la ce ora ingerezi caloriile.
Care sunt sursele negative de calorii alimentare?

Telina: 14 calorii / 100 grame, 95% apa;
Morcovi: 52 calorii / 130 grame, 88% apa;
Salata verde: 5 calorii / 35 grame, 95% apa;
Broccoli: 31 calorii / 90 grame, 89% apa;
Grapefruit: 69 calorii / 230 grame, 92% apa;
Tomate: 32 calorii / 180 grame, 94% apa;
Castraveti: 8 calorii / 50 grame, 95% apa;
Pepene verde: 46 calorii / 150 grame, 91% apa;
Mere: 53 calorii / 110 grame, 86% apa.
Alte fructe si legume similare, cum ar fi lamaile, varza, fructele de padure sau dovleceii, sunt, de asemenea, incluse pe lista alimentelor cu calorii negative.

Când ingerăm orice aliment din această listă de alimente cu calorii alimentare negative, trebuie să ţinem cont de faptul că organismul arde aproximativ de două ori mai multe calorii decât cele furnizate.

Consuma legumele in stare cruda sau preparate usor prin fierbere, la gratar sau la cuptor. Asociaza-le intre ele sau cu alimente proteice.

Am sustinut intotdeauna o dieta sanatoasa, care se bazeaza pe o alimentatie cat se poate de naturala.

De aceea, ar fi indicat sa introducem in alimentatia noastra zilnica fructe si legume care contin aceste asa-zise “calorii negative”.

2092463306_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.2d614de5058120f51628c15aa84f2691.jpeg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...