Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Vitamine-minerale-fibre!


Monica Badea

Recommended Posts

Beneficiile majore ale fibrelor dietetice sunt in principal asociate cu tractul digestiv. Cu toate acestea, beneficiile sale pentru sanatate includ scaderea colesterolului ridicat, prevenirea si ameliorarea problemelor cardiace, constipatiei, obezitatii, toxicitatii etc.
Fibrele sunt substante de balast, care se gasesc numai in fructe, legume si cereale. Nu vei gasi niciodata fibre in produsele de origine animala (carne, oua, lapte, peste etc.), oricat de convingatoare ar fi reclamele producatorilor.
Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, insa ele sunt deosebit de importante pentru sanatate, intrucat ajuta tranzitul intestinal, previn si amelioreaza constipatia, reduc riscul de diabet si boli de inima.
Statisticile arata ca peste 30% dintre romani au colesterol ridicat si aproximativ 40% sunt hipertensivi, iar ca si consecinta 2 din 3 romani decedeaza din cauza afectiunilor cardiovasculare. Aceasta este in mare masura consecinta modului dezechilibrat de alimentatie si a stilului de viata din ce in ce mai sedentar, care face ca aportul de hrană sa fie mai mare decat consumul organismului.
Studiile au aratat ca in tarile cu o alimentatie traditionala bogata in fibre si saraca in grasimi, boli precum afectiunile cardiovasculare, diabetul, cancerul sunt mult mai rare decat in tarile vestice, mari consumatoare de hrana. S-a constatat ca consumul zilnic de cel putin 20 g fibre vegetale reduce cu 25% nivelul de colesterol din sange.
Este important sa includeti diferite tipuri de alimente fibroase in dieta pentru a obtine beneficii maxime pentru sanatate.
Fibrele insolubile – traverseaza tractul digestiv fara sa sufere modificari si permit reziduurilor alimentare sa fie eliminate mai usor, dandu-le o consistenta mai moale. Pe eticheta alimentelor, fibrele insolubile se pot regasi sub denumirile de celuloza sau lignine. Cerealele integrale si taratele sunt cele mai bune surse de fibre insolubile.
Fibrele solubile – absorb excesul de apa si incetinesc procesele digestive, facilitand mentinerea senzatiei de satietate mai mult timp. Aceste fibre pot fi identificate prin denumirile de pectine, gume sau mucilagii. Surse excelente de fibre solubile sunt ovazul, leguminoasele, fructele si legumele.
Unele dintre cele mai bogate surse de fibre:
🍃 Legume – brocoli, mazare, spanac, varza, conopida, morcovi, dovlecei, sfecla, telina, rosii, castraveti, ardei, ceapa si anghinare;
🍃 Fructe – mure, zmeura, pere, prune, mere, coacaze, piersici, nectarine, pepene galben si avocado;
🍃 Cereale – grau intreg, orz, fulgi de ovaz, seminte de in si tarate;
🍃 Nuci – migdale, nuci braziliene, fistic, arahide si nuci;
🍃 Leguminoase – linte, fasole neagra, mazare.

Previn constipatia
Cea mai importanta utilizare a fibrelor este digestia alimentelor. Substantele fibroase adauga o cantitate considerabila a scaunului. Consumul de alimente bogate in fibre ajuta la vindecarea constipatiei ajutand astfel la evitarea altor afectiuni grave de sanatate care se pot dezvolta adesea ca urmare a acestei situatii inconfortabile.
Diaree
Fibrele dietetice trateaza diareea, contribuind la o mai buna secretie a mucusului in intestinul subtire.
Controleaza colesterolul
Consumul alimentelor bogate in fibre dietetice a demostrat ca reduce colesterolul LDL din organism. Ele joaca, de asemenea, un rol important si in mentinerea echilibrului energetic.
Tratamentul hemoroizilor
Adaugarea fibrelor dietetice in dieta zilnica previne si trateaza sangerarile interne si hemoroizii, desi poate dura mai mult pana la vindecare, este o modalitate sigura si naturala. Aceasta ar putea fi o alternativa la pacientii care nu prefera tratamentul invaziv.
Ajuta la scaderea in greutate
Alimentele bogate in fibre sunt mai voluminoase decat alte produse alimentare. Acest lucru ii ajuta pe cei care doresc sa-si reduca greutatea corporala si sa-si controleze obiceiurile alimentare fara a simti foame.
Tratamentul afectiunilor cardiace
Alimentele care contin fibre solubile, cum ar fi orzul sau fasolea au un efect benefic asupra nivelului de colesterol si a functionarii normale a inimii. Citricile au, de asemenea, efecte similare asupra sistemului cardiovascular.
Previne cancerul
Expertii medicali sugereaza ca aportul de fibre alimentare ajuta la prevenirea cancerului de colon, de san si ovarian.
Imbunatateste sanatatea osoasa
Fibrele ajuta la cresterea densitatii minerale osoase la copii si adolescenti. Pentru a va asigura sanatatea osoasa, adaugati fibre solubile in dieta dumneavoastra.
Institutul de Medicina din SUA a emis urmatoarele recomandari pentru adulti in privinta aportului zilnic optim de fibre alimentare
🍃 Barbati mai tineri de 50 de ani 38 de grame;
🍃 Barbati peste 50 de ani 30 de grame;
🍃 Femei mai tinere de 50 de ani 25 de grame;
🍃 Femei de peste 50 de ani 21 de grame

2103172649_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.57be0a1b36488f1d10b9a497f5c6a1d3.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...