Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimentația în funcție de etapele vieții!


Monica Badea

Recommended Posts

Alimentatia trebuie sa raspunda nevoilor grupei de varsta din care facem parte. O alimentatie corespunzatoare varstei, in contextul unui stil de viata sanatos, asigura o dezvoltare armonioasa a organismului.
Alimentatia la varsta pubertatii

Puberatea este o perioada de crestere si dezvoltare rapida, creste productia de estrogeni, progesteron, testosteron, apar caracterele sexuale secundare.
Este o perioada de cautare a independentei si autonomiei, adolescentii devin nonconformisti, incearca sa se deosebeasca de parinti, isi creeaza propiul sistem de valori, apare gandirea abstracta.
Este o perioada vulnerabila in care pot apare tulburari de comportament alimentar (diete restrictive, aport crescut de grasimi, dulciuri, bauturi indulcite cu zahar, snacks-uri), comportamente la risc (consum alcool, droguri).
Adolescentii participa mai rar la mesele in familie, apare influenta grupurilor.

Tulburarile de comportament alimentar reprezentate in principal de anorexia nervoasa si bulimie, reprezinta a treia boala cronica la adolescenti cu incidenta de 1,5 - 5 %.
Rolul familiei si al scolii in aceasta perioada este de a identifica comportamentele la risc si tulburarile de comportament alimentar.

Se recomanda consumul de produse lactate, al alimentelor care contin fier (deficitul de fier determina alterarea raspunsului imun, scaderea rezistentei la infectii, afectarea functiilor cognitive si a memoriei), zinc pentru crestere si maturare sexuala, acid folic necesar la varsta reproducerii

Alimentatia la varstnici

Alimentatia varstinicilor este influentata de anumite particularitati ale acestei grupe de varsta si anume : scaderea masei musculare si osoase, edentatia, dificultati in procurarea hranei legate de anumite disabilitati locomotorii, patologia cronica asociata, polimedicatia, alterarea senzatiei gustative, atrofia gastrica. La aceasta grupa de varsta apar deficite de vitamina D, vitamina B 12.

Se recomanda :

consumul de carbohidrati complecsi (cereale integrale, legume, vegetale), grasimi nesaturate (peste, produse lactate uleiuri de floarea soarelui, masline)
reducerea aportului de grasimi saturate si colesterol (carne grasa, mezeluri), grasimi transnesaturate (creme, prajeli, uleiuri partial hidrogenate)
suplimentarea cu vitamine B12, D, E, calciu, zinc
consumul adecvat de apa - evitarea deshidratarii
mentinerea greutatii corporale cu evitarea obezitatii dar si subponderalitatii

1631120866_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.3c8be22d326a9799984186c18c579b75.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...