Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Căderea părului și dieta!


Monica Badea

Recommended Posts

Sănătatea părului nostru depinde de ceea ce mâncăm. Acesta este motivul pentru care o dietă restrictivă poate fi, uneori, cauza căderii părului
Dietele sunt una dintre cauzele căderii părului
La fel ca părul de pe corp, părul de pe scalp se regenerează continuu. Pierderea a 50-100 de fire de păr în fiecare zi este, prin urmare, complet normală.

Oricum, în anumite cazuri, ne poate cădea mai mult păr. Cauzele căderii anormale a părului sunt numeroase și sunt în principal legate de factorii genetici, hormonali și de mediu. Uneori, și o dietă drastică poate fi cauza căderii părului, din moment ce alimentația este extrem de importantă pentru sănătatea părului.
Căderea difuză, reversibilă a părului
Mulți oameni se confruntă cu o cădere a părului importantă și bruscă la câteva luni de la începerea unei diete drastice. Cunoscut ca telogen effluvium, acest fenomen este difuz și, în acest caz, direct legat de dietă. Din fericire, părul începe să crească din nou normal odată cu încetarea dietei.
Deficiențele nutriționale și stresul cauzat de o dietă drastică sunt de vină
Tulburările alimentare, precum anorexia nervoasă (AN) și bulimia nervoasă (BN), pot duce la probleme serioase de sănătate, în special în cazul adolescentelor și al tinerelor. Acestea sunt asociate cu consecințele medicale și psihologice, precum și cu simptome dermatologice, precum xeroza, cu telogen effluvium și cu părul prezent pe suprafața corpului, asemănător cu lanugo.

Pe de altă parte, dietele drastice, precum cele sărace în carbohidrați sau dieta ketogenică, pot duce la pierderi în greutate, dar pot avea și efecte secundare, precum căderea părului.

Acesta este motivul pentru care o dietă din care lipsesc elemente esențiale, ca proteinele, fierul, zincul sau vitaminele B și D, poate duce la deficiențe nutriționale, care au un impact direct asupra creșterii părului. Într-adevăr, chiar și o alimentație dezechilibrată poate fi una dintre cauzele părului fragil și uscat, chiar și atunci când nu este urmată o dietă strictă.

Dieta însăși, cu restricțiile sale și - uneori - cu obiectivele nerealiste de scădere în greutate, poate duce, de asemenea, la căderea părului, din cauza stresului și a stării de oboseală care o însoțesc. Acești doi factori sunt două cauze binecunoscute ale căderii părului.
Ce alimente pot preveni căderea părului?
Alimentația joacă un rol esențial în sănătatea părului, deoarece ea asigură în mod direct toate elementele necesare creșterii părului (proteine, vitamine și minerale). Acesta este motivul pentru care este vital să avem o dietă sănătoasă și echilibrată, chiar și atunci când ne monitorizăm greutatea.

Următoarele grupe de alimente, în cantități suficiente, sunt importante pentru prevenirea căderii părului:
proteine (pește, carne, ouă, legume), esențiale pentru producția keratinei în fibra părului;
carbohidrați (alimente bogate în amidon și cereale), sursă de energie pentru creșterea părului;
grăsimi și uleiuri, prezente în mod natural în structura părului;
fier (carne roșie și unele tipuri de pește);
vitamine (provenite de la fructe și legume), esențiale pentru metabolismul proteic.

821465790_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.76a8060c56637ccbf335cf3879674f88.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...