Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Drojdia inactivă-beneficii!


Monica Badea

Recommended Posts

Datorită conținutului său nutrițional bogat, drojdia inactivă poate crește energia unei persoane, poate susține sistemul imunitar și poate oferi și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Drojdia inactivă, numită și nutritivă, este un produs alimentar folosit în special de persoanele vegane, pe post de condiment cu aromă de brânză, dar nu numai. Bogată în proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, acest tip de drojdie are multe beneficii pentru organism, dovedite de cercetări științifice.

Ce este drojdia inactivă și cum se deosebește de alte tipuri de drojdie?

Drojdia inactivă este o specie de drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae. Este același tip de drojdie care se folosește la coacerea pâinii și la prepararea berii, numai că este fabricată diferit. Astfel:

Drojdia de brutărie este cea „vie”, activă, folosită la dospitul pâinii. Deși este practic neutralizată în timpul gătirii, îi oferă pâinii o aromă specifică.
Drojdia de bere poate fi achiziționată tot activă și este folosită la fabricarea berii. Celulele moarte de drojdie rămase din procesul de fabricare a berii pot fi consumate ca supliment nutritiv, dar au un gust foarte amar.
Drojdia nutritivă este cultivată special pentru a fi utilizată ca produs alimentar. Celulele de drojdie sunt distruse în timpul producției și nu sunt vii în produsul final (de aceea se numește inactivă). Se folosește la gătit și, în funcție de gustul fiecărei persoane, poate avea o aromă de brânză sau de nucă.
Pentru a produce drojdie nutritivă, celulele S. cerevisiae sunt crescute timp de câteva zile pe un mediu bogat în zahăr, cum ar fi melasa. Drojdia este apoi dezactivată cu ajutorul căldurii, recoltată, spălată, uscată, mărunțită și ambalată pentru distribuție.

Drojdia inactivă poate fi nefortificată sau fortificată

Există două tipuri de drojdie nutritivă: nefortificată și fortificată. Cea nefortificată nu conține vitamine sau minerale adăugate, ci doar vitaminele și mineralele care sunt produse în mod natural de celulele de drojdie pe măsură ce cresc. Cea fortificată conține vitamine sintetice adăugate în timpul procesului de fabricație pentru a crește conținutul de nutrienți. Dacă s-au adăugat vitamine la drojdie, acestea vor fi incluse în lista de ingrediente.

Drojdia nutritivă fortificată este cel mai obișnuit tip disponibil pentru cumpărare. Drojdia este vândută sub formă de fulgi, granule sau pulbere și poate fi găsită în zonele cu produse vrac sau ambalate ale magazinelor naturiste, dar poate fi găsită și ambalată direct în supermarketuri și alte magazine.

Drojdia nutritivă este un aliment versatil care funcționează cu aproape orice tip de dietă sau stil de alimentație. Este în mod natural săracă în sodiu și calorii, și nu are grăsimi, zahăr sau gluten.

Ce beneficii are drojdia inactivă?

Drojdia inactivă are câteva beneficii importante pentru organism, cum ar fi faptul că este foarte hrănitoare, poate crește imunitatea și poate scădea colesterolul mărit.

Drojdia inactivă este foarte hrănitoare

Drojdia nutritivă este o proteină completă, deoarece conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care oamenii trebuie să-i obțină din alimente. O lingură conține 2 grame de proteine, ceea ce, pentru vegani, este o modalitate ușoară de a adăuga proteine de înaltă calitate la mese. În plus, o lingură conține între 2 și 30% din doza zilnică recomandată de oligominerale, cum ar fi zinc, seleniu, mangan și molibden.

Drojdia inactivă previne lipsa de vitamina B12

Vitamina B12 este necesară pentru un sistem nervos sănătos, producerea de ADN, metabolismul energetic și crearea globulelor roșii, însă, pentru că se găsește în mod natural doar în produsele de origine animală, persoanele vegane trebuie să ia de obicei un supliment alimentar cu B12.
Consumul de drojdie nutritivă poate fi o modalitate eficientă de a preveni lipsa de vitamina B12 când se urmează o dietă vegană. Un mic studiu care a inclus 49 de vegani a constatat că aportul zilnic de drojdie inactivă fortificată (1 lingură) a restabilit nivelul de vitamina B12 la cei care aveau deficiență. În acest studiu, drojdia nutritivă conținea 5 mcg de vitamina B12 per lingură, ceea ce înseamnă puțin mai mult decât dublu față de cantitatea zilnică recomandată pentru adulți.

Drojdia inactivă conține antioxidanți

În fiecare zi, corpul se confruntă cu potențiale leziuni celulare cauzate de radicalii liberi, iar antioxidanții din dietă ajută la combaterea acestor daune prin legarea de radicalii liberi. Drojdia nutritivă conține antioxidanții numiți glutation și selenometionină, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și metalele grele și ajută corpul să elimine toxinele din mediu.

Consumul de alimente precum drojdia nutritivă, fructele, legumele și cerealele integrale poate ajuta la creșterea nivelului de antioxidanți și la apărarea împotriva bolilor cronice, inclusiv bolile de inimă, cancerul și degenerescența maculară.

Drojdia inactivă poate crește imunitatea

Drojdia nutritivă conține doi carbohidrați principali, alfa-manan și beta-glucan. Studiile arată că adăugarea de alfa-manan și beta-glucan la hrana animalelor poate reduce frecvența infecțiilor cu bacterii precum E. coli și Salmonella la porci și poate reduce formarea de tumori la șoareci.

Deși studiile pe animale sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se stabili dacă alfa-mananul și beta-glucanul au aceste efecte și la oameni.

Drojdia inactivă poate ajuta la scăderea colesterolului

Beta-glucanul găsit în drojdia nutritivă poate, de asemenea, să scadă colesterolul. Într-un studiu¹, bărbații cu colesterol ridicat care au consumat zilnic 15 grame de beta-glucan derivat din drojdie timp de opt săptămâni și-au scăzut nivelul total de colesterol cu 6%.

Cum se utilizează drojdia inactivă?

Drojdia inactivă trebuie ținută într-un loc răcoros și întunecat pentru a-și păstra vitaminele. De asemenea, ar trebui să stea într-un recipient etanș pentru a împiedica umezeala să pătrundă înăuntru. Când este depozitată corespunzător, poate ține și doi ani.

Drojdia inactivă poate fi utilizată în mai multe moduri, cum ar fi presărată peste pastele făinoase, cartofii copți sau peste floricelele de porumb, amestecată în supe sau în sosuri vegane dacă se dorește a da o aromă de brânză, dar și pe post de agent de îngroșare. E bine ca drojdia nutrivită să fie consumată cu moderație, două-trei linguri pe zi fiind de obicei suficiente.

Drojdia inactivă poate fi consumată în siguranță de majoritatea persoanelor, dar trebuie evitată de cele care știu că au alergie la drojdie în general.

1882146290_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.2ee90652b09d2d9224b73d42fc0c1b05.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...