Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

De ce e bine să bei apa calda și ceaiuri fierbinți!


Monica Badea

Recommended Posts

Consumul de apă caldă sau fierbinte ar avea ca punct de plecare medicina asiatica, de la care in vechime europenii au importat dealtfel, si obiceiul de a bea ceai. Cercetatorii au urmarit daca si consumul de apa calda, pur si simplu ar avea beneficii, cum ar fi stimularea digestiei și scăderea nivelului de stres.

Apa este lichidul care ne menține sănătoși și hidratați și pe care îl bem zilnic pentru o bună funcționare a organismului. Multe persoane beau apa la temperatura camerei, altele preferă apa mai rece (iar dacă vrei să slăbești, de exemplu, se pare că apa ceva mai rece stimulează metabolismul).

Apa ajută organismul să funcționeze corect

Recomandările autorităților sanitare sunt în general ca femeile să bea cam 2 litri de apă în fiecare zi și bărbații cam 3 litri pentru ca organismul să funcționeze corect, dar depinde și de greutatea corporală și de nivelul de activitate fizică. Aceste cifre includ apa simplă pe care o bem de obicei, dar și apa care se găsește natural în fructe și legume – mai ales castraveți, dovlecei, salată verde, pepeni, ananas, piersici, portocale.

De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de mai multă apă, precum și oamenii care se implică în activități fizice intense de-a lungul zilei sau dacă muncesc într-un mediu foarte cald.

Pentru persoanele cărora le este greu să bea suficientă apă rece, apa băută fierbinte poate fi de ajutor în completarea necesarului zilnic. De exemplu, poți începe ziua cu un pahar cu apă fierbinte în care storci o jumătate de lămâie, de exemplu, și o poți încheia cu încă un pahar de apă fierbinte în apropiere de ora de culcare.

La ce te ajută să bei apă caldă sau fierbinte?

Unii oameni susțin că apa fierbinte poate ajuta în mod special la îmbunătățirea digestiei, la ameliorarea congestiei și chiar la obținerea unei stări de relaxare, în comparație cu consumul de apă rece, însă acestea sunt dovezi anecdotice – există puține cercetări științifice în acest domeniu. Mulți oameni susțin, însă, că resimt beneficiile acestui remediu, mai ales dacă beau apă caldă sau fierbinte la prima oră dimineața sau înainte de culcare.

Revenind la traditia chinezeasca, organismul uman ar functiona prin armonia elementelor yin și  yang. Cand yang-ul devine prea puternic, temperatura internă a corpului crește și acea persoană este predispusa la afectiuni acute sau cronice. Ca sa "elimine"  yang-ul suplimentar, sau  căldura în exces, ar trebui sa racoreasca organismul si să consume alimente și băuturi din categoria yin, precum  apa fierbinte. Desi contraintuitiv, se considera că de fapt bauturile yin precum apa fierbinte sau ceaiul scad temperatura internă a corpului, restabilind echilibrul și mentinand  sănătatea.

Consumul de apă fierbinte poate ușura congestia nazală

O cană de apă fierbinte creează abur deci dacă ții o cană în mână și inhalezi acești vapori, sinusurile înfundate ți se pot desfunda. Aburul ajută și la ameliorarea durerii sinusale și la calmarea durerilor în gât cauzate de inflamatie si acumularea de mucus.
Totuși, decât să bei apă fierbinte simplă, mai bine îți faci un ceai care ajută la trecerea mai ușoară printr-o răceală, cum ar fi ceaiul de soc, de tei sau de eucalipt. Unele cercetări mai vechi au arătat o ușurare rapidă și de durată a secrețiilor nazale, tusei, durerii în gât și oboselii în urma consumului de ceai fierbinte.

Apa fierbinte poate stimula digestia

Pe măsură ce apa trece prin stomac și intestine, organismul este mai capabil să elimine deșeurile. Unii oameni spun că aportul de apă calda este deosebit de eficient pentru activarea sistemului digestiv., relaxand musculatura neteda intestinala si ajutand astfel peristaltismul Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest beneficiu, dar un studiu¹ din 2016 a arătat că apa caldă poate favoriza mișcările intestinale și expulzarea gazelor. Astfel, apa fierbinte poate fi de ajutor și în combaterea constipației.

O cană cu apă fierbinte poate reduce tremuratul
Un studiu² din 2017 a descoperit că, în timp ce răspunsul natural al organismului în condiții de frig este să tremure, consumul de lichide calde poate ajuta la reducerea tremuratului. Participanții la studiu au purtat costume prin care circula apă rece, aflată puțin peste punctul de îngheț, apoi au băut apă la o varietate de temperaturi, inclusiv fierbinte.

Cercetătorii au observat că aportul rapid de apă fierbinte a ajutat subiecții să depună mai puțină muncă în menținerea temperaturii corpului. Astfel, consumul de apă fierbinte dintr-un termos ar putea fi la îndemână pentru persoanele care lucrează zilnic în condiții de frig.
Apa fierbinte poate îmbunătăți circulația

Fluxul sangvin sănătos este important pentru buna funcționare a organismului. Dacă o baie caldă ajută organele circulatorii – arterele și venele – să se extindă și să transporte sângele mai eficient prin corp, consumul de apă fierbinte poate avea un efect similar. Cu toate acestea, există puține cercetări care să arate clar că acest lucru este eficient.

Consumul de apă fierbinte poate ajuta sistemele de detoxifiere ale organismului

Deși nu există dovezi definitive că apa fierbinte are un beneficiu precis în acest sens, un studiu³ din 2020 a descoperit că aportul de mai multă apă poate ajuta la protejarea rinichilor în timp ce diluează materialele reziduale din sânge.

Apa caldă ar putea fi de ajutor în caz de acalazie

Acalazia este o afecțiune în care esofagul are dificultăți în deplasarea alimentelor spre stomac, iar persoanele cu acalazie au probleme la înghițire. Acestea pot simți ca și cum alimentele li se blochează în esofag în loc să se deplaseze spre stomac (disfagie). Unele cercetări au sugerat că aportul de apă caldă poate ajuta persoanele cu acalazie să poată înghiți mai confortabil.

Ce riscuri are consumul de apă caldă sau fierbinte?

Ca riscuri, consumul de apă prea fierbinte poate deteriora țesutul din esofag, poate arde papilele gustative și poate opări limba, de aceea este important ca apa să fie suportabilă atunci când ajunge în gură.

În general, consumul de apă caldă și fierbinte nu are efecte nocive asupra sănătății. Pentru rehidratare, apa rece este mai indicată, însă, cum spuneam, apa caldă și cea fierbinte pot avea beneficiile lor. Deși există puține cercetări directe asupra acestor beneficii ale apei calde sau fierbinți față de cea rece, consumul de apă caldă sau fierbinte poate fi o modalitate bună de hidratare de-a lungul zilei.

Cum să ai un aport mai mare de apă?

Bea un pahar cu apă imediat ce te trezești și apoi câte un pahar cam o dată la o oră și jumătate. Dacă ți-e greu să bei atâta apă simplă, poți pune în pahar o felie de lămâie sau de portocală ori o frunză de mentă zdrobită sau poți înlocui două pahare cu apă de-a lungul zilei cu două căni de ceai de plante sau de fructe neîndulcit.
Mănâncă în fiecare zi o farfurie cu supă sau ciorbă.
Mănâncă în fiecare zi un fruct zemos.

223869733_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.50397e6cbf5d75c8af776817e627aed0.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...