Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Diabetul și scăderea în greutate!


Monica Badea

Recommended Posts

Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine.

Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au inclus persoane supraponderale si care aveau o glicemie marita, dar nu atat de crescuta pentru a se putea pune diagnosticul de diabet.
Pierderea in greutate

Pierderea in greutate chiar si a catorva kilograme poate duce la:
- scaderea glicemiei;
- reducerea tensiunii arteriale;
- imbunatatirea nivelului de colesterol;
- diminuarea presiunii asupra articulatiilor soldului, genunchilor, gleznelor si asupra picioarelor.

In plus pacientul va simti ca are mai multa energie, se va misca mai usor si va respira cu usurinta. In cazul in care o persoana care sufera de diabet va urma o dieta, trebuie sa se verifice cu atentie fluctuatiile si modificarile valorilor glicemiei. Renuntarea la o masa poate afecta echilibrul delicat al glicemiei, insulinei si medicatiei din organism. De aceea este esential ca pacientul sa consulte un expert atunci cand urmeaza o dieta. Este bine sa se consulte cu medicul curant inainte de inceperea dietei, iar apoi sa apeleze la ajutorul unui nutritionist. Acest lucru este mai important la pacientii care sunt sub tratament cu insulina sau medicatie orala hipoglicemianta.

Important este echilibrul in dieta la pacientii cu diabet
Medicii sfatuiesc pacientii sa evite dezechilibrele glicemiei. De asemenea, recomanda o scaderea a aportului energetic cu 500 de calorii pe zi, cea mai sigura fiind taierea caloriilor din toate grupele nutritionale: proteine, lipide si carbohidrati. Este important ca pacientii sa mentina un procentaj bun (echilibru) al acestora:
- 50-55% carbohidrati;
- 30% lipide;
- 10-15% proteine.
Controlul carbohidratilor
Carbohidratii au cel mai mare efect asupra glicemiei, intrucat sunt transformati in glucoza chiar de la inceputul digestiei. Consumul de carbohidrati complecsi (cereale inegrale si legume, spre exemplu) este un lucru benefic intrucat acestia sunt absorbiti mai incet in fluxul sanguin si reduc aparitia varfurilor glicemice. Renuntarea la o parte din carbohidrati – o strategie comuna la persoanele care vor sa piarda din greutate – poate fi periculoasa la pacientii cu diabet.

Cand organismul nu beneficiaza de glucoza pe care trebuie sa o utilizeze in procesele metabolice, metabolismul se modifica, avand loc arderea lipidelor (proces numit cetoza). Persoana va simti mai rar foamea si va manca mai rar – dar pe termen lung arderea lipidelor poate avea efecte nefavorabile asupra organismului. Cetoza presupune o scadere a transportului de oxigen la tesuturi, lucru care solicita mult mai mult ochii, rinichii, inima si ficatul. Acesta este motivul pentru care o dieta saraca in carbohidrati si bogata in proteine (cum este dieta Atkins) nu este sigura (recomandata) pentru persoanele cu diabet. Diabeticii trebuie sa mentina o dieta mai echilibrata astfel incat organismul lor sa poata folosi nutrientii fara a se declansa cetoza.
Probleme speciale ce pot sa apara in cazul unei diete la pacientii cu diabet

Pentru orice persoana o dieta poate fi dificila. Dar pentru pacientii cu diabet aceasta poate fi si mai anevoioasa intrucat acestia trebuie sa manance atunci cand nivelul glicemiei scade. Poate fi dificila reducerea aportului de calorii atunci cand pacientul trebuie sa fie atent la prevenirea supramedicatiei si la ingerarea de alimente atunci cand glicemia scade. Atat hiperglicemia cat si hipoglicemia sunt doua probleme importante pentru persoanele cu diabet.

Hipoglicemia (nivelul scazut al glucozei in sange) apare atunci cand cantitatea de insulina din organism este mai mare decat nevoile acestuia. In stadiile precoce, hipoglicemia determina confuzie, ameteala si tremuraturi. In etapele mai avansate, hipoglicemia poate fi periculoasa putand duce la lesin si chiar coma. Hipoglicemia este frecventa la persoanele care tin dieta pentru a slabi, deoarece reducerea numarului de calorii in pierderea in greutate pot afecta nivelul glicemiei. Daca pacientul nu reduce si doza de insulina sau pe cea de medicatie orala pentru ca aceasta sa fie cea necesara noului nivel al glicemiei exista riscul de aparitie al hipoglicemiei.

Hiperglicemia (nivel crescut la glucozei in sange) poate apare cand valoarea insulinei pacientului este prea scazuta pentru a controla glicemia. Aceasta apare cand pacientii cu diabet si care urmeaza tratament cu insulina sau medicatie hipoglicemianta nu folosesc doza corecta sau nu tin regim alimentar.
Efectul exercitiilor fizice in diabet

Unul dintre beneficiile exercitiilor fizice este faptul ca ajuta la mentinerea unui nivel bun al glicemiei, astfel incat pacientul nu trebuie sa reduca prea multe calorii in timpul dietei. Daca pacientul merge 20 de minute in plus pe zi poate sa scada numarul de calorii doar cu 200 sau 300 de calorii si tot poate avea rezultate bune in pierderea ponderala. Astfel se poate regla si nivelul glicemiei. In plus daca diminuarea greutatii se produce treptat, aceasta va fi de lunga durata. Este important de retinut ca fiecare tip de exercitiu afecteaza diferit nivelul glicemiei.

Exercitiile aerobice pot determina o scadere imediata a glicemiei. Ridicarea de greutati si exercitiile fizice pentru fortifierea muschilor, pot afecta nivelul glicemiei cateva ore mai tarziu. Acest lucru poate fi o problema, mai ales pentru pacientii are conduc masina. De aceea, pacientii ar trebui sa-si verifice glicemia inainte de a se urca la volan. De asemenea, este o idee buna ca pacientul sa aiba si o gustare in masina: fructe, biscuiti, suc. Medicii recomanda ca pacientii sa-si monitorizeze strict nivelul glicemiei atunci cand fac exercitii fizice intrucat aceasta activitate fizica determina consumul de glucoza din sange si de la nivelul ficatului si al musculaturii. In timp, daca pacientul mentine exercitiul fizic regulat poate ajunge sa reduca dozele de medicamente hipoglicemiante si chiar dozele de insulina.
Inceperea planului de pierdere in greutate

Pierderea kilogramelor nu este niciodata usoara. De aceea un nutritionist poate dezvolta un program care sa fie adaptat la stilul de viata al pacientului, un program cu scopuri realiste. Fiecare bolnav are nevoie de un meniu pe care sa-l urmeze in fiecare zi, va trebui sa stie cum sa-si modifice dozele de insulina si medicatia in functie de ceea ce mananca si de cat de mult exercitiu fizic face; aceasta este cea ma sigura cale de a slabi.

1179414217_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.ff5277a67a14c95b4caedf39f9b4752f.jpeg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...