Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

5 alimente bogate in fier pe care ar trebui să le consumam!


Monica Badea

Recommended Posts

Pentru aportul corect de Fier, este bine să consumăm alimente care au ambele tipuri de fier. Sau, dacă avem o dietă predominant vegetariană, este bine să asociem alimentele bogate în fier cu cele care pot crește absorbția fierului.

Alimente bogate în fier hemic și non-hemic: ficat, carnea roșie, carnea de pui, fructele de mare, lintea, fasolea, tofu, cerealele integrale, fructele uscate (prune, smochine sau caise), nuci,  semințe, ouă.

Legume frunzoase bogate în Fier: spanac, varza kale, algele, broccoli, asparagus, pătrunjel.

5 alimente bogate în Fier

1. Spanac

100 de grame de spanac asigură 2,7 mg de Fier. Deși spanacul conține Fier non-hemic, el este bogat și în Vitamina C, ceea ce înseamnă că Fierul obținut din spanac, are o absorbție ridicată în organism.

Spanacul este bogat și în antioxidanți numiți carotenoizi cu rol antiinflamator, reduc riscul de cancer și protejează vederea.

2. Carne de organe

Ficatul, rinichii, creierul sau inima din surse animale sunt foarte bogate în nutrienți și în mod special în Fier. Conțin și proteine, seleniu, vitamina A sau vitaminele din grupul B. Acidul Folic, sau vitamina B9, este frecvent asociat cu Fierul pentru că stimulează producția de hemoglobină.

3. Carnea roșie

Carnea roșie este probabil cea mai bogată sursă de Fier. Cercetările arată că persoanele care consumă frecvent carne roșie, de pasăre sau pește prezintă risc scăzut de deficiență de Fier sau anemie.

4. Semințele de dovleac

28 de grame de semințe de dovleac conțin 2,5 mg de Fier și sunt o sursă suplimentară de Vitamina K, Zinc sau Magneziu.

5. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este surprinzătoare când vine vorba de aportul nutrițional, inclusiv când vine vorba de suplimentarea dietei cu Fier. 28 de grame de ciocolată neagră se echivalează cu 3,4 mg de Fier, dar și de alți nutrienți cum ar fibrele prebiotice, care hrănesc bacteriile intestinale și ajută la absorbția intestinală a nutrienților.

Pentru a profita la maximum de beneficiile ciocolatei, caută să cumperi ciocolată cu min. 70% cacao.

Simptomele deficienței de Fier:

Anumite persoane au risc ridicat de a dezvolta o deficiență de Fier. Acestea sunt:

Persoanele cu un statut social defavorizat
Cei care au tulburări digestive
Persoanele în vârstă
Persoanle care urmează o cură de slăbire
Cei care consumă foarte multă cafea
Femeile cu menstruație abundentă
Femeile însărcinate, pentru că o mare parte din Fierul din organism este concentrat pe dezvoltarea fetusului
Persoanele care nu au o dietă diversificată cu fructe, legume și carne
Simptomele deficienţei de Fier sunt:

Oboseala cronică
Amețeli
Paloarea tenului
Păr fragil cu tendință de cădere
Stări de iritabilitate
Slăbiciune musculară
Sindromul picioarelor neliniștite
Unghii fragile
Bonus: cum să crești absorbția Fierului în organism

Modalitatea în care preparăm și asociem alimentele ne poate ajuta foarte mult în creșterea absorbției de Fier din alimentație.

Spre exemplu, alimentele bogate în Vitamina C, cum ar fi citricele, roșiile, afinele, kiwi sau legumele verzi frunzoase, ajută la absorbția Fierului în organism dacă le combini cu alimente bogate în Fier.

Cafeaua, ceaiul sau vinul roșu în schimb pot inhiba absorbția de Fier. La fel și alimentele foarte bogate în calciu sau suplimentele pe bază de Calciu, stopează absorbția Fierului. Așadar, consumă cafea, ceai sau lactate, doar între mesele principale.

Vitamina C naturală extrasă din Acerola crește absorbția de Fier

Vitamina C are un rol cheie în absorbția Fierului, ea transformă moleculele de Fier într-un format solubil, ușor asimilabil de către celulele mucoasei gastrointestinale. De asemenea, are capacitatea de preveni efectele negative cauzate de substanțele care inhibă acțiunea Fierului: calciul, proteinele din produsele lactate sau cafeaua. Vitamina C poate crește cu până la 67% rata de absorbție a Fierului.

Acidul Folic extras din Drojdie-de-bere stimulează producția hemoglobinei

Acidul Folic, sau vitamina B9, este necesar pentru a produce celule noi, pentru a le menține sănătoase și pentru a preveni mutațiile de ADN care pot provoca boli cronice. Acidul folic este un pion cheie în utilizarea Fierului pentru producția hemoglobinei. El este necesar pentru formarea hemului, compus organic, de care se leagă Fierul în formarea hemoglobinei.

Studiile clinice efectuate asupra persoanelor anemice, au demonstrant că nivelul hemoglobinei crește cu până la 52% la administrarea concomitentă de Fier cu Acid Folic

1507302664_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.b3e56ef885b5c53a8d5facc43cf80b19.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...