Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum știi că slăbești sănătos?!


Monica Badea

Recommended Posts

Spre deosebire de mușchi, grăsimea ocupă volum. Așadar, un corp tonifiat poate să fie mai greu decât un corp „pufos”, dar să încapă în mărimi mai mici.
Slăbitul sănătos înseamnă slăbitul din grăsime. Asta pentru că grăsimea este cea care îți pune în pericol sănătatea. Cu cât kilogramele de grăsime în plus sunt mai multe, cu atât pericolele pentru sănătate sunt mai mari. Depozitele de grăsime înseamnă risc crescut de boli cardiace, tensiune arterială, atacuri cerebrale sau de cord, cancer și diabet.
Bine, bine, vei spune, dar de unde știu eu că slăbesc din grăsime?
Cum îți calculezi IMC-ul

Cea mai răspândită metodă de a evalua greutatea unei persoane este determinarea indicelui de masă corporală (IMC). Îţi poţi determina IMC-ul împărţind numărul de kilograme la pătratul înălţimii.

Așa cum poți vedea, acest indice împarte persoanele în subponderale (la IMC < 18.5 kg/m2), normoponderale (IMC între 18.5 – 24.9 kg/m2), supraponderale (IMC de 25 – 29.9 kg/m2), obeze de gradul I (la IMC între 30 – 34.9 kg/m2), obeze de gradul II (la IMC între 35 – 39.9 kg/m2) sau cu obezitate morbidă (la IMC de peste 40 kg/m2).
De exemplu, persoanele care sunt sedentare ar putea avea o greutate normală din punct de vedere al IMC-ului, dar să aibă prea multă grăsime corporală şi prea puțină masă musculară. Pe de altă parte, luptătorii de categorie grea şi culturiştii au IMC-uri uriaşe, pentru că au multă masă musculară.
Așadar, IMC-ul nu este un bun indicator al grăsimii corporale, deoarece nu oferă informaţii despre cantitatea de grăsime (adesea subestimată) din organism şi nici unde este ea acumulată.
Din 10 persoane cu acelaşi IMC, cea mai predispusă riscului de îmbolnăvire (cu precădere de diabet şi boli cardiovasculare) şi deces prematur este cea cu şolduri mici, picioare subţiri, dar cu burta mare.
Distribuţia grăsimii preponderent în jurul mijlocului sufocă organele interne şi creşte exponenţial riscul de infertilitate, de boli cronice de orice fel şi moarte prematură.
Normal este ca talia să fie mai mică decât jumătatea înălţimii.
Spre exemplu, la o înălţime de 1,60 m, mijlocul trebuie să fie sub 80 cm. O circumferinţă a taliei de peste 80 cm la femei şi peste 94 cm la bărbaţi se traduce în nivele crescute de grăsime corporală localizată central, adică obezitate abdominală, care înseamnă risc crescut de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), diabet zaharat, cancere, etc.
Măsoară-ți și tu circumferința taliei cu ajutorul unui centimetru. Ce ai obținut?
Cum știi că slăbești din grăsime
Dacă însă vrei o analiză a compoziției corporale completă, cea mai bună soluție este un cântar special.
Corpul uman este alcătuit dintr-o multitudine de ţesuturi, dar cele care pot fi influenţate prin dietă sunt muşchii, apa şi grăsimea. Un cântar obişnuit arată greutatea totală a corpului, însă nu poate să arate care este procentul de grăsime pierdut. Poţi verifica acest lucru cu un cântar special care face analiza compoziţiei corporale şi care îţi va spune exact din ce ai slăbit.
Analiza compoziției corporale se realizează profesional, utilizând o tehnologie modernă denumită bioimpedanță, care furnizează informații precise cu privire la compoziția ta corporală (mușchi, apă, grăsime, oase).
Bioimpedanța constă, de fapt, în trimiterea unui curent de intensitate foarte mică, pe care nu îl simți, prin corpul tău, prin intermediul unor electrozi speciali de contact la mâini și picioare. Informațiile sunt ulterior înregistrate într-un calculator, care va genera o fișă de cântar în baza datelor primite.
Dacă nu ai la îndemână sau la dispoziţie un analizor corporal cu bioimpedanţă, te poţi ajuta de clasicul centimetru.
Fiecare centimetru de grăsime pierdut poate însemna până la 1 kilogram de grăsime slăbită.
Nu te lăsa sedus(ă) de numărul mare (sau mai mic) al kilogramelor slăbite, căci este mai important să slăbeşti câte puţin şi de unde contează (adică din grăsime) decât să te bucuri că ai slăbit mult pe cântar, dar să nu se cunoască la centimetri.
De fapt, asta este o situație cu care mă confrunt în cabinet în fiecare zi. Sunt multe persoane care se demotivează pentru că, deşi hainele sunt mult mai largi decât la ultima cântărire, acul ori cifra de pe cântar se încăpăţânează să rămână pe loc sau să se mişte foarte puţin în jos. Nu este nicio tragedie, dimpotrivă!
Atât timp cât hainele sunt mai largi, înseamnă că ai pierdut grăsime, şi asta este ceea ce merită să obţii de la un proces eficient de slăbire!

583180310_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.81ea34b590f5a488208fc9f89b2f0f9f.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...