Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

3 greșeli care te îngrașă rapid !


Monica Badea

Recommended Posts

Datele statistice arată că trei milioane de români sunt obezi, iar numărul lor este în creştere. În cele mai multe cazuri, vinovate de acest lucru sunt greşelile de alimentaţie.

Multe persoane acumulează un număr mare de kilograme într-un timp foarte scurt.

Nutriţioniştii spun că cel mai adesea ne sabotăm singuri silueta, deoarece nu aplicăm câteva reguli simple de alimentaţie care ne pot ajuta să ne menţinem supli.

1 Alimentele procesate nu te satură

Cu cât mănânci mai multe alimente procesate, cu atât creşte pofta de mâncare pe termen lung. Asta pentru că ele au un indice de saţietate foarte mic, comparativ cu alimentele naturale de tipul fructelor, legumelor, cărnii de pui, peştelui şi cerealelor. Mai exact, acestea te menţin sătul pentru mai mult timp, spun specialiştii.

De asemenea, în alcătuirea unei diete nu este suficient să ţii cont doar de cantitatea de alimente şi de numărul de calorii conţinute, ci şi de calitatea aportului energetic, atenţionează nutriţioniştii. De exemplu, o porţie de mâncare  de tip fast-food conţine între 500 şi 800 de calorii, iar o porţie de cereale şi două-trei fructe furnizează acelaşi număr de calorii.

Cu toate acestea, o dietă bazată pe alimente de tip fast-food duce la acumularea de kilograme. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă cu alimentele care conţin fibre. Explicaţia este că mâncarea de tip fast-food furnizează calorii de proastă calitate, din care doar o parte se transformă în energie, iar restul se depun sub formă de grăsime, lucru ce predispune la obezitate.

2 Ai grijă cum le asociezi!

Vinovată de acumularea kilogramelor este şi asocierea greşită a alimentelor. Cea mai frecventă greşeală este combinarea laptelui cu cereale, care, atunci când este repetată zilnic, predispune la îngrăşare. O altă combinaţie care compromite silueta este cea dintre carne şi cartofi. Potrivit nutriţioniştilor, este interzisă combinaţia dintre anumiţi carbohidraţi şi proteine.

De asemenea, carnea nu trebuie combinată nici cu lactate, cu grăsimi sau cu fructe, dar poate fi asociată cu legume verzi. În ceea ce priveşte fructele, acestea trebuie consumate doar pe stomacul gol sau după patru ore de la luarea mesei, deoarece fermentează foarte repede şi pot îngreuna digestia.

3 Atenţie la indi­cele glicemic!

Deşi unele alimente sunt considerate aliatele siluetei, atunci când sunt consumate în cantităţi mari, favorizează îngrăşarea. În acest caz, principalul vinovat este indicele glicemic (IG) foarte ridicat. De exemplu, bananele, deşi sunt o sursă excelentă de fibre şi de nutrienţi, nu trebuie consumate în cantităţi mari.

De asemenea, unele persoane înlocuiesc zahărul cu mierea de albine, crezând că fac o alegere bună, însă aceasta are un IG la fel de ridicat. Pentru ca alimentele cu indice glicemic ridicat (peste 55) să poată fi digerate, pancreasul trebuie să producă o cantitate foarte mare de insulină. Insulina este un hormon care, dacă este produs în cantităţi mari, duce la îngrăşare.
Există anumite greşeli alimentare din cauza cărora o persoană se poate îngrăşa într-un timp relativ scurt. Astfel, lipsa meselor pe parcursul zilei şi compensarea lor cu o masă luată seara târziu reprezintă una dintre greşelile de bază.

De asemenea, aşa-numitul "ciugulit" pe toată durata zilei favorizează îngrăşarea rapidă. Din păcate, acest obicei nu constă în consumarea de fructe şi de alte alimente sănătoase, ci de stixuri, chipsuri, covrigei şi biscuiţi.

Toate aceste alimente sunt încărcate glucidic, dar şi caloric, lucru ce duce la o creştere sigură în greutate. Renunţarea la obiceiurile alimentare nesănătoase ne asigură menţinerea sănătăţii şi păstrarea unei greutăţi corporale optime.

1497343078_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.432415d9ff4cb963021a40ffb1617131.jpeg

sursa

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...