Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Tulburările de tranzit intestinal!


Monica Badea

Recommended Posts

Tranzitul intestinal lent reprezintă o problemă des întâlnită. Multe persoane apelează la pastile pentru a îmbunătăți tranzitul dar mulți dintre noi alegem alimente benefice ori tratament naturist.

Alimentele și suplimentele naturiste care reglează tranzitul intestinal sunt mai eficiente pe termen lung și nu au efecte adverse.

Dieta dezechilibrată, sedentarismul și stresul sunt principalele cauze ale tulburărilor de tranzit intestinal. Ideal ar fi ca scaunul să apară în fiecare zi la aceeași oră.

În cazul în care apare cu întârziere, la 48 sau 72 de ore, vorbim despre tranzit intestinal lent.

Timpul de tranzit este rata la care alimentele trec prin tot tractul digestiv de la momentul ingestiei până la eliminare.

În medie, este nevoie de între 24 și 72 de ore pentru ca mâncarea să treacă complet prin tractul digestiv.
Timpul de tranzit variază în funcție de individ pe baza dietei, a nivelurilor de activitate fizică și a stării generale de sănătate.

Dacă sunteți îngrijorat de timpul dvs. de tranzit intestinal, schimbarea alimentației și consumul de probiotice pot fi utile. Consultați medicul dacă aveți o tulburare intestinală gravă.

Tranzitul intestinal nu este un subiect dezbătut cu ușurință, însă acesta poate duce la apariția unor afecțiuni care îți pot influența destul de mult viața.

Neluată în seamă, constipaţia, o afecţiune caracterizată prin scaune rare, însoţite de balonare, dureri de spate şi abdominale poate duce la probleme grave de sănătate.

O alimentaţie adecvată poate rezolva rapid situaţia. Câteva remedii aflate la îndemâna oricui fac minuni: varza murată, apa, lămâia, mierea şi fructele.

Recomandări si alimente care reglează tranzitul intestinal.

O primă recomandare este aceea de a avea o alimentație echilibrată bogată în fibre dietetice.

Consumați alimente bogate în fibre dietetice (este de preferat să aveți în dietă 25 până la 35 grame de fibre zilnic).

Spre exemplu, în loc de paste făinoase de grâu este recomandat să alegeți paste din orz, linte, mazăre sau chiar fasole.

Astfel, alimentația dvs va include mai multe fibre și proteine vegetale valoroase.

Legumele și verdețurile crude au multe fibre și carbohidrați complecși.

Atenție însă, prea multe alimente crude pot cauza dureri abdominale, balonare, flatulenţă și neplăceri mai ales dacă nu sunteți obișnuit cu ele.

Fulgii de cereale integrale neîndulciți sunt o opțiune bună. Semințele de in sparte sau pudra proteică din semințe de in pot fi incluse în mesele noastre zilnice.

Un avantaj al consumului de alimente bogate în fibre îl reprezintă scăderea colesterolului pentru că fibrele se leagă de moleculele de colesterol în timpul tranzitului și sunt eliminate împreună.

Mai mult, alimentele bogate în fibre ajută și la slăbire pentru că dau senzația de plin în stomac și nu ne mai este foame pentru un timp îndelungat.

Beți cel puțin 8 pahare de apă zilnic așa încât alimentele ingerate să poată avea suficient lichid pentru a efectua tranzitul în condiții optime.

Dacă urina este de un galben închis, atunci este un semn clar că trebuie să beți mai multă apă. (Culoarea urinei)

Faceți cât mai multă mișcare, măcar 30 de minute de exerciții fizice zilnic sau o plimbare de 3-4 km minim.

Folosiți probiotice. Acestea sunt secretul pentru un tranzit intestinal eficient dar și pentru o sănătate mai bună per ansamblu.

Intestinele noastre conțin trilioane de bacterii sau microflora. Aceste bacterii sunt benefice și dăunătoare în același timp. (Flora intestinală)

În cea mai mare parte, digestia se produce în intestine și nu în stomac. Un dezechilibru bacterian poate fi nesănătos și poate duce la tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și infecțiile intestinale.

Mai multe alimente și ierburi pot acționa ca probiotice (probioticele sunt cele care înlocuiesc și ajută bacteriile intestinale prietenoase) pentru a susține sănătatea digestivă.
Exemple de alimente probiotice care îmbunătățesc și ajută tranzitul intestinal: kefir, iaurt, brânzeturi fermentate, kombucha, zeama de varză murată, sucul de sefclă roșie fermentată, murăturile (dar atenție la excesul de sare!), polenul crud și mierea crudă, nepasteurizată.

Probioticele (fie că sunt luate ca suplimente, fie din alimente sau sucuri fermentate) ajută din mai multe puncte de vedere sănătatea intestinală.

Acestea pot să ușureze gazele și balonările cauzate de alte tulburări digestive, potrivit Clinicii Cleveland, incluzând boala inflamatorie intestinală, inflamația cronică a stomacului și ulcerele.

Unele studii au arătat potențiale beneficii pentru reducerea simptomelor de gaze și balonare cauzate de intoleranța la lactoză.

Dacă aveți probleme cu obținerea unei cantități suficiente de fibre în dieta dvs., utilizați un supliment de fibre. Evitați administrarea de laxative.

Deși pot îmbunătăți motilitatea, dacă le folosiți prea des, puteți dezvolta o dependență și intestinele dumneavoastră ar putea să nu mai funcționeze fără ele.

În timp ce o dietă echilibrată ar trebui să fie soluția perfectă pentru tranzitul intestinal, episoadele repetate de constipație pot fi evitate cu ajutorul anumitor alimente.

Tulburarile de tranzit intestinal (constipație, tranzit intestinal lent) favorizează procesul de autointoxicare.

Mai exact, toxinele neevacuate din colon sunt reabsorbite și intră din nou în circulație în organism.

Aveți în vedere și alimentele care ajută la detoxifierea organismului.

1812140115_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.3ed7ac826fda1198571b4be29640fd10.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...