Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum poți să slăbești în post?!


Monica Badea

Recommended Posts

Cum poți să slăbești în post?

Este postul cea mai bună dietă de slăbit? Este eficientă detoxifierea organismului în perioadele de post?

Știu că îți pui astfel de întrebări și mai știu că ai și citit, probabil, multe informații legate de eficiența slăbirii în post.

Din punctul meu de vedere trebuie să existe o măsură în toate, fie că este vorba de o dietă de post, de detoxifiere, de o slăbire rapidă și așa mai departe.

Perioadele de post sunt prin natura lor nu doar niște perioade cu restricții alimentare severe, din care sunt eliminate toate produsele de origine animală: carne, lapte, brânză, ouă. Postul are în primul rând o semnificație religioasă, iar din acest motiv s-ar putea să fie de folos multora dintre voi.

Noi, nutriționiștii, vă repetăm deseori că pierderea în greutate nu se poate face doar printr-un regim alimentar drastic, indiferent care ar fi acesta. Drumul este lung când ai kilograme în plus și ar trebui să plece de la o ”detoxifiere a sufletului și a minții” .

În esența lui, postul vizează exact aceste elemente de care am avea nevoie pentru a începe o slăbire eficientă.

Iată de ce, s-ar putea să ai mult mai mult succes să slăbești în postul Paștelui sau al Crăciunului, decât în oricare altă perioadă din an.

Este postul o metodă de slăbire de sine stătătoare?

Răspunsul meu este unul cât se poate de simplu, dacă avem în vedere cele enunțate anterior: depinde de starea ta emoțională, de motivările tale dar și de ceea ce pui în farfurie.

Și, nu, nu este îndeajuns să fii mulțumit de numerele arătate de cântar, ținând cont că o slăbire accelerată este dăunătoare pentru sănătate.

Pierzând brusc în greutate poți să te alegi cu senzații de slăbiciune, stări de leșin, moleșeală, oboseală, mușchii slăbesc, pielea atârnă dizgrațios.

Plus de asta, faptul că îți privezi organismul de anumiți nutrienți, s-ar putea să îți aducă probleme mari de sănătate.

Spre exemplu, lipsa alimentelor bogate în calciu, zinc, seleniu, generează în timp deteriorarea părului și a unghiilor.

Este sănătos să dublăm efortul postului cu o metodă de slăbire?

Alegerea de a slăbi este a voastră, pentru că voi vă cunoașteți cel mai bine corpul. Bineînțeles că este sănătos, important este să nu o facem la întâmplare. Nu putem să sperăm la minuni, nici măcar în acest răstimp. Nu există dietă fulger de post decât dacă vrei să scapi rapid de 2 – 3 Kg pentru a încăpea în rochia de Paște. Postul nu are niciun efect asupra pierderii în greutate dacă regimul nostru alimentar se bazează pe cartofi prăjiți.

Trebuie să ne formăm principii alimentare sănătoase, să știm de câte calorii are nevoie corpul nostru pentru a funcționa în mod corespunzător.

Dacă ajungem să înțelegem că lipsa unor macro și micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului nu ne oferă nimic bun, înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Lipsindu-ne de astfel de elemente nutritive esențiale nu numai că nu vom slăbi, dar vom fi mai frustrați ca înainte și cu mai multe kilograme în plus.

După cum vă spuneam anterior, postul înseamnă renunțarea la orice aliment de origine animală.

Acest lucru înseamnă eliminarea din alimentație a proteinei animale. Deși impresia este una plăcută pentru organism, ea venind cu acea senzație binevenită de ”ușurare”, plus o digestie mult mai bună, totuși, această perioadă este una destul de complicate, o adevărată capcană pentru senzația de foame.

Am întâlnit persoane care erau încântate de reușita lor din post. ”Am slăbit ținând post” spuneau ele. Și după câteva luni kilogramele reveneau mai abitir, iar starea de sănătate era din ce în ce mai proastă.

Abstinența organismului de la o serie de nutrienți trebuie compensată pentru a nu ajunge să regretăm această alegere.

Putem, de exemplu, pentru un meniu principal să avem în vedere proteină vegetală, carbohidrați, lipide sau fibre, cu condiția să mergem pe două – trei grupe alimentare, eliminând astfel riscul de a mânca haotic ori să căpătăm apucături compulsive de foame.

Dacă înțelegeți că postul poate fi deosebit de folositor, atâta timp cât nu-l priviți strict ca pe un regim de slăbit și aveți în vedere toate celelalte aspecte menționate de noi, cu siguranță el poate să fie benefic pentru minte și corp.

Beneficiile postului

Îmbunătățire a stării psihice, datorate postului intermitent și a unui regim de viață mult mai eficient
Curățare a corpului, dacă renunțând la mâncărurile ”de dulce” adoptăm o dietă alimentară sănătoasă
Îmbunătățirea sistemului digestiv, mai ales dacă nu uităm să consumăm fibre în această perioadă
Curățarea organelor endocrine: ficat, pancreas; postul s-a dovedit a fi o cură de detoxifiere eficientă, cu condiția să avem grijă ce punem în farfurie (postul poate să ne furnizeze și o acidoza generalizată, fiind o cură periculoasă, dacă nu ne supraveghem atent regimul alimentar).
Aport de fibre deosebit de eficiente pentru redresarea digestiei
Tranzit intestinal îmbunătățit

593661785_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.90984af5a66a4b2a6cf8ba4f8e59c850.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...