Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce mănânc în post,să slăbesc și să nu-mi fie foame!


Monica Badea

Recommended Posts

Alimente necesare sănătății în timpul postului

Obiectul nostru principal în timpul postului este acela de a suplini nutrienții pe care în restul timpului îi luam din carne, ouă, lapte, pește.

Trebuie să avem în vedere un aport mai ridicat în alimentație pentru aminoacizi esențiali, pentru vitaminele din grupul B, dar și pentru vitamina D pe care organismul nostru o lua din pește, din ouă.

Pentru o alimentație echilibrată care să aducă un aport suplimentar de macro și micronutrienți vă recomandăm să consumați soia, tofu, linte, quinoa, cereale, semințe de in, nuci, semințe de chia, semințe de cânepă.
Pentru echilibrarea aportului de vitamine și minerale puteți găsi substituenți vegetali.

Spre exemplu, eu folosesc în loc de produsele lactate de origine animală, lapte vegetal. Laptele vegetal îl prepar in casa pentru că e super rapid. Fac 2 – 3 litri odată, dintr-o cană de migdale ori de caju, la care adaug apă și aparatul face toată treaba.

Laptele vegetal din migdale are un aport scăzut de calorii, doar 82 Kcal la 100 de ml. Însă vine cu un aport bunicel de proteine, calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, vitamina B-12, Vitaminele A, D, C, etc.  

Tofu poate fi un minunat înlocuitor pentru brânză. Pentru că nu are cine știe ce gust, trebuie să vă pregătiți de o aromatizare intensă, astfel încât să vă facă plăcere consumarea lui.

În locul altor produse lactate, cum ar fi iaurtul nelipsit din alimentația multora dintre noi, putem folosi iaurt de soia ori de cocos.

Ajungând la soia, probabil că știți despre proprietățile ei uimitoare. Multe persoane o folosesc ca substitut pentru proteină în perioada postului.

Putem prepara din soia tot felul de mâncăruri gustoase. Eu una, chiar și când nu este post fac șnițele de soia pentru că mi se par delicioase.

Altfel, putem face sarmale din soia, ardei umplut cu soia, tocănițe diverse, s.a.m.d.

Alte alimente cu aporturi semnificative de nutrienți ce pot suplini cu brio lipsa mâncărurilor interzise în post: mazărea (uscată ori crudă), fasolea de orice fel (boabe ori păstăi), linte (există mai multe tipuri: verde, roșie, maro – fiecare cu gustul său și cu potențial pentru rețete reușite; puteți realiza un curry deosebit de gustos pe bază de linte), chia etc.

Alimente contraindicate în post

De acum știți care sunt alimentele permise în post, așa că nu ne rămâne decât să vedem și ce ne este interzis în post.

În primul rând este bine de știut că nu dorim să ne referim la mâncărurile pe care postul le interzice, de genul cărnii, laptelui, ouălor. Dorim să subliniem importanța abținerii de la unele alimente permise în post dar nefuncționale într-un regim de slăbire.

Orice dietă de slăbire spune nu prăjelilor de orice fel, nu contează că e vorba de cartofi, fasole păstăi, șnițele din soia ori tofu.

Dacă dorim să urmăm postul așa cum cer normele creștine, dar să și slăbim sănătos, trebuie să ne abținem de la o serie de alimente care nu numai că nu ne slăbesc, dar vin cu un plus de kilograme.

Spre exemplu excesul de paste făinoase, excesul de orez, chiar și boabele uscate pot fi dăunătoare pentru dietă dacă se exagerează cu cantitățile.

Alimentele și băuturile de post care îngrașă

De cele mai multe ori compensarea gusturilor din produsele ”de post” sunt însoțite de aditivi, potențiatori de aromă, grăsimi trans (OMS-ul intenționează să interzică grăsimile trans din toate alimentele până în 2023) care se depun pe artere, iar tu reții apa din cauza excesului mare de sare.

Sucurile cu un aport masiv de zahăr, cu valoare calorică mare care nici măcar nu înseamnă sațietate. Plus de asta, conțin frecvent acid fosforic ori citric care ne deteriorează smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. Nu mai vorbim despre unele băuturi acidulate bogate în fosfor care blochează absorbția calciului din alimente.
Semipreparatele de asemenea ar fi tentante în post pentru că se gătesc rapid și unele chiar sunt gustoase.

Dar, multe dintre semipreparatele prezente în piață sunt nesănătoase pentru că conțin o multitudine de ingrediente dăunătoare pentru organism. Din dorința producătorilor ca aceste alimente să se păstreze perioade lungi de timp, li se adaugă tot felul de elemente de genul glutamatului (un aditiv periculos) pe care îl puteți găsi pe etichete sub diverse denumiri: E621, glutamat de potasiu, acid glutamic, extract de drojdie, acid glutamic, cazeinat de calciu etc. Iată de ce, citirea etichetei atunci când cumperi alimente din magazin este esențială, cu precădere în timpul postului.
Important este ca la finalul dietei de slăbire din post să fii mulțumită de rezultate și să ai în bagaj deja principiile funcționale pentru un regim de viață sănătos de acum înainte.

Iată care sunt principiile mele pentru un regim de slăbit în post și nu numai:

compensați lipsa proteinelor animale din alimentație, pentru că proteinele sunt cele ce dirijează buna funcționare a organismului nostru la nivel de hormoni, enzime, anticorpi. Țineți minte că avem nevoie de 1,3 – 1,5 g per kilogram.
consumați cât mai multe legume pentru o dietă reușită. Legumele au aport mare de vitamine și minerale, plus fibrele atât de necesare tranzitului intestinal.
nu vă feriți de uleiuri pentru că multe dintre ele conțin acizi grași indispensabili pentru sănătatea celulelor noastre, pentru buna funcționare a creierului, pentru un sânge fluid dar și pentru o piele frumoasă.
glucidele păstrați-le și în post, dar în cantități reduse. Dacă vreți să slăbiți consumați cu moderație paste, orez, pâine, griș. De asemenea, evitați și alimentele bogate în amidon. Luați-vă necesarul de glucide din fructe proaspete și legume.
beți apă suficientă pentru eliminarea toxinelor. Evitați consumul de sucuri dulci, concentrate de fructe, sucuri acidulate etc

707074714_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.3857bbe59cecf95097657d63803fcbb9.jpeg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...