Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Colesterolul poate crește și din cauza tiroidei!


Monica Badea

Recommended Posts

Nivelul colesterolului poate crește din cauza tiroidei. Ce cuprinde un profil lipidic și cum ții sub control grăsimile din corp
Dacă nu reducem nivelul colesterolului și al trigliceridelor, grăsimile se acumulează pe pereții vaselor de sânge, îngustându-le și rigidizându-le. Consecința este un risc crescut de boli cardiovasculare

Un nivel crescut de grăsimi în sânge, exprimat prin valori mari de colesterol și de trigliceride, este întotdeauna un semnal de alarmă: fie dieta trebuie modificată, fie ar fi bine să facem mai mult sport, fie avem alte probleme de sănătate, de exemplu, hipotiroidism. Oricare ar fi cauza care a condus la hipercolesterolemie, nivelul grăsimilor trebuie controlat, în caz contrar existând riscuri importante asupra sănătății inimii.

Colesterolul este o substanță vâscoasă și lipicioasă care se găsește în sânge. Corpul are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase, dar când e produs în cantități prea mari, poate duce la boli cardiovasculare.
Termenul de hipercolesterolemie se referă la un nivel crescut al colesterolului în sânge, adică un interval care depășește 190 mg/dL pentru colesterolul total și 100 mg/dL pentru colesterolul LDL („rău“).

Hiperlipidemie, hipertrigliceridemie și hiperlipidemie mixtă
Hiperlipidemia este un termen care descrie un nivel crescut de grăsimi (lipide) în sânge și include atât colesterolul, cât și trigliceridele.
Cel mai frecvent tip de hiperlipidemie este colesterolul mărit. Alte forme de hiperlipidemie includ hipertrigliceridemia și hiperlipidemia mixtă, în care atât nivelul colesterolului, cât și cel al trigliceridelor sunt ridicate.

Hipercolesterolemia poate duce la formarea depozitelor de grăsime în interiorul vaselor de sânge. În cele din urmă, aceste depozite se măresc, ceea ce poate îngreuna circulația sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag care provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral.
Colesterolul crescut poate fi moștenit, dar cel mai adesea este rezultatul unui stil de viață nesănătos, caz în care poate fi prevenit și tratat. Alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate și uneori medicamentele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

Ce înseamnă hipercolesterolemie
Intervalul țintă, adică limita superioară sub care trebuie menținut nivelul colesterolului LDL, diferă în funcție de prezența unor factori de risc suplimentari pentru ateroscleroză. Aceștia includ diabetul sau toleranța deficitară la glucoză, hipertensiunea arterială, afectarea funcției renale, istoricul familial și vârsta.
limita superioară a intervalului de referință, în cazul persoanelor fără factori de risc pentru boli cardiovasculare, este de:

190 mg/dL pentru colesterolul total;
100 mg/dL pentru colesterolul LDL;
150 mg/dL pentru trigliceride.
nivelurile crescute de colesterol LDL contribuie la evoluția aterosclerozei, cu risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică și afectarea funcției renale
O dietă sănătoasă, săracă în grăsimi și carbohidrați, care constă în cantități reduse de grăsimi saturate, împreună cu reducerea greutății la subiecții obezi și supraponderali și o activitate fizică regulată (2,5 ore pe săptămână) pot reduce în scurt timp nivelurile ridicate de lipide din sânge. În plus, pentru nivelurile crescute de trigliceride, limitarea sau chiar evitarea consumului de alcool este de extrem de importantă.
Ouăle și colesterolul
Persoanele sănătoase, fără probleme cardiovasculare, nu trebuie să-și planifice un număr maxim de ouă pe zi. S-a dovedit că ouăle nu cresc semnificativ nivelul colesterolului „rău“. Nu același lucru este valabil și în cazul produselor care conțin ouă, dar și alte grăsimi, cum este maioneza, de exemplu.

predispoziția genetică reprezintă un factor de risc important pentru hiperlipidemie, pe lângă obezitate, consumul excesiv de alimente și băuturi nesănătoase și un stil de viață sedentar.

Există unele afecțiuni care pot duce la creșterea nivelului de colesterol:

boala cronică de rinichi,
diabetul,
HIV/SIDA,
hipotiroidismul,
unele boli autoimune, cum este lupusul.
Nivelul colesterolului poate fi, de asemenea, crescut după administrarea unor medicamente utilizate în tratamentul unor boli precum:

acneea,
cancerul,
hipertensiunea arterială,
HIV/SIDA,
aritmiile cardiace,
transplantul de organe.
Factori de risc  
Factorii care pot duce la hipercolesterolemie și la un nivel crescut de trigliceride includ:

dieta dezechilibrată. Consumul exagerat de grăsimi saturate sau de grăsimi trans crește nivelul lipidelor din sânge;
obezitatea. Dacă ai un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, ești mai predispus la hipercolesterolemie;
sedentarismul. Există exerciții fizice pentru începători, care, în timp, ajută la creșterea nivelului de HDL (colesterolul „bun”);
fumat. Fumatul poate reduce nivelul de colesterol „bun”;
alcoolul. Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de colesterol total;
vârsta. Chiar și copiii mici pot avea colesterol crescut, dar problema este mult mai frecventă la persoanele de peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, ficatul devine mai puțin capabil să elimine colesterolul LD

145202182_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.2115e371c7cedb282831016767042f96.jpeg

sursa

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...