Jump to content

Recommended Posts

Posted

Orice dieta trebuie sa se potriveasca, in primul rand, cu individul care urmeaza sa o tina. Nu putem tine o dieta cu varza si sfecla rosie, de exemplu, daca noua nu ne plac nicicum aceste doua alimente.

O dieta sanatoasa trebuie sa contina in mod obligatoriu fibre alimentare. Acestea se gasesc in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. Ele sunt recunoscute in primul rand pentru capacitatea de a inlatura constipatia. Dar nu este singura calitate pe care acestea o au.

Fibrele alimentare minimalizeaza riscul aparitiei bolilor precum diabetul sau a bolilor de inima, ajuta la inlaturarea problemelor abdominale, a oboselii cronice, a lipsei poftei de mancare, a imunitatii scazute, mentin supletea si tineretea pielii, dar si culoarea naturala, tin la distanta ridurile si imbatranirea precoce.

Ce sunt aceste fibre alimentare?

Le putem defini ca fiind substante de balast. Sunt formate din acele particule ale alimentelor de origine vegetala pe care stomacul nu le poate digera sau absorbi.

Daca despre glucide, proteine, grasimi putem spune ca sunt usor asimilate de organismul nostru, despre fibre nu putem spune acelasi lucru. Acestea nu se modifica la trecerea prin stomac si intestinul subtire, pana ajung in intestinul gros. Fibrele alimentare ajuta la buna formare a bolului fecal, marindu-l si dandu-i o textura mai moale, astfel reducand aparitia constipatiei.

Problemele generate de hemoroizi, sau colonul iritabil, sunt rezolvabile tot cu ajutorul unor diete bogate in fibre. In plus, in cazul persoanelor diabetice, fibrele au calitatea de a micsora nivelul colesterolului din sange si de a micsora absorbtia glucidelor. Acest proces va duce la un nivel optim al glicemiei la persoanele care sufera de diabet.

Cantitatea zilnica de fibre se situeaza in jurul a 35 de grame la barbati si 25 de grame la femei. Aceasta cantitate se poate obtine din cure de minim o jumatete de kilogram de fructe si legume zilnic, care se vor consuma in portii echilibrate, de cinci ori pe zi. Fructele si legumele mai sunt de folos si pentru detoxifierea organismului de alimentele preparate pe cale industriala, sarace in fibre.

Necesarul zilnic de fibre poate fi asigurat, prin urmare, consumand produsele din cereale integrale, fructe si legume crude sau gatite dintre ele cele mai bogate in fibre fiind fasolea rosie, mazarea, zmeura, pastele din faina integrala, briosele din tarate de ovaz, broccoli, fulgi de ovaz, orez brun, mar mediu, floricelele de porumb, painea integrala.

Sunt recomandate alimentele bogate in fribre, dar este bine sa nu facem exces. Consumate in cantitati prea mari, acestea pot provoca balonari, gaze, crampe la stomac. Daca nevoia de fibre in dieta exista, nu este bine sa crestem brusc cantitatea. Aceasta trebuie crescuta in decursul a cateva saptamani, lasand timp organismului sa se acomodeze. Mai mult timp va fi util si pentru bacteriile din sistemul digestiv sa se adapteze la modificarile survenite. In plus, nu trebuie sa uitam sa bem cat mai multa apa, fibrele functionand foarte bine atunci cand sunt puse in situatia de a o absorbi.

2021810523_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.adb239d635671b2b2ccf549d335713e5.jpeg

sursa

  • Like 3

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...