Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimentația și nutriția omului modern!


Monica Badea

Recommended Posts

Omul modern are o viață destul de tumultoasă. Cotidianul îi fură acestuia cel mai de preț lucru – timpul. Astfel, de multe ori omul se pomenește că nu apucă nici să mănânce sau face acest lucru haotic. Hrana nu mai este o plăcere a sufletului, ci mai degrabă ceva necesar pentru a putea trăi. Nu mai contează conținutul ei și nici cantitatea. Poate ar trebui însă să ne oprim și să ne gândim cât de mult acest lucru ne influențează viața și sănătatea. Mai ales că avem o mulțime de opțiuni. Putem alege între mâncarea sănătoasă și cea nesănătoasă. O facem însă? Depinde foarte mult de noi.

Aș împărți omul modern în câteva categorii - cei care nu conștientizează importanța alimentației echilibrate, cei care sunt dornici să cunoască și care sunt „obsedați” de mâncarea sănătoasă.

Să-i luăm pe rând.

Persoanele, care nu conștientizează importanța alimentației echilibrate.
Din păcate, suntem practic majoritatea. Mâncarea, fie este neglijată, fie este abordată ca una dintre cele mai mari plăceri. Vorbim despre abuzul de cantitate, feluri, tipuri de alimente din categoria bun doar pentru limbă, fie este un instrument de pedeapsă, dop emoțional - incapacitatea de a gestiona emoțiile, manipulare sau altele decât esența ei - HRANA. De regulă e categoria oamenilor cu suferințe sau viitori suferinzi. Acești oameni neagă nutriția echilibrată, ghidându-se de expresii „o viață avem”, „toate sunt prostii, să le creadă alții”, banalizând până și rolul nutriționistului. Din experiență pot spune că acești oameni ajung la nutriționist doar când simt că au epuizat toate metodele de slăbit, a mers la toți doctorii sau sunt deja bolnavi.

Cei informați și dornici să cunoască.
Acești oameni au capacități de a înțelege că sunt ceea ce pun în farfurie, își fac griji pentru sănătatea copiilor, caută răspunsuri la întrebări, citesc etichetele, nu prăjesc mâncarea, fac sport.

Cei care sunt obsedați de „mâncarea sănătoasă”.
După mine această abordare este o utopie. De regulă sunt oamenii care cad în extreme, analizează practic cu lupa ce mănâncă ei, dar și cei din jur. Adesea ajung să fie dezechilibrați în alimentație, emoțional și fizic. Moderația, echilibrul, calitatea produselor și periodicitatea consumului – sunt cele mai importante lucruri, atunci când vorbim despre mâncare sănătoasă!

Oamenii vor rezultate rapide, fără eforturi sau știu sa aibă răbdare?

Eram zilele trecute la București. Am intrat într-o farmacie să-mi cumpăr o cremă și am rămas perplexă. Aproape toată publicitatea din interior era despre pastile de slăbit, ceaiuri sau cafea verde care ne oferă energie. Paradoxul cel mare este că pe Magheru se plimbau oameni obezi. Suntem în anul 2018 și  sunt mirată că oamenii mai cred în pastile magice. Nu se poate să credem în povești. Totul se obține cu răbdare și adoptarea unui regim alimentar sănătos.

Cine mănâncă mai sănătos, oamenii din localitățile rurale sau cei din localitățile urbane?

Eu, ca și Albert Einstein în teoria relativității sale, consider că oamenii se alimentează relativ sănătos. Cu siguranță, oamenii de la sat au acces la produse mai naturale, însă le consumă în cantități și combinații periculoase pentru sănătatea lor. Cu oamenii de la oraș e mai simplu. Ei se încadrează perfect în cele trei categorii menționate mai sus.

De ce avem atâția copii obezi?

Copiii devin obezi din cauza iresponsabilității părinților, care nu înțeleg că educația alimentară începe din burtica mamei. Femeile sunt tot mai ocupate, nu au timp să gătească și cumpără adesea mâncare procesată, mănâncă din fugă, prin diverse localuri, decât acasă împreună cu familia. Un alt moment pe care-l observ ține de consumul emoțional al alimentelor. Asta înseamnă că micuții mănâncă mult pentru a acoperi un gol emoțional. Ei simt lipsa afecțiunii și compensează acest lucru prin mâncare.

Cum trebuie să slăbești sănătos?

Slăbitul este un proces complex în care se ține cont de mai mulți factori: stilul de viață activ sau pasiv, somn, emoții și stări, până la relația pe care o are omul cu mâncarea. Bineînțeles nu se forțează, nu se merge agresiv și cu orice preț. Prețul ar putea fi foarte mare: tulburări alimentare, depresie, obezitate și o sumedenie de boli.

1505129931_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.ad1554a8ff53ca836b26bd9185a0cdd2.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...