Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Evitarea glutenului!


Monica Badea

Recommended Posts

Respectarea câtorva reguli simple te va ajuta să eviţi ingerarea de alimente ce conţin gluten

 

Pentru prepararea alimentelor trebuie să utilizăm numai ingrediente de care suntem siguri că nu conţin gluten.Consultaţi în acest sens lista alimentelor permise şi interzise prezentată în această pagină.

■  Utilizaţi pentru preparare numai recipiente şi ustensile destinate acestui scop (vase. boluri, tacâmuri, strecurătoare).

■  înainte de preparare, asiguraţi-vă că aţi curăţat şi igienizat corespunzător suprafeţele cu care produsul poate veni în contact (blaturi şi mese de bucătărie, planşete, plite, grătare, forme, tăvi).

■  Dacă pentru coacere trebuie să utilizaţi tăvi, forme sau alte recipiente în care au fost preparate şi produse cu gluten, este bine să le căptuşiţi cu hârtie de pergament, hârtie siliconată sau folie de aluminiu.

Pentru a evita o eventuală confuzie, marcaţi vizibil în bucătărie şi în frigider alimentele sigure. Vă sugerăm utilizarea recipientelor colorate, a capacelor, a steguleţelor, a umbreluţelor sau a scobitorilor colorate. Va fi o metodă bună pentru copiii dumneavoastră şi nu numai.

Evitaţi pe cât posibil prepararea hranei prin prăjire, iar dacă o faceţi, nu reutilizaţi uleiul din prăjirile anterioare. Va fi de două ori mai periculos, mai întâi din cauza compuşilor toxici dezvoltaţi la prima prăjire şi în al doilea rând din cauza resturilor de gluten rezultate din făina sau pesmetul în care au fost tăvălite alimentele.

Nu utilizaţi apa de fierbere a pastelor din cereale altele decât cele permise.

Reţineţi că şi smântână poate fi o sursă ascunsă de gluten dacă este achiziţionată de la producători neautorizaţi, în ambalaje nemarcate corespunzător.

Scad rezervele de proteine, vitamine şi minerale din organism şi apar simptomele de malabsorbţie.

Sistemul imunitar de apărare oboseşte, fapt ce conduce la o mare sensibilitate la viroze şi infecţii.

In timp pot apărea complicaţii, mărindu-se de 5 până la 10 ori probabilitatea apariţiei unui cancer digestiv sau limfatic.

Odată cu vârsta, sub regim fără gluten, creşte perioada de recuperare, existând probabilitatea să se ajungă la o situaţie în care refacerea mucoasei digestive nu mai este posibilă

ALIMENTE PERMISE Şl INTERZISE PENTRU PACIENŢII CU BOALĂ CELIACĂ

GRUPĂ DE ALIMENTE

                 PERMISE

INTERZISE

Cereale

■  Orez, porumb, hrişcă, mei, teff, soia, sorg, tapioca, amidon de porumb, orez. cartofi

■  Pâine, paste, biscuiţi şi alte produse obţinute din cerealele permise, rahat, unele sortimente de ciocolată, îngheţată, bomboane, gemuri, dulceţuri, jeleuri

1761388883_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.68fd8d26736e1fb95bf7ebe8b16df9f8.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...