Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Riscurile obezității netratate!


Monica Badea

Recommended Posts

Kilogramele in plus antreneaza cresterea riscului fata de numeroase boli cum ar fi: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza in general si cardiopatia ischemica, respectiv boala cerebrovasculara in particular, si, de asemenea, bolile veziculei biliare si chiar anumite forme de cancer.
Obezitatea este un factor de risc independent in cardiopatie, hipoxie, tulburarile de apnee in somn, hernii si artroze. Obezitatea este insotita frecvent de uzura prematura a articulatiilor si de boala varicoasa a membrelor inferioare.
Nu trebuie neglijat nici inconvenientul estetic, care poate deveni o sursa serioasa de stres psihologic. Psihologii considera ca suferinta emotionala poate fi unul dintre cele mai dureroase aspecte ale obezitatii, avand in vedere ca in societatea actuala se pune mare pret pe aspectul fizic si silueta, in special la persoanele de sex feminin. De multe ori, obezii sufera in plan emotional din cauza stigmatizarii de catre societate.
Nu in ultimul rand, mai ales in cazurile de obezitate pronuntata, intervine handicapul fizic si social. Multi obezi ajung sa nu se mai poata autoservi, se deplaseaza cu mare dificultate sau sunt chiar in imposibilitate de a se deplasa si sufera intens din cauza izolarii de restul comunitatii. Obezii sufera deseori de simtamantul de respingere, jena, iar simptomele depresive sunt frecvente.

Evaluare după Indice glicemic
 
Greutate normala **
18.5-24.9

Exces ponderal
25.0-29.9
Crescut

Obezitate I
30.0-34.9
Inalt

Obezitate II
35.0-39.9
Foarte inalt

Obezitate extrema III
≥ 40
Extrem de inalt

 

* Risc de boala hipertensiva,boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2.
** Circumferinta abdominala crescuta poate fi de asemenea un indicator pentru risc crescut chiar la persoane cu greutate normala.

Evaluarea riscului pacientului obez presupune trei aspecte importante:
1. Determinarea gradului de obezitate (sau a excesului ponderal) prin metoda IMC.
2. Evidentierea obezitatii abdominale prin masurarea circumferintei abdominale. Aceasta masuratoare ofera informatii complementare in ce priveste riscul persoanelor obeze, independent de IMC. Masurarea circumferintei abdominale este utila in special la persoanele care, judecate strict dupa IMC, s-ar incadra in categoria normoponderalilor sau in cea a supraponderalilor. Valorile circumferintei abdominale peste care persoanele prezinta un risc inalt sunt de peste 100 cm la barbati si peste 90 cm la femei. Circumferinta abdominala se masoara cu ajutorul unei panglici metrice la nivelul abdomenului (in dreptul ombilicului). Masurarea circumferintei abdominale nu este justificata la persoanele cu IMC mai mare de 35 deoarece nu ofera date suplimentare fata de cele furnizate de IMC.
3. Evaluarea factorilor agravanti (comorbiditatilor). Exista o serie intreaga de boli si de factori de risc a caror prezenta concomitenta cu obezitatea amplifica foarte mult riscul la care este expus pacientul, ducand la o crestere consecutiva a mortalitatii. Pacientii cu astfel de boli sau factori de risc necesita masuri suplimentare pe langa tratamentul propriu-zis al obezitatii

Riscuri :

Stari de comorbiditate
Alti factori de risc
- Boala hipertensiva
- Boli cardiovasculare
- Dislipidemii
- Diabet zaharat de tip 2
- Sindromul de apnee in somn
- Osteoartrita
- Infertilitate
- Alte tulburari (staza venoasa a membrelor inferioare, reflux gastroesofagian, incontinenta urinara de stres etc.)

790499857_WhatsAppImage2022-11-09at11_26_17.jpeg.120d1e94216397587896086de1232528.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...