Jump to content

Recommended Posts

Posted

127030701_2936894973210043_9056348411332178768_n.jpg.5d12544178c50d269af504f6e0e62ecc.jpg

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), impreuna cu societatile stiintifice si medicale internationale si nationale recunosc acum obezitatea ca o boala cronica progresiva cauzata de factori multipli de mediu si genetici. Din cauza naturii evolutive, obezitatea necesita control si tratament pe termen lung.

  • Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica in tarile dezvoltate. Conform datelelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2016, in Romania, 57.7% din polulatia adulta sunt supraponderali si intre 20-29.9% obezi.
  • Obezitatea este o boala complexa, multifactoriala care este influentata de factori fiziologici, psihologici, de mediu, socio-economici si genetici.
  • Poate apare la orice varsta, iar prevalenta obezitatii creste cu inaintea in varsta.
  • Calcularea indicelui de masa corporala (IMC) este o metoda practica pentru a determina daca o persoana este supraponderala sau obeza.
  • Dieta sanatoasa ar trebui sa ofere o cantitate adecvata de calorii, proteine, carbohidrati, lipide, minerale, vitamine, apa si fibre in functie de varsta, sex, etapa de dezvoltare si starea organismului.
  • Alimentatia variata asigura un aport echilibrat al tuturor nutrientilor si poate fi ajustata in functie de nivelul de activitate efectuata.

Cum stiu ca sunt obez?

Cum afli daca ai probleme cu greutatea? Simplu. Calculezi Indicele de masa corporata (IMC)

Obezitatea este definita prin cantitatea in exces de grasime in corp. Exista o varietate de instrumente de masurare a cantitatii de grasime din corp, comparativ cu cea a tesutului non-gras. IMC este un instrument util de calcul al obezitatii, deoarece este acelasi pentru ambele sexe si pentru toate varstele la adulti. Cu toate acestea, ar trebui sa fie considerat un ghid relativ, deoarece nu poate corespunde aceluiasi grad de grasime, la persoane diferite. Exceptiile sunt calcularea IMC la femeia gravida, la atleti, la culturisti sau la persoanele in varsta. IMC nu tine cont de distributia grasimii (viscerale vs. periferice) si nu este un bun instrument de masurare a activitatii metabolice a tesutului gras a persoanei respective. 

Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) defineste:

"Exces de greutate" - a fi supraponderal = IMC > 25

"Obezitate" = IMC > 30

De ce ne ingrasam?

Obezitatea nu este, si nu trebuie privita doar ca o simpla lipsa de autocontrol

Desi cauzele obezitatii sunt incomplet intelese, se stie ca mai multi factori partipa la aparitia ei. La persoanele obeze, acumularea de rezerve energetice sub forma de grasime este accentuata. Aceasta se petrece fie din cauza ca metabolismul este lent, cheltuind o cantitate mica de energie, fie din cauza ca aportul caloric este nejustificat de mare, fie cele doua se combina in felurite proportii.

Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca obezitatea este, pana la un punct, o conditie mostenita genetic. Totusi, membrii familiei nu impartasesc doar genele, ci si obiceiurile privind alimentatia si stilul de viata nesanatos. Este dificil de separat factorii de stil de viata de cei genetici.

Ca urmare, obezitatea se considera azi a fi rezultanta unor asocieri de factori genetici, psiho-sociali, de mediu si a unor influente culturale, a caror interactiune genereaza o alterare complexa, atat a reglarii apetitului, cat si a nivelului metabolismului energetic.

Pe primul loc in aparitia obezitatii se situeaza obiceiurile alimentare nesanatoase. Pe de o parte, s-a modificat felul in care ne hranim: mancam in graba micul dejun sau renuntam la el, am transformat cina in masa principala a zilei, inlocuind dejunul, compensam prin numeroase suplimentari intre mese, sau chiar rontaim continuu, toate acestea fiind o consecinta directa a ritmului alert al vietii de zi cu zi si a scaderii timpului alocat meselor.

Agresiunea permanenta a stresului duce la excese alimentare de tipul mancatului emotional-depresiv (de plictiseala, de suparare sau de tristete), cu forma extrema numita bulimie. Pe de alta parte, ne confruntam cu extinderea retelelor de fastfooduri, cu oferta lor generoasa de junkfood, adevarate “bombe calorice”, sau cu gama larga de alimente hiperprocesate, cu volum mic si valoare calorica mare, dulciuri si bauturi carbogazoase hipercalorice, care fac hrana noastra sa fie dezechilibrata in favoarea grasimilor, caloriilor glucidice si in defavoarea fructelor si a legumelor.

In aceste conditii de aport alimentar crescut si dezechilibrat, viata a devenit mai sedentara. Astazi hrana este indestulata si la indemana noastra. Tehnologia moderna ne permite sa ne executam sarcinile stand asezati pe scaun, iar omniprezenta masinilor ne scuteste sa facem fie si cel mai mic efort.  Practicarea sportului s-a redus progresiv, in favoarea petrecerii timpului liber in fata ecranului telefonului, tabletei, televizorului sau laptopului. Ulterior, odata cu ingrasarea, aceasta limiteaza prin ea insasi capacitatea de efort a acelei persoane, creand un cerc vicios, care agraveaza dificultatea de a consuma caloriile ingerate.

Alte cauze ale obezitatii:

Anumite boli pot reduce rata metabolismului bazal sau pot stimula creserea apetitului, ceea ce va duce la obezitate. Hipotiroidismul, sindromul Cushing, depresia, anumite tulburari neurologice, anumite medicamente cum sunt steroizii si unele antidepresante pot cauza o crestere in greutate excesiva. Medicul diabetolog sau endocrinolog va determina daca acestea sunt cauze posibile ale obezitatii. Doar 1% din pacientii obezi au o estfel de explicatie a excesului lor ponderal.

Ce complicatii pot sa apara?

Obezitatea, este mai mult decat o problema estetica. Este o boala

Departe de a fi doar o problema de estetica, obezitatea este asociata in general cu un apect fizic dizgratios, idealul de frumusete al momentului actual indepartandu-se de formele planturoase rubensiene, in favoarea siluetei suple. Incapacitatea de a ajunge la o forma fizica placuta si de a o mentine este adesea privita ca o manifestare a lipsei de vointa. De aici, un intreg sir de complexe de inferioritate, lipsa de incredere in capacitatile proprii, nemultumiri privind imaginea personala si un nivel scazut de autoapreciere, ducand la caracterul predominant depresiv al persoanei obeze. Perceptia sociala marginalizeaza obezul, il stigmatizeaza si il izoleaza, el avand dificultati in a dobandi respect social si in a-si rezolva nevoi comune, cum ar fi incercarea de a-si gasi un partener de viata sau un loc de munca.

Dar, dincolo de culpabilizare, obezitatea trebuie sa inceteze sa mai fie privita altfel decat ceea ce este: o boala care are nevoie de tratament. O persoana obeza nu este in primul rand un om care mananca prea mult, ci este mai intai de toate un om bolnav. Excesul de tesut adipos este un “bagaj” suplimentar pe care pacientul obez il cara cu el in fiecare moment al fiecarei zile si nopti, producand modificari adaptative la nivelul inimii, plamanilor, cat si in intregul organism.

In final, acestea conduc la aparitia hipertensiunii arteriale, a fenomenelor de insuficienta cardiaca, a tulburarilor respiratorii, a diabetului zaharat, a steatozei hepatice nonalcoolice si la cresterea riscului de infarct de miocard, dar si de cancer, ca si la tulburari de fertilitate la femei si de potenta sexuala la barbat. Ce este insa important de mentionat este ca o parte a acestei patologii produsa de excesul ponderal se amelioreaza, si in unele cazuri chiar se remite, odata cu pierderea in greutate.

Cum pot sa ma tratez?

Tratamentul obezitatii este un tratament pe termen lung. Nu se pot obtine rezultate daca este doar de scurta durata. Scaderea in greutate trebuie sa fie graduala si este necesara urmarirea cu atentie pentru a preveni reluarea in greutate.

Important este ca pacientul sa poata mentine greutatea sanatoasa la care a ajuns. Schimbarea comportamentului si a stilului de viata sunt singurele modalitati prin care cineva isi poate schimba greutatea intr-un mod permanent.

7 modalitati prin care it poti schimba comportamentul si stilul de viata care sa te ajute sa mentii scaderea in greutate

obezitate.jpg.007d9b07d31427e8d69c3001a3459bfb.jpg

 

 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...