Monica Badea Posted January 19, 2021 Posted January 19, 2021 Program de mese pentru 7 zile. Ce trebuie sa mănânce o persoana cu diabet zaharat ? Ei bine.. alimente bogate in glucide complexe cum ar fi cerealele integrale ,unele fructe dar in cantități mici și rar,legume crude și proaspete care sunt bogate in fibre ,antioxidanți și minerale . Pe lângă carbohidrați ,Alimentația diabeticului trebuie sa fie una diversificata și sănătoasă din care sa nu lipsească proteinele de calitate cum ar fi brânza albă ,carnea albă de curcan sau pasare in general și bineînțeles Peștele. Asadar voi alcătui un program de mese pentru persoanele cu diabet care nu știu cum și de unde sa înceapă schimbarea . DE REȚINUT ,fiecare organism reactioneaza diferit, mai ales la o persoana cu diabet ,așa ca nu va neglijați medicația considerând ca un program de mese va poate rezolva problema medicală ...medicul diabetolog este singurul in măsura sa va prescrie medicație in urma unor analize amănunțite . Și persoanele cu diabet ar trebui sa aibă un program de mese tot din 3 in 3 ore,adică 3 mese principale și doua gustări ,astfel încât cina sa nu debuteze mai târziu de ora 19 ,și mesele principale sa nu dureze mai mult de 20 de minute ,iar gustările 10 minute . Luni -mic dejun -1 felie de pâine ,50 gr șunca slaba de curcan sau pui ,jumătate de avocado -gustare -200 gr legume in stare cât mai cruda Pranz -ciorba de pui fără paste sau cartofi ,dar cu legume (Ceapa,morcovi ,ardei ,fasole verde ),o felie de pâine Gustare -25 gr oleaginoase (nuci ,alune ,migdale ,caju ,fistic ) Cina -200 gr peste la grătar +200 gr salata de crudități Marți -mic dejun -2 oua fierte tari ,1 felie de pâine ,50 gr zacusca ,150 gr legume -gustare -200 gr legume sau 2kiwi Pranz -200 gr piept de pui sau curcan la grătar +salata de leguma +o felie de pâine Gustare 150 ml iaurt Cina -conserva de ton+ 200 gr legume Miercuri -mic dejun -200 ml lapte ,50 gr cereale integrale ,1 lingura mix de semințe Gustare -150 gr fructe de pădure Pranz -2 felii de pâine ,un bol de ciorba de legume in care sa nu fie cartofi sau paste Gustare -25 gr oleaginoase Cina:-150 gr piept de pui sau curcan + 200 gr legume trase la tigaie Joi -mic dejun -50 gr brânza de vaci slab Sărata ,2 felii de pâine ,50 gr măsline ,150 gr legume Gustare -200 gr legume Pranz -250 gr orez integral cu legume + salata de varza Gustare -2 biscuiti integrali care sa conțină fibre dar fără zahăr . Cina -200 gr peste la cuptor +1 leguma Vineri -mic dejun -omleta din doua oua in care puteți adauga o lingurița de mix de semite ,200 gr legume +2 felii de pâine Gustare -200 gr legume Pranz -200 gr ficatei la cuptor +sote de legume Gustare -25 gr oleaginoase Cina -1bol de ciorba de pui cu legume dar fără paste sau cartofi Sâmbătă -mic dejun -200 ml iaurt ,50 gr cereale integrale ,mix de semințe Gustare -200 gr legume Pranz :- 350 gr linte cu legume +1 felie de pâine Gustare -25 gr oleaginoase Cina -150 gr piept de pui cu salata de crudități Duminica -mic dejun -100 gr brânza fagaras sau orice brânza dulce ,2felii de pâine ,200 gr legume Gustare -150 gr fructe de pădure Pranz -200 carne la grătar sau cuptor +legume trase la tigaie Gustare -25 gr oleaginoase Cina -ciorba de legume fără cartofi sau paste IMPORTANT :- cafea se poate bea de câte ori va doriți dar fără adaosuri ,hidratarea trebuie sa fie de 25-30 ml /kg corp ,mișcare minim 30 de minute pe zi,odihna minim 8 ore pe noapte ,niciodată nu va întindeti in pat după mese ,nu faceți duș imediat după mese și cel mai important ,nu neglijați medicația . Pâinea sa fie integrala ,legume atât in ciorbe ,trase la tigaie ,la gustări ,sau salate ,sa fie diversificate (ciuperci ,varza ,morcovi ,țelina ,fasole verde ,conopida ,broccoli ,ardei ,dovlecei ,avocado ,vinete ,ceapa ) Made by Monica Badea . 5 2 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.