Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Pancreasul și Alimentația !


Monica Badea

Recommended Posts

Cele mai periculoase alimente pentru pancreas!

Pancreasul este un organ esențial pentru organism, al cărui rol este de procesare corectă a zahărului, precum și de eliberare de enzime pentru facilitarea digestiei. Atunci când pancreasul este lezat sau inflamat, nu își poate îndeplini funcțiile. Netratate, aceste simptome pot duce la o afecțiune numită pancreatită.

Pentru că activitatea pancreasului este strâns legată de procesul de digestie, acest organ este direct afectat de ceea ce mănânci. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de prezența calculilor biliari, însă în cazurile de pancreatită acută, unde crizele se produc în mod repetat, alimentația joacă un rol foarte important.
Forme de tratament pentru pancreatită

Dacă pancreasul a fost afectat grav de pancreatită, schimbarea alimentației este un prim pas pentru atenuarea simptomelor. Cu toate acestea, în anumite situații, pentru restabilirea funcției pancreasului, e posibil să fie nevoie și de tratament medicamentos.  Medicul îți poate prescrie suplimente de enzime pancreatice, care trebuie consumate la fiecare masă.
Pentru un pancreas sănătos, mai ales după perioade de exces, este nevoie de alimente bogate în proteine și antioxidanți, dar cu un conținut scăzut de grăsimi animale. Poți opta pentru carne slabă, fasole și linte, supe clare și diverse alternative la lactate, cum ar fi laptele și iaurturile vegetariene din migdale, ovăz, cocos, semințe de in și soia. În acest fel, pancreasul nu va fi suprasolicitat și își va putea îndeplini funcțiile mai ușor.  

-persoanele care suferă de probleme de pancreas pot tolera undeva până la 30%-40% din caloriile provenite din grăsimi, atât timp cât acestea sunt preluate din alimente vegetale sau din alimente ce conțin trigliceride cu lanț mediu. Există, însă, și persoane care se simt foarte bine și cu un conținut chiar mai mic de grăsimi, și anume cu aproximativ 50 grame de grăsime pe zi.

Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot, de asemenea, ajuta în procesul de digestie și lupta împotriva radicalilor liberi care îți pot afecta organele, interne, printre care și pancreasul. Dacă îți este poftă de ceva dulce, fructele sunt mereu o opțiune potrivită, în comparație cu dulciurile de pe piață care conțin zahăr adăugat și care pot afecta pancreasul, precum și crește riscul de diabet. Nu în ultimul rând, pentru gustări poți alege roșii cherry, feliuțe de castraveți sau ardei grași împreună cu hummus și fructe diverse.
Printre cele mai periculoase alimente pentru pancreas se numără carnea roșie, organele, mâncarea prăjită, chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, produsele de patisserie și deserturile bogate în zahăr și grăsimi, băuturile cu zahăr adăugat. Mâncărurile bogate în grăsimi, cum ar fi preparatele tradiționale de sărbători, și anume salata beouf, friptura de porc, sarmalele, ouăle umplute sau chiftelele în sos sunt, de asemenea, de evitat, mai ales dacă ai probleme cu pancreasul.

617772669_WhatsAppImage2021-03-15at21_00_23.thumb.jpeg.760ae739bd6d79fca3ad865f0470f268.jpeg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente:15 prune uscate ,1,praf de sare de lămâie,750-800 ml apă fierbinte ..avem nevoie și de un recipient cu capac !am pus in recipient 15 prune ,am adăugat apa fierbinte,am pus capacul și am lăsat să se răcească,apoi am amestecat cu o lingură și am adăugat un praf de sare de lămâie după care am pus la frigider (peste noapte )..a doua zi e bun de consumat ..un pahar de 250 ml înainte de mic dejun (și 5 prune ..după ce bem apa de prune vom mânca și 5 prune ..așadar pt fiecare 250 ml lichid vom consuma și 5 prune care s-au hidratat peste noapte )..consumați zilnic acest lichid ..balonarea dar și constipația vor dispărea !
    • Ingrediente: :2 banane bine coapte și zdrobite bine cu o furculița sau cu blenderul vertical,1 ou,50 ml apă ,200 gr făină de cocos sau fulgi de cocos măcinați bine ,esență ,2 linguri cu cacao (dacă mai necesită apă puteți adăuga puțin câte puțin până obțineți o coca groasă și sfărâmicioasă ..se lucrează puțin mai greu cu făină de cocos pt ca nu leagă perfect preparatul )..eu nu am adăugat îndulcitor dar dacă doriți să iasă mai dulci puteți să puneți 100 gr îndulcitor sau 1-2 linguri cu zahăr!Am amestecat toate ingredientele și am lăsat 15 minute la odihnă după care am format biscuiți mari dar subțiri (eu am lăsat marginile puțin crestate )!Am copt biscuiții la 180 gr pentru 20 de minute și după ce s-au răcit bine i-am uns cu puțină miere și am presărat deasupra fulgi de cocos!
    • Ingrediente:250 gr făină integrală,5 linguri ulei ,8 linguri apă minerală rece (merge și plată ),100 gr eritritol (îndulcitor),1 praf de copt (în funcție de făina folosită mai adăugați sau mai tăiați din apă ..în clip veți vedea cum trebuie să fie aluatul )Am pus rând pe rând toate ingredientele și se frământa 5 minute (azi nu am frământat de mâna așadar am lăsat 10 minute la viteza 2 la aparat -malaxor ).Am lăsat la odihnă coca apoi am întins o foaie subțire pe care am uns o umplutură de gem de prune și nucă măcinată (am pus la ochi ),am rulat foaia și am tăiat în bucăți potrivite pe care le-am pus în tavă pe hârtie de copt cu umplutura în sus !Am copt melcii la 180 gr pt 25 de minute!La răcire îi puteți unge cu miere sau puteți pudra cu îndulcitor praf !
    • Ingrediente:2 linguri zahăr pt caramelizat ,200 gr eritritol(am pus 50 gr de eritritol cu cele 2 linguri de zahăr la caramelizat ..eritritolul nu se caramelizeaza bine singur ,mai mult iese un sirop decât un caramel ,de aceea îl ajut cu puțin zahăr),5 ouă ,500 ml lapte ,1 praf de sare ,esență de vanilie! Am amestecat ingredientele,am ars zahărul și eritritolul și am “asamblat “ într-o tavă antiaderenta ! Am copt crema de zahăr pt 40 de minute la 180 gr (am pus tava cu cremă în tava aragazului în care era și apă ,deci un fel de bain marie )! Crema se taie doar rece !
    • Ingrediente:5 albușuri (am avut rămase de la o cremă ),1 ou întreg ,1 linguriță de sare ,6 linguri făină neagră am pus eu ,jumătate plic praf de copt (ar fi mers și întreg ,creștea mai mult),cozi de ceapă verde ,jumatate de ardei gras ,mărar ,condimente,2 linguri ulei ! Am bătut albușurile spuma cu un praf de sare apoi am adăugat restul ingredientelor amestecând ușor cu o lingură de lemn..am copt checul la 180 gr pt 35 de minute! L-am tăiat când s-a răcit bine !
×
×
  • Create New...