Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Pancreasul și Alimentația !


Monica Badea

Recommended Posts

Cele mai periculoase alimente pentru pancreas!

Pancreasul este un organ esențial pentru organism, al cărui rol este de procesare corectă a zahărului, precum și de eliberare de enzime pentru facilitarea digestiei. Atunci când pancreasul este lezat sau inflamat, nu își poate îndeplini funcțiile. Netratate, aceste simptome pot duce la o afecțiune numită pancreatită.

Pentru că activitatea pancreasului este strâns legată de procesul de digestie, acest organ este direct afectat de ceea ce mănânci. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de prezența calculilor biliari, însă în cazurile de pancreatită acută, unde crizele se produc în mod repetat, alimentația joacă un rol foarte important.
Forme de tratament pentru pancreatită

Dacă pancreasul a fost afectat grav de pancreatită, schimbarea alimentației este un prim pas pentru atenuarea simptomelor. Cu toate acestea, în anumite situații, pentru restabilirea funcției pancreasului, e posibil să fie nevoie și de tratament medicamentos.  Medicul îți poate prescrie suplimente de enzime pancreatice, care trebuie consumate la fiecare masă.
Pentru un pancreas sănătos, mai ales după perioade de exces, este nevoie de alimente bogate în proteine și antioxidanți, dar cu un conținut scăzut de grăsimi animale. Poți opta pentru carne slabă, fasole și linte, supe clare și diverse alternative la lactate, cum ar fi laptele și iaurturile vegetariene din migdale, ovăz, cocos, semințe de in și soia. În acest fel, pancreasul nu va fi suprasolicitat și își va putea îndeplini funcțiile mai ușor.  

-persoanele care suferă de probleme de pancreas pot tolera undeva până la 30%-40% din caloriile provenite din grăsimi, atât timp cât acestea sunt preluate din alimente vegetale sau din alimente ce conțin trigliceride cu lanț mediu. Există, însă, și persoane care se simt foarte bine și cu un conținut chiar mai mic de grăsimi, și anume cu aproximativ 50 grame de grăsime pe zi.

Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot, de asemenea, ajuta în procesul de digestie și lupta împotriva radicalilor liberi care îți pot afecta organele, interne, printre care și pancreasul. Dacă îți este poftă de ceva dulce, fructele sunt mereu o opțiune potrivită, în comparație cu dulciurile de pe piață care conțin zahăr adăugat și care pot afecta pancreasul, precum și crește riscul de diabet. Nu în ultimul rând, pentru gustări poți alege roșii cherry, feliuțe de castraveți sau ardei grași împreună cu hummus și fructe diverse.
Printre cele mai periculoase alimente pentru pancreas se numără carnea roșie, organele, mâncarea prăjită, chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, produsele de patisserie și deserturile bogate în zahăr și grăsimi, băuturile cu zahăr adăugat. Mâncărurile bogate în grăsimi, cum ar fi preparatele tradiționale de sărbători, și anume salata beouf, friptura de porc, sarmalele, ouăle umplute sau chiftelele în sos sunt, de asemenea, de evitat, mai ales dacă ai probleme cu pancreasul.

617772669_WhatsAppImage2021-03-15at21_00_23.thumb.jpeg.760ae739bd6d79fca3ad865f0470f268.jpeg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...