Jump to content

Recommended Posts

Posted

În zilele noastre, năutul și-a câștigat popularitatea prin valorile nutriționale pe care le are, fiind o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine.

VALORI NUTRIȚIONALE

164 de grame de năut furnizează organismului:

267 de calorii;
44.7 grame de carbohidrați, din care 7.8 grame sunt zaharuri;
14.4 grame de proteine;
4.2 grame de grăsimi;
12.5 grame de fibre;
80,4 mg de calciu;
4,7 mg de fier;
78,7 mg de magneziu;
274 mg de fosfor;
474 mg de potasiu;
2,5 mg de zinc;
6,1 mcg de seleniu;
2.1 mg de vitamina C;
280 mcg de acid folic;
69.7 mg de colină;
26.2 mcg de beta-caroten;
6.6 mcg de vitamina K.

Năutul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, în primul rând pentru că are un indice glicemic mic, dar și pentru că este o sursă bună de fibre și proteine. Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților, ajutând astfel la un control mai bun al zahărului din sânge.

Fierul, alături de calciu și de alți nutrienți din compoziția năutului contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. Astfel, năutul poate juca un rol major în dieta persoanelor care vor să prevină apariția osteoporozei.

Totodată, fibrele solubile din năut ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, dar și a colesterolului “rău”, doi factori de risc în apariția problemelor cardiovasculare.

Deoarece năutul conține fibre, consumul acestuia joacă un rol important și în menținerea unei bune digestii. Majoritatea fibrelor ce se găsesc în năut sunt solubile, ceea ce înseamnă că se combină cu apa formând o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, care contribuie la reducerea toxinelor și la stimularea tranzitului intestinal.

Năutul este foarte ușor de integrat în dietă, întrucât se găsește atât uscat, cât și la conservă, iar rețetele pe care le poți prepara sunt foarte variate. Unul dintre cele mai populare aperitive pe bază de năut este humusul, care poate fi preparat în diverse combinații extrem de gustoase și de sănătoase.

Totodată, năutul poate fi adăugat la salate, în sendvișuri, în supe sau sub formă de gustare
Datorită conținutul de proteine, năutul poate fi un bun substitut pentru carne.

192897165_WhatsAppImage2021-03-19at06_41_11.thumb.jpeg.13cc214429b5461f226303adbf367cdf.jpeg

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...