Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Rondele de orez -bune sau nu in diete ?


Monica Badea

Recommended Posts

Comercianții  de produse bio sau dietetice, le atribuie un conținut sărac în calorii, dar sățios.Din păcate însă, rondelele de orez expandat constituie un fals prieten al dietelor.

Un indice glicemic foarte crescut
Rondelele de orez expandat au un indice glicemic (IG) de 85, fiind încadrate astfel în clasa alimentelor cu indice glicemic crescut. În funcție de indicele glicemic alimentele pot fi împărțite în trei categorii: cu IG scăzut (între 0 și 35), cu IG mediu (între 35 și 50) și cu IG crescut (mai mare de 50). Cu cât un aliment are indice glicemic mai mare, cu atât crește cantitatea de insulină care trebuie să fie eliberată de pancreas pentru a echilibra nivelul glucozei din sânge (glicemia). La acest nivel, pancreasul și întregul organism resimt o adevărată agresiune.

Zahăr ascuns
Prin comparație cu rondelele de orez expandat, zahărul alb are un indice glicemic de 70. Pentru organism, consumul de rondele de orez expandat este așadar similar cu cel de zahăr, dar cu mai puțin gust dulce!

Efectele devastatoare ale hiperglicemiei
Consumul unor alimente atât de „hiperglicemiante” cum sunt rondelele de orez expandat are efecte foarte nefaste asupra organismului. Pentru a lupta cu acest exces, pancreasul muncește enorm și obosește. Pe termen lung, această oboseală poate conduce la apariția rezistenței la insulină.
În general, alimentele cu IG crescut favorizează atât apariția obezității, cât și îmbătrânirea prematură.
Un produs cu adevărat dietetic?
Aportul caloric al rondelelor de orez este destul de ridicat. Fiind de aproximativ 380 kcal la 100 de grame, acesta este mai mare chiar și decât cel al pâinii!

Zahărul „cheamă” mai mult zahăr
Alimentele care duc la apariția hiperglicemiei nu sunt sățioase. La scurt timp după consumul acestora apare senzația de foame, dar în special foamea sau „pofta” de dulce!

Ideal este să reduceți consumul de produse cu un indice glicemic mare! Rondelele de orez expandat pot fi înlocuite cu o porție de oleaginoase sau cu un fruct proaspăt!
 
Sursa Nutriprof.

1056843301_WhatsAppImage2021-03-22at09_11_58.jpeg.a4c0981c36c7971a7fa8544fb53a7b8a.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...