Jump to content

Recommended Posts

Posted

Alimentele fermentate sunt sanatoase, in primul rand, pentru ca au un continut ridicat de probiotice. Acestea sunt bacterii benefice pentru tractul digestiv, echilibrand flora la nivel gastrointestinal. Si sistemul imunitar este fortificat de un aport mare de probiotice la nivel intestinal.

Beneficiile alimentelor fermentate:

Imbunatatesc procesul digestiv, combatand diareea, dar si constipatia.
Fortifica sistemul imunitar, reducand riscul de imbolnavire.
Pot contribui la mentinerea greutatii.
Pot ameliora alergiile si astmul.
Pot spori eficacitatea antibioticelor si, totodata, pot reduce riscul ca bacteriile sa capete rezistenta la antibioticele administrate.
Pot ameliora tulburarile psihice, precum anxietatea.
Amelioreaza manifestarile afectiunilor intestinale inflamatorii, precum colita ulcerativa, boala Crohn ori sindromul de colon iritabil.
Ce alimente fermentate ar trebui sa faca parte din dieta ta

Chefirul – chefirul imbunatateste digestia si are marele avantaj de a fi bine digerat si de catre persoanele cu intoleranta la lactoza, care altfel au simptome precum crampele abdominale, balonarea ori diareea cand consuma produse lactate, din cauza ca nu pot digera asa cum trebuie zaharurile din lapte.

Chefirul poate fi consumat ca atare, mai ales dimineata, la micul dejun, insa poate fi folosit si in smoothie-uri.

Tempeh – preparat din boabe de soia fermentate, tempeh este o sursa de proteine preferata, in general, de persoanele vegetariene. Acesta este bogat in probiotice, dar si in continutul de antioxidanti.

Varza murata – bacteriile de acid lactic sunt cele care determina fermentarea in cazul verzei murate. Aceasta varza este saraca in calorii, insa contine probiotice, fibre, vitamina C si vitamina K din belsug. Mai mult decat atat, varza murata este bogata si in continutul de luteina si zeaxantina, doi antioxidanti esentiali pentru mentinerea sanatatii oculare.

Muraturile – castravetii murati, de pilda, contin bacterii probiotice, dar si vitamine si minerale. Pentru a te bucura din plin de beneficiile muraturilor, e indicat sa iti pui singura muraturi, nu sa le consumi pe cele din comert, care contin si conservanti si alte ingrediente nesanatoase.

Branza proaspata – branza preparata din lapte nepasteurizat este bogata in probiotice si face parte, de asemenea, din categoria alimentelor fermentate pe care ar trebui sa le consumi. Insa pentru a reduce riscurile, este de asemenea recomandat sa iti prepari singura branza proaspata.

Indiferent de dieta adoptata, alimentele fermentate ar trebui consumate in mod regulat, intrucat au o serie de beneficii pentru sanatate. Fa-ti un obicei din a manca cel putin de 3-4 ori pe saptamana alimente din aceasta categorie.

Sursa Oana Cuzino.

496351727_WhatsAppImage2021-02-25at09_08_09.jpeg.75d20831e9321d92e55ba594dd9b017d.jpeg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.14a1679c114d4d02c4eb726d0ff11a18.jpg

  • Like 2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...