Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

CUM ÎMBOLNĂVIM FICATUL ?CUM ÎL VINDECĂM?


Monica Badea

Recommended Posts

Ficatul poate fi afectat din mai multe cauze, cum ar fi un consum prea mic de apă sau un consum prea mare de alcool. Cum îți protejezi ficatul de daune?

Ficatul îndeplinește sute de funcții importante pentru organism, de la sinteza proteinelor până la metabolizarea grăsimilor. Procesul de detoxificare a organismului are loc în ficat și tot aici sunt stocate vitaminele și mineralele. Deoarece acest organ este atât de important pentru funcționarea zilnică a corpului, el poate fi afectat de multe acțiuni pe care le facem, cum ar fi ce mâncăm, ce bem și ce vicii avem.

Ce afectează sănătatea ficatului?

Multe lucruri pe care le facem, pe unele dintre ele fără să ne dăm seama, ne pot afecta ficatul.

Un consum prea mic de apă

Apa ajută la detoxificarea organismului, iar deshidratarea afectează corpul, deoarece acesta este alcătuit în proporție de 75% din apă. Ficatul are nevoie de cantități suficiente de lichide pentru a rămâne eficient, iar un consum prea mic de apă va crește riscul de îmbolnăvire.
Un consum prea mare de alcool

Nu trebuie să bei cantități excesive de alcool pentru a vedea efectele sale dăunătoare asupra corpului. Fiecare persoană are un prag diferit de rezistență față de alcool și ceea ce poate fi o cantitate relativ sigură de alcool pentru cineva ar putea provoca o suprasolicitare în organismul altcuiva. O inflamație sporită a ficatului poate declanșa ciroză și alte boli hepatice. Se recomandă ca alcoolul să nu fie consumat frecvent, iar cantitatea să fie una redusă (nu mai mult de un pahar cu vin sau bere pe zi pentru femei și nu mai mult de două pahare pentru bărbați).

O greutate corporală prea mare

A avea kilograme în plus înseamnă că există prea mult țesut adipos sau celule grase în corp. Acestea eliberează proteine toxice care dăunează țesutului hepatic. Obezitatea poate afecta ficatul la fel ca un consum mare de alcool și poate duce chiar la cancer hepatic.

O dietă bogată în zahăr

Deoarece ficatul metabolizează glucoza, prea mult zahăr determină acumularea de grăsimi în ficat. Deși toate celulele din corp se pot ocupa de moleculele de glucoză, numai celulele hepatice se pot ocupa de fructoză. Consumul frecvent și susținut de fructoză poate duce la afectarea ireversibilă a ficatului.
Cinele prea grase

Ficatul face o mare parte din munca sa pe timpul nopții. O masă copioasă, bogată în grăsimi, chiar înainte de culcare exercită o presiune suplimentară asupra ficatului, ducând la deteriorare în timp. Pentru a-ți proteja ficatul, e bine ca masa de seară să fie săracă în grăsimi. La cină adaugă în farfurie morcovi sau sfeclă roșie, care au proprietăți impresionante de curățare a ficatului.

Alimentația zilnică bogată în grăsimi trans

Grăsimile trans (aflate în margarină, produse de patiserie, popcorn preambalat etc.) sunt responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol rău din organism și pentru apariția problemelor cardiace. Un alt efect nociv al grăsimilor trans este acela că reduc nivelul colesterolului bun.
Un stil de viață stresant

Stresul pentru o perioadă lungă de timp de-a lungul anilor poate duce la afectarea ficatului, uneori chiar la daune permanente. Studiile au descoperit o legătură între stresul psihologic și decesele din cauza problemelor hepatice.

Un stil de viață sedentar

Exercițiile fizice sunt asociate cu o sănătate generală mai bună, dar ajută și ficatul în mod specific. Arderea caloriilor duce la transpirație, care ajută organismul să se detoxifice, oferind astfel o mână de ajutor ficatului. Exercițiile fizice de cel puțin trei- patru ori pe săptămână și chiar o jumătate de oră de mers alert pe jos în fiecare zi sunt utile pentru a menține corpul în formă bună.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.d0bd7d2d920c70e5f76e88a00283048a.jpg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.962a891ee65adfeb1b338e10b935050c.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...