Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce înseamnă hidratare optima ? Cum o putem obține ?


Monica Badea

Recommended Posts

Ce înseamnă hidratare optimă?
Hidratare optimă este acea stare a organismului în care există suficientă apă pentru o desfasurare optimă a proceselor metabolice.

Putem include aici și efortul fizic sau intelectual.
Senzația de oboseală de dimineață poate fi cauzată de lipsa apei, nu de lipsa cafelei.

Cum măsurăm nivelul de hidratare?
Există câteva semne ale deshidratării:
-senzație de sete, gură și buze uscate, piele uscată, oboseală, amețeală, performanțe fizice și intelectuale scăzute. Ca regulă generală, urina trebuie să fie deschisă la culoare. Se pot face analize de urină sau sânge, dar nu sunt accesibile oricui și oricând.

Câtă apă trebuie să bem?

Necesarul de apă depinde foarte mult de ce mâncăm, de căt eliminăm (în special prin transpirație). Dietele hiperproteice vor „cere” mai multă apă, extrem de necesară pentru eliminarea excesului de acid uric. La persoanele care fac efort fizic în căldură poate depăși chiar 6-7 litri pe zi.
Atunci devine foarte importanta remineralizarea, în primul rând cu sare (sursă de sodiu) apoi ceilalți electroliți.

Magneziul este foarte important dar și recuperarea oligoelementelor, mai puțin prezente în alimentația obișnuită (zinc, crom, mangan, iod și chiar fier).

Ce facem dacă nu ne e sete?

Bem apă oricum. ..
La unele persoane senzația de sete apare târziu, când performanțele fizice și psihice sunt deja diminuate. Este mult mai util să ne estimăm necesarul de apă și să ne hidratăm bine din timp. În caz de deshidratare, chiar și ușoară, vor trece mai multe ore până când apa va ajunge în locuri cum ar fi articulațiile sau chiar pielea. Chiar dacă volumul de sânge se reface practic instantaneu, difuzarea în țesuturi ia ceva mai mult timp.

Bem apă în timpul mesei?

Este foarte discutabil dacă apar efecte negative atunci când bem apă în timpul mesei. Mă refer la povestea cu „diluarea sucurilor gastrice”. Totuși, cele mai multe alimente au oricum apă în ele ...nu vedem asta ca pe o problemă, din contră. Problema este că dacă îți este atât de sete când mănânci înseamnă, cel mai probabil, că erai deja deshidratat. Deci ar fi mai bine să te hidratezi înainte de masă dacă observi această problemă. Pe mulți îi ajută și cu controlul apetitului.

Cum facem ca apa să fie mai plăcută la gust?

Putem adăuga în apă diverse componente care să îi dea un gust mai bun. Atenție la zahăr, miere și alți îndulcitori calorici, pentru că se vor asimila foarte rapid. Acesta este un avantaj în cazul sportivilor dar un dezavantaj pentru sedentari. Îndulcitorii non calorici naturali (stevia, xilitol, eritritol) pot fi o soluție, în special în limonade, compoturi, ceai.

Sucuri, compoturi Sucurile de legume și fructe pot fi folosite în hidratare, însă vor trebui însoțite de apă suplimentară. Recomand sucul de ananas, îmbunătățit cu rodie, turmeric și colagen ,însă de reținut ,tot ce are adaosuri le consumam înainte de mese sau ca și gustări.
Supe și ciorbe, borș Apa va fi livrata mai lent, dar va fi reținută mai bine. Sunt utile în special seara, când apa simplă ar induce o diureză rapidă, ceea ce duce la tulburarea somnului și pierderea unei cantități importante prin urina.
Iaurtul poate să ajute la hidratare, în special pentru că vine și cu minerale (calciu), proteine.
Ayranul este o solutie foarte bună, având apă și sare adăugate

Trebuie însă sa evitam :

Băuturi „răcoritoare” În afară de zahăr nu conțin alți nutrienți, deci sunt doar o soluție de compromis. Pot avea prea mult zahăr și alte componente care induc deshidratarea.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b95df72b8f846e51c82182019be6b275.jpg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.b38f8e6a49510dfc4840c891b478c4d4.jpg

Citește mai mult...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...