Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Importanța frunzelor în alimentație!


Monica Badea

Recommended Posts

Chiar daca nu suntem ierbivore, frunzele au cateva roluri foarte importante in alimentatia noastra.

Fibre

Frunzele contin fibre cu efect prebiotic, hranesc flora intestinala benefica. Adica “bacteriile prietenoase” care ar trebui sa-ti populeze tubul digestiv. Obtii astfel beneficii pentru tranzit, imunitate, prevenirea obezitatii si chiar a cancerului. Au chiar capacitatea de a bloca asimilarea unor toxine, in tubul digestiv. Incetinesc asimilarea carbohidratilor mancati la aceeasi masa. De exemplu, daca vrei sa slabesti, mananci intai salata si apoi garnitura.

Calorii putine, satietate mare

Frunzele au putine calorii. Adica vei manca pe saturate dar nu va trebui sa alergi o ora doar pentru a arde garnitura fripturii tale. Volumul mare si densitatea calorica mica (continut mare de apa si fibre) fac din salate un ingredient esential intr-o dieta pentru slabire. Timpul necesar masticatiei permite senzatiei de satietate sa se formeze in creier. Astfel te ajuta sa mananci mai putin si din celelalte alimente.

Antioxidanti, vitamine

Frunzele contin, in general, cantitati mai mari de minerale si vitamine, antioxidanti si fitonutrienti decat legumele obisnuite, raportat la caloriile cu care vin sau chiar la cantitatea absoluta. In frunze gasim si magneziu, deficitar in dieta omului modern, mineral implicat in special in relaxarea musculara si mentala.

Alcalinizare si detoxifiere

Frunzele au un efect alcalinizant si detoxifiant ajutand organismul sa faca fata mai usor factorilor de stress, de la cei psihologici la poluarea aerului. Alcalinizarea se refera la mineralele continute, nu la pH-ul alimentului in sine. Frunzele sunt alimente vii, care contin enzime si nutrienti ce pot anihila radicali liberi si alte toxine, atat in tubul digestiv cat si dupa ce ajung in intestine.

Ne folosim de frunze ca suport pentru a manca sanatos, incluzand in salate diverse alte ingrediente utile.

De la ficatul de cod la fenicul si de la semintele de canepa la uleiul de masline, in combinatie cu frunze (in salate) devin gustoase si usor de mancat. Alegem atat frunze „de magazin” (baby spanac, rucola, salata iceberg) dar si urzici, leurda, untisor, loboda, stevie (atunci cand este sezonul lor). Le putem include in salate, in diverse mancaruri sau le putem face suc, daca avem un storcator performant. Sub forma de suc (concentrat) este ideal pentru cei care altfel nu ar dori sa manance frunze sau salate.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.35396689b26c195cfa3cf8f62f3669d2.jpg

73533049_1312466352290982_8435168056828755968_n.thumb.jpg.8bf7e9b78e62e30bcdc212ed713bc97b.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...