Monica Badea Posted May 7, 2021 Posted May 7, 2021 Exista alimente care sunt practic surse pure de carbohidrati, altele care sunt surse pure de grasimi. In timp ce sursele pure de grasimi se digera lent, taie pofta de mancare si declanseaza sistemele de ardere a grasimilor, cele de carbohidrati se digera rapid si activeaza sistemele de depunere a grasimilor. O iluzie este cea pe care o trăiesc mulți ,nu consuma zahăr dar ...Sunt multe alte alimente care sunt extrem de asemanatoare dpdv al continutului si efectelor asupra sanatatii: mierea, fainoasele(pastele), orezul… chiar si cele integrale nu au decat 1-3 procente de fibre in plus… ceea ce este insignifiant. Zaharul trebuie sa fie „brut” nu „brun”(vopsit cu chimicale sau zahar ars). Totodata, sardinele, fiind pesti mici, nu au timp sa acumuleze metale grele si alte chimicale daunatoare, cum se poate intampla in cazul tonului sau somonului. Dupa cum se poate citi in orice carte de medicina: grasimile sunt un nutrient esential. Nu se poate trai fara ele. Deficitul de grasimi din alimentatie duce la probleme serioase pe termen scurt, mediu si lung. Despre asta vorbesc. Nu despre „grasimile sunt totul” sau „toti carbohidratii sunt daunatori”. Pentru cei cu tiroida lenesa/ rezistenta la insulina/ un strat de grasime mare in adolesceta/ munca sedentara (adica imensa majoritate) carbohidratii sunt rai. Deci de grasimi avem nevoie, excesul de carbohidrati face rau… au mai ramas proteinele. Atat cei care vor sa creasca in masa musculara cat si cei care vor sa slabeasca sunt invatati ca proteinele sunt bune. Da, sunt bune. Dar excesul de proteine este poate mai rau decat excesul de carbohidrati sau grasimi. Pentru ca organismul nostru nu le poate stoca. Atunci cand mancam prea multe proteine se intampla cateva lucruri: 1. scade absorbtia. deci arunci proteinele la WC. 2. corpul trebuie sa „scape” de excesul de aminoacizi care ajunge in sange. Asta presupune o uzura a ficatului si rinichilor. Uzura despre care este posibil sa afli dupa 10-20 de ani… cand va fi prea tarziu pentru a mai putea face ceva. Mancand prea multe proteine iti intoxici corpul cu amoniac si il faci sa devina foarte eficient in a le arde. Exista si momente cand un aport crescut de proteine este util, insa ele sunt rare si trebuie determinate cu mare grija. Deci, de la 0 la 100, caloriile totale ar trebui sa fie impartite cam asa, pentru o dieta echilibrata, in ordinea importantei pentru sanatate: 1. grasimi 20-40% 2. proteine 20-30% 3. carbohidrati 30-60% sursa 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.