Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Monoglutamatul -potențiator de gust care ne îmbolnăvește!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce este acest monoglutamat de sodiu?

Pe scurt, acest „potentiator de aroma” este o substanta care „minte” creierul ca ai mancat ceva bun.

Monoglutamatul in forma libera sau diverse saruri este aprobat ca aditiv alimentar in UE sub codurile E620-E625.

Deci, pe langa forma cea mai ieftina si simpla, de monoglutamat de sodiu, putem intalni si alte variante. Denumirile „alternative” pot fi: potentiator de aroma, „condimente”, extract de condimente”, „arome”, hidrolizat de proteina vegetala ,extract de malt, extract de drojdie etc.  Chiar si fulgii de porumb „bio” pot contine glutamat, din extractul de malt.

Cum functioneaza?

Actioneaza asemanator unui drog, alterand nivelurile de neurotransmitatori si dand o satisfactie falsa. Asta nu ar fi o problema daca nu ti-ar „praji” si neuronii intre timp (functioneaza ca o excitotoxina).

Ca la orice „drog”, unii oameni simt placere, unii nu simt nimic, altii se simt rau.

Actiunea glutamatului este potentata de ribonucleotide (guanilat, inozinat) si, mai nou, extractul de telina.

In ce gasim glutamat?

Diverse forme de glutamat se gasesc si in alimentele naturale. Existenta lor in alimentele fermentate natural poate fi acceptata (sosul de soia, sosul de peste, parmezan), insa industria alimentara foloseste cantitati mari in alimente procesate pentru mascarea calitatii slabe a ingredientelor.
Astfel ajungi sa mananci mai mult din ingredientele de slaba calitate (in general faina alba, zahar, uleiuri denaturate, proteina de soia), pierzand alimentele utile.

Alimente cu un continut natural mare de glutamat liber care sunt bune de consumat ,sunt :tomate (iata de ce iti plac rosiile), branzeturi fermentate (parmezan, Roquefort), sardine, alune de padure, anumite ciuperci, alge marine fermentate (kombu, kelp, nori), carne maturata.

Pe unde mai gasim MSG (monoglutamat de sodiu): mezeluri, fast food (listat sau nu la ingrediente sub aceasta denumire), chipsuri, pufuleti si alte asemenea, sosuri si amestecuri de condimente, produse de tip delikat, „cuburi”, baze pentru supe etc.

In multe cazuri il vom gasi folosit de catre restaurante, fara stirea noastra.

Mancarea chinezeasca e facuta folosind cantitati mari de monoglutamat de sodiu (supranumit si „sare chinezeasca”)- iata de ce o fiertura plina de amidon ti se pare gustoasa.

Ce efecte negative are?

La persoanele sensibile poate da efecte similare alergiilor, dureri de cap, somnolenta, neurotoxicitate,obezitate deoarece crează dependentă și corpul cere din ce in ce mai mult ...după cum știm obezitatea este o boala care atrage după ea o multitudine de boli .

Poate dura ANI de zile pentru a incerca sa refaci intr-o oarecare masura stricaciunile produse de aceasta substanta in corpul tau.

Deci, fa pasul cat nu e prea tarziu si evita alimentele bogate in monoglutamat de sodiu si alti aditivi inruditi,chiar dacă asta înseamnă sa renunți la bunătățile de pe rafturi ...mananca cât mai natural ,cât mai puțin procesat,cât mai putine dulciuri din comerț.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.f2dbc58dcc3a0941cb93de812dc17a97.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...