Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce să mănânc ca să slăbesc ?


Monica Badea

Recommended Posts

Ce să nu mănânc ca sa slăbesc?
-zahăr, făină și ulei.
Dacă scoți aceste surse de calorii goale (în același timp alimente foarte dense nutritiv) ai rezolvat definitiv problema, aș îndrăzni să zic. Dar scoase. Nu câte un covrigel „ciupit” pe la prânz, fix cât să îți ridice insulina și să îți blocheze arderea grăsimilor. Trișorii de profesie încep acum negocierile: „dar zahărul din cafea”, „dar uleiul
..trebuie să păcălim corpul să ceară mai puțin și să ardă mai mult. Pentru că a-l forța să mănânce mai puțin (regim strict) și să ardă mai mult (sport) nu prea pare să dea rezultate pe scară largă. Cu sportul e simplu, atât timp cât nu o dai în supraantrenament (atenție mare la odihnă), îți rămâne doar să faci planuri despre ce vei mânca în valoare de 500 de kcalorii arse zilnic (cifră aproximativă, evident).

Reglarea apetitului are mecanisme extrem de complexe, unele simple (nivelul de nutrienți din sânge), altele mult mai complicate (centrul „foamei” din creier, impactul hormonal și chiar numărul de celule de grăsime, rezistenta la leptina și multe altele).
Deci ar mai conta și când mănânci, nu doar ce și cât mănânci. Iar, poți forța un număr de oameni într-un „studiu” să mânânce doar zahăr sau doar seara și poți demonstra că vor slăbi.
Ce se va întâmpla ulterior… știm cu toții. La prima vedere e simplu: mănânci alimente care să te sature bine, cu cât mai puține calorii. Deci avem descrierea problemei.

Cum facem asta posibil?
De exemplu, nucile și alunele te satură… dar vin cu multe calorii. Castraveții acționează prin volumul mare și caloriile puține… dar corpul nu poate fi păcălit așa prea multă vreme.
Smoothie-urile, shake-urile și supele-cremă se pare că ar ajuta și ele într-o dietă de slăbire
Carne/pește:
peștele, vita și puiul satură cel mai bine.
Recomand peștele de captură bogat în omega 3 și carnea „bio”. Este importanta sursa pentru că aceste alimente pot fi și cele mai contaminate.
Atenție la modul de preparare: fumul și arsura sunt toxice.

Legume:
cartoful este regele, câștigător de la distanță. Doar să nu fie prăjit. Dacă sunt alte surse de carbohidrați complecși (radăcinoase) suntem în regulă. Rădăcinile sunt și „paleo”, chiar dacă mai toate alimentele de azi sunt rezultatul grădinăritului și nu se pot găsi în natură.

Leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut.
Explicabil: multe proteine, multe fibre, absorb apă când sunt gătite (efect de volum). Alături de legume se includ în supe-cremă ușor, simplu și sănătos.
Salate și alte frunze: utile în orice rețetă și în orice combinație. Volum mare, calorii puține. Atenție la uleiul din „dressing” (sos). Oțetul de calitate, în cantități mici, e benefic.

Cereale, pâine și făinoase: porridge (de preferat din tărâțe de ovăz) și crackers (pâine/biscuiți crocanți bogați în fibre). Croissant- de evitat. Pastele trebuie să fie integrale, orezul asociat cu legume.
Recomand produsele din secară, de exemplu Finn Crisp.
Floricelele de porumb (fără ulei) sunt și ele sus pe lista (efectul de volum).

Lactate și ouă: brânza slabă (utilă în special seara), iaurt grecesc (util în special după antrenament).
Ouă fierte tari, în special dimineața.
Nuci și semințe: semintele de cânepă, semințele de in. Merg în salate sau în iaurt. Atenție la cantități și mestecați bine!
Fructe: portocale și mere. Recomand merele din măr. Adică „de la țară”.

Condimente: fac mâncarea mai bună dar aduc și antioxidanți, fitonutrienți.
Atât timp cât controlăm cantitățile de ingrediente vor aduce satisfația și plăcerea de care avem nevoie atunci când mâncăm.

Sigur că și celelalte alimente trebuie incluse, aduc nutrienți esențiali sau alte beneficii. Dieta trebuie să fie cât mai diversă, dar aici am explicat despre sațietate. Deci: proteine, fibre, volum. Pui, cartofi, legume, portocale. Savurând, mestecând bine, înghițituri mici. Încercăm să păcălim corpul, care caută satisfacția dată de alimentele dense energetic. Aspectele psiho-sociale devin importante pe termen mediu și lung, de aceea nu prea funcționează cu „dieta de spital”.
Știu că toată lumea vrea meniul ideal, „Dacă nu ești în stare să renunți la „cei trei NU”, atunci cum crezi că vei putea ține mai mult de câteva zile meniul la care visezi?

Ideea este să înveți să alegi (mai) bine, nu să îți adaugi privațiuni în viață.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.057b56e42428c9b39aef73a1f5f51aee.jpg

sursa

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...