Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cei 5 NU !


Monica Badea

Recommended Posts

Ce înseamnă alimente nesănătoase?

De ce avem nevoie de o listă scurtă de alimente nesănătoase?

Dincolo de clasicul „naturale, neprocesate, locale, sezoniere”, trebuie precizați și cei cinci NU, pentru a ști de ce să ne ferim.

Eliminând aceste 5 pseudoalimente elimini practic cele mai importante surse de toxine, calorii goale și chiar cheltuieli inutile.

Aceste recomandări se referă la persoanele adulte, cu o stare de sanatate bună. Includem și alimentele care au aceste ingrediente ascunse sub diferite forme, deci, dacă cumperi un aliment, citeste cu atenție eticheta.

Fără zahăr (carbohidrați simpli)

Zaharul alb este poate cel mai nociv „aliment” din era modernă, la concurență cu făina albă. Uzează organismul, predispune la îngrășare, carii dentare, creșterea apetitului, stresează ficatul, scade imunitatea. Poate induce o serie de boli degenerative, diabet, boli cardiovasculare, cancer. O dietă fără zahăr este o condiție esențială a unei vieti sănătoase. Cantitatea „permisă” depinde de genetic, nivelul de masă musculară și efort fizic, restul dietei. La persoanele active, 20-30g pe zi pot fi relativ bine tolerate. Zahărul brun este practic identic cu zahărul alb, iar zahărul brut/mierea conțin alte elemente nutritive (vitamine, minerale, fibre) într-un procent infim. As include aici și fructoza pură (zahărul din fructe, ca îndulcitor), lactoza (zahărul din laptele dulce).,sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt și ele practic identice cu zahărul. Pot fi acceptate în cantități mici, ca parte a unei diete sănătoase. Pentru mai multe informații citește

Sursele de carbohidrati. Amidonul este format din molecule de glucoză (dextroza), cel rafinat întrând în aceeași categorie, mai ales când este prăjit.
Zahărul și rudele sale artificiale se pot ascunde în orice produs procesat, de la pâine la mezeluri și de la „cereale” la supe instant.
Nu facem totuși confuzie între „zahăr” și zaharuri.

Fără făină (cel puțin nu albă simpla )

Deși se bate toba despre „cerealele integrale”, produsele comerciale sunt foarte departe de această noțiune.
Făina albă de grâu este sursă de calorii goale (amidon) plus gluten (o proteina cu efect nociv asupra intestinului uman).
Fibrele din grâu irită tubul digestiv. Avem ca alternativă tărâțele de ovăz, pâinea integrală de secară. Produsele de panificație dospite cu drojdie pot continua procesul de fermentație în corpul nostru și pot favoriza dezvoltarea unei ciuperci, candida albicans.
Cerealele procesate au indice glicemic și încărcătură glicemică foarte mari, plus zahăr și diverși aditivi. Eliminând cerealele din dietă (nu toate )elimini grosul caloriilor inutile, putând obține doar prin aceasta metodă o dietă pentru slăbire eficientă și mai sănătoasă. Presupusele vitamine și minerale din cereale sunt, de fapt, în cantități mai mici decât în legume, fructe, ouă, ficat și chiar carne roșie. „Energia” este de scurtă durată, pentru cei mai multi urmând o stare de somnolență dacă nu consumă și cafea.
Mai utile pot fi pseudocerealele de tip mei, hriscă, quinoa- având mai multe proteine, mai multe fibre și lipsind glutenul.
Daca vrei să ai carbohidrați drept sursă de energie există și alternative mai sănătoase.

Fără uleiuri și margarină

Uleiul este un produs procesat, cu densitate calorică maximă (mai mare decat untul sau slănina de porc).
Cele mai multe uleiuri au un raport de omega 6 la omega 3 complet dezechilibrat, care, alături de grăsimea oxidată induce inflamație și stress oxidativ.
Din cele mai multe uleiuri lipsesc vitaminele liposolubile și alti nutrienți (pentru că sunt extrași și vânduți separat).
Uleiurile vegetale de proastă calitate pot fi incluse chiar și în produse cum ar fi imitațiile de branza feta sau pâine.

Margarina cu grăsimi trans este toxică iar prăjirea total contraindicată.
Sunt de preferat grăsimile vegetale direct din sursă: nuci, semințe, alune, măsline, avocado, germeni sau cantități mici de uleiuri de calitate. Merg în salate sau la diferite feluri de mâncare, după prepararea termică. Deci o linguriță de ulei de măsline adevărat merge la salată.,chiar si de cocos ,in,avocado

Fără mezeluri

Mezelurile obișnuite (produsele procesate din carne) conțin, în mod paradoxal, foarte putină carne. Măiestria industriei prelucratoare este de a reduce costurile (multă apă și ingrediente ieftine, de proastă calitate: amidon, soia, grăsimi vegetale, resturi animale) în condițiile unei satisfacții mari a consumatorului (obținută prin coloranți, arome și potențiatori, îndulcitori, conservanți). Studiile care condamnă carnea ca fiind nesănatoasă nu fac diferențierea clară între carnea curată, gătită corect, în cantități optime și mezelurile, produsele procesate din carne, pline de aditivi toxici, consumate în cantitati mari. Sunt de evitat si produsele care par a fi carne, dar nu sunt (sunca presata, hamburgeri, muschi „tiganesc”).
Există și mezeluri de calitate pe piață (de toate tipurile), deci trebuie să alegem cu atenție sursele i să citim etichetele înainte de a cumpăra.
Totuși, chiar și așa, adaosul de nitrit face nepotrivită expunerea ulterioară la temperaturi mari (de gătit).

Fără aditivi alimentari

Cu prea puține excepții, aditivii alimentari au rolul de a conferi alimentelor procesate calități pe care altfel nu le-ar putea avea: culoare, gust, consistență, miros, conservare sau chiar inducerea dependenței. Impactul dăunător asupra sănătății este dublu. Pe de o parte, aditivii pot avea efecte nocive directe. Pe de altă parte, vei mânca mai multe calorii goale, inducând în eroare sistemul de reglare al apetitului.

Concluzii

Prezența acestor pseudoalimente în dieta noastră nu lasă loc celor utile, ba chiar intri într-un cerc vicios, pentru că deficitul de nutrienți esențiali se va manifesta prin apetit crescut (foame) și vei ajunge sa mănânci din ce în ce mai multe gunoaie.
Cumpărând alimentele procesate care conțin aceste ingrediente, banii sunt practic aruncați. Unii ar pune pe această listă și lactatele. Există totuși un loc pentru lactatele de calitate în dietă și multe beneficii, mai ales pentru iaurt și proteina de zer.

Dacă scoți din dietă cantitățile semnificative de zahăr, cereale, uleiuri, mezeluri, având însă o diversitate mare din cele sănătoase, gătite corect, ai practic garantată o stare de sănătate bună, o viață lungă și o formă fizică peste medie. Este de datoria fiecăruia dintre noi să atragem atenția celor din jur asupra riscurilor la care se expun, pentru că producătorii de fast food presează din greu cu reclame și promovare prin cele mai avansate metode, încercând să ne convingă cât de minunate sunt produsele lor.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.57c939009088cc0ae4355a51d5c7735d.jpg

sursa

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...