Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

CARBOHIDRAȚII!!


Monica Badea

Recommended Posts

Carbohidratii ultra-rafinati sau de sinteza

 Carbohidratii ultra-rafinati sunt carbohidrati care sunt obtinuti pe cale industriala (cateodata chiar sinteza chimica) si vin in stare aproape pura, fara alti nutrienti sau fibre: dextroza, fructoza, zahar, sirop de glucoza/fructoza, maltodextrina pura. Ar trebui evitati in totalitate, impreuna cu alimentele care ii contin (da, sunt ascunsi peste tot), inclusiv „sucuri” sau „bauturi racoritoare”. Exceptia o fac antrenamentele prelungite, concursurile si momentul de imediat dupa un antrenament intens, cand ei poti fi folositi pentru refacerea rezervelor de energie.
Cantitatea permisa poate fi de 20-50 de grame, sub forma de bauturi (shake-uri), sucuri, tablete, batoane, geluri. Foarte utile sunt in acest moment si vitaminele, mineralele, antioxidantii. Folosirea lor in alte momente ale zilei, in special in combinatie cu grasimi (ca in cele mai multe dulciuri) este contraindicata. Carbohidratii rafinati
 Carbohidratii rafinati provin din diverse surse alimentare, insa retin doar sursa de energie, fara cantitati semnificative din alti nutrienti: fainoase, fructe procesate, legume procesate, sucuri, compoturi, melasa, nectar, gem, dulceata. Pot fi folositi in cantitati mici in momentele cand este nevoie de energie rapid: dimineata, imediat inainte de antrenament (daca nu ai mancat la timp), dupa antrenament (in locul celor ultra-rafinati). Datorita continutului de fibre se asimileaza mai lent si pot fi mancati in cantitati ceva mai mari. In aceasta cateogorie, doar ca mult mai periculoase, includem si produsele de patiserie, napolitane, biscuiti, cornulete, checulete, gogosele, covrigei, sticksuri etc. Ele sunt mai periculoase din cauza ingredientelor suplimentare: grasimi oxidate/hidrogenate/arse, arome, coloranti, conservanti. O capcana in aceasta categorie sunt fainurile „integrale”, aditivate cu fibre (tarate), soia sau alte ingrediente si marketate drept „healthy” sau „care slabeste”.
Daca nu faci sport sursele de mai sus cred ca trebuie excluse complet. Nu ai nevoie de ele si iti vor face rau, chiar daca nu ai predispozitie la ingrasare. De asemenea, vor ocupa locul ce ar trebui sa fie rezervat unor alimente mult mai bogate in nutrienti esentiali: proteine, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, fitonutrienti, oligoelemente, enzime.


Alimente naturale care contin carbohidrati

Sursele naturale foarte bogate in carbohidrati sunt orezul alb sau brun, porumbul (malaiul), fugii de cereale integrale de secara, ovaz. Preparate corect (inmuiere, fierbere, coacere la temperaturi scazute) pot fi parte integranta a unei diete sanatoase la cei care fac sport si au o masa musculara mare, cu un nivel al grasimii corporale mic-mediu. Sedentarii si cei care vor sa slabeasca nu isi permit sa manance astfel de alimente in mod curent; ca exceptie pot fi mancate dimineata, inainte de antrenament sau dupa antrenament insa cel mai probabil ca slabirea nu se va mai intampla. Cei care vor sa creasca in greutate, fac efort fizic intens si indelungat sau considera ca nu au predispozitie la ingrasare pot manca in cantitati moderate (1-2 portii a 50-100 de grame de aliment nepreparat). Graul si cerealele cu gluten prezinta probleme si ar trebui evitate pe cat posibil.

Sursele naturale cu continut mediu de carbohidrati
-multe fibre si proteine/grasimi (nuci, seminte, alune, linte, mazare, hrisca, quinoa, mei, orez salbatic, cartofi) pot fi folosite ca sursa de energie in mod curent, in limita a 30-40% din caloriile zilnice, pentru o sanatate optima pe termen mediu si lung. Fiecare dintre ele se prepara si asociaza cu alte alimente in mod specific. Cele mai multe se conserva prin uscare deci sunt preferate in sezonul rece. Atentie: asocierea cu grasimi este in continuare de evitat daca avem cantitati semnificative (mai mult de 20-30g din fiecare).

Sursele naturale cu continut relativ scazut de cabohidrati

(radacinoase, legume, frunze, ciuperci, germeni)  sunt cele mai naturale si sanatoase, in special prin faptul ca au o densitate nutritiva mare concomitent cu o densitate calorica mica. Adica au foarte multe vitamine, minerale, antioxidanti si foarte putine calorii.  Fiind bogate in apa si fibre este greu sa mananci „prea mult” din ele, cu exceptia situatiei cand le storci si bei o cantitate mare de suc. Pot fi folosite fara limita si intr-o diversitate cat mai mare, pentru a beneficia de calitatile lor combinate.

Fructele sunt pentru multi o iluzie dulce: fructoza continuta este si ea destul de periculoasa pentru metabolism daca apare in dieta in cantitati mari si frecvent, mai ales peste alte surse de carbohidrati sau grasimi.
Sucurile de fructe, celebrul „fresh de portocale” aduc o cantitate de fructoza mare, cu risc sa se declanseze depunerea de grasime. In sezon fructele de padure aduc un aport major de vitamine, antioxidanti si chiar grasimi sanatoase (prin seminte). De asemenea, cand ai la dispozitie fructe proaspete, crescute si coapte in mod natural (vara), poti reduce din alte surse de energie (grasimi, carbohidrati) pentru a profita de ele.

Laptele contine in jur de 3% lactoza, un carbohidrat foarte asemanator cu zaharul. Laptele (in special cel procesat industrial prin omogenizare si ultrapasteurizare) contine diverse proteine si hormoni care pot perturba functionarea organismului nostru (diabet, boli cardiovasculare). Laptele este destinat unei cresteri foarte rapide a viteilor, mieilor, iezilor si mai putin unei diete sanatoase pentru specia umana. Exceptie ar putea face iaurtul, urda (obtinuta din zer) si branzeturile fermentate, unde lactoza este transformata in acid lactic de catre bacteriile probiotice.

Berea si alte bauturi cu zahar sau alte tipuri de carbohidrati sunt, din punctul meu de vedere, cele mai proaste surse (chiar mai proaste decat carbohidratii ultra-rafinati folositi corect). Pentru multi dependenta de alcool este ascunsa dupa expresii ca „bere cu prietenii”, „relaxare”, „filosofie de viata”, „micile placeri” etc.
Chiar daca beau din cand in cand o gura de bere sau vin stiu foarte clar ce fac si ce se intampla, fara sa ma mint singura ca „e ok”. Sunt micile vicii, nu micile placeri. Nu este filosofie ci negare. La un moment dat vine si ziua cand va trebui sa infrunti realitatea. ...

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.73f1cf208d0fce9acf6a8a1413cacb55.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...