Monica Badea Posted May 12, 2021 Posted May 12, 2021 Cum combatem pofta exagerată de dulce? Pofta de dulce este ceva normal, atât timp cât alimentele dulci sunt în cantități reduse și ocazional. Pofta de dulce poate fi un semn al deficitelor nutriționale (magneziu, crom), de stress sau de lipsă de proteine din dietă. Câteva măsuri simple sunt: Dulciurile după efortul fizic (atunci când rezerva de glucoză din corp a fost consumată într-o oarecare măsura și sensibilitatea la insulină este mare). Adăugarea de scorțișoară, turmeric, acid alfa lipoic (ca supliment), vitamina C. Mai multe proteine dimineața (vor ajuta la reglarea apetitului și reducerea poftei de dulce de seara). Dulciuri cu mai puțin zahăr și mai puține calorii Pentru că mai toți avem și poftă de dulce, ideal este să pregătim dulciurile în casă, după rețetele pe care le considerăm acceptabile pentru dieta noastră sănătoasă. Dulciurile au, ca ingrediente principale zahărul, făina, uleiul (sau altă sursă de grăsime, de exemplu unt). Apoi vin ingredientele secundare: ouă, lapte, cacao, arome de diverse tipuri. În loc de făina albă de grâu putem testa rețete cu făină de orez (fără gluten), făină de migdale, făină de nucă de cocos,faina de ovăz ..Aceste variante se comportă foarte diferit (tocmai prin faptul că nu au gluten), deci rețetele trebuie adaptate . Făina integrală de grâu iarasi este o alternativa buna dacă nu aveti probleme in ceea ce priveste glutenul; se comportă oricum diferit și fibrele din grâu pot irita tubul digestiv, dar in cantități modice sunt acceptate. Se găsesc acum mixuri fără gluten (chiar bio sau cu ingrediente „curate”) pentru brownies, biscuiți,etc .. În loc de zahăr avem diverse categorii de înlocuitori și îndulcitori. Zahărul brut, de trestie (sau sucul de trestie deshidratat) are o aromă deosebită și o cluoare cafenie, specifică. Mierea, din păcate, nu se comportă foarte bine la temperaturi mari, dar avem și sirop de agave, sirop de arțar. Stevia este un îndulcitor non-caloric dar trebuie folosit cu grijă în dulciurile destinate copiilor. Xilitolul și eritritolul se vor comporta și ele diferit față de zahăr, dar au alte avantaje. De exemplu, xilitolul contribuie la prevenirea cariilor dentare și chiar a infecțiilor ORL. Eritritolul nu are nici calorii și indicele glicemic este zero ,deci este foarte bun și pentru diabetici. La sursele de grăsime putem folosi uleiuri de bună calitate și să evităm grăsimile hidrogenate (trans). Uleiul de nucă de cocos devine din ce în ce mai popular, se potrivește foarte bine în dulcuri, datorită aromei discrete dar exotice.. Așadar nu trebuie sa privam organismul de un dulce ,dar sa fie un dulce sănătos ,preferabil făcut in casa ,așa cum am menționat ,fără făina albă ,fără zahăr alb și fără uleiuri hidrogenate, însă de la o pofta satisfacută pana la dependenta de dulce e o diferența ,așadar dacă suntem dependenți de dulce trebuie sa descoperim cauza și sa o combatem...citiți articolele mele despre dependente ,pe care le găsiți in forum. sursa 1 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.