Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dieta și deplasările !


Monica Badea

Recommended Posts

Nu este nevoie sa sacrificam gustul sau aspectul alimentelor pentru a manca sanatos.
Nu este nevoie nici macar de ingrediente speciale, greu de gasit sau foarte scumpe.
O regula de baza este sa ai la dispozitie alimente sanatoase oriunde este posibil: acasa, pe drum, la serviciu.
Sa inveti regulile unei diete sanatoase, combinarea corecta a alimentelor si arta de a alege din meniul de la restaurant.
Sa stii atunci cand iti poti satisface un capriciu dar si atunci cand trebuie sa alegi sanatatea.  Nu este greu. Ai nevoie de putina organizare

Alege alimente cat mai proaspete si, daca este posibil naturale, organice, neprocesate.

Sursele de grasimi.
Desi grasimile au fost puse la zid multi ani, in ultima vreme studii medicale pe termen lung dovedesc avantajele de necontestat ale grasimilor in alimentatie. Pe langa faptul ca sunt un nutrient esential anumite tipuri de grasimi reduc riscul cancerului, al bolilor cardiovasculare, amelioreaza simptomele depresiei si ale sindromului premenstrual. Desi contin mai multe calorii pe gram decat ceilalti nutrienti ofera o senzatie de satietate mai mare. Cele mai bune grasimi le gasesti in: seminte crude(in, canepa, floarea soarelui, susan, mac), nuci si alune crude(de padure, braziliene, de pamant, caju, fistic), uleiuri vegetale presate la rece(in, canepa, masline, samburi de struguri, germeni de porumb), avocado, masline, smantana, unt.
Unele dintre aceste alimente sunt si surse de proteine de calitate.

Sursele de proteine. Proteinele sunt “caramizile” din care este alcatuit corpul nostru. Consuma calorii in procesul de digestie, sustin masa musculara si sanatatea pielii, interesc sistemul imunitar. Proteinele trebuie sa provina atat din surse animale(proteine complete) cat si din surse vegetale(care aduc si alti nutrienti deosebit de utili) Sursele de proteine: carne, peste(sunt de preferat somonul, tonul, sardinele, heringul, codul, pastravul), lactate(branzeturi fermentate, iaurt), oua, mazare, naut, linte. Odata cu proteinele aceste alimente aduc si minerale, vitamine, grasimi sanatoase(omega 3), fibre, micronutrienti.

Sursele de carbohidrati, fibre, vitamine, enzime, fitonutrienti.
Carbohidratii furnizeaza energie rapid. Totusi, exista riscul de ingrasare sau de crestere a apetitului. Vom alege acele alimente care furnizeaza un maxim de beneficii cu un minim de calorii. Toate legumele si vegetalele sunt sanatoase si utile: ceapa, usturoi, morcov, telina, sfecla, salata, varza, spanac, broccoli, conopida, fasole verde, andivde, dovlecel, vinete, rosii, castraveti, sparanghel, ciuperci etc. Din cauza continutului mare de carbohidrati si a riscului de ingrasare vom tine pe ultimul plan cerealele, cartofii, fructele.

Condimentele
Vom prefera condimentele in forma pura, nu amestecurile cu sare sau aditivi chimici. Este ideal sa le folosim proaspete dar si cele uscate pastreaza o mare parte din beneficii si, bineinteles… gustul.
A manca sanatos nu inseamna sa te abtii.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b257b84eab116766a49e308a5c47334b.jpg

sursa

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...