Monica Badea Posted May 17, 2021 Posted May 17, 2021 Sațietate- slăbire-diabet Toată lumea știe că salatele sunt bune pentru slăbire. Dar spanacul are un avantaj suplimentar: mărește senzația de sațietate și prin intermediul neurotransmițătorilor, nu doar prin volum. Prin complexul de fibre, antioxidanți și fitonutrienți ajută și la reducerea impactului glicemic al alimentelor, fiind util în prevenirea și controlul diabetului. La persoanele predispuse la calculi renali (pietre la rinichi, cu baza de oxalat) consumul de spanac trebuie să fie redus, în general. Opărirea și aruncarea apei reduc semnificativ cantitatea de oxalat, prezent în cantități mai mari în frunze. 100 de grame de spanac crud conține: 23 de calorii, 91% apă, 2,9 grame de proteine, 3,6 grame de carbohidrați, 0,4 grame de zahăr, 2,2 grame de fibre și 0,4 grame de grăsimi. Majoritatea carbohidraților din spanac sunt, de fapt, fibre insolubile care susțin sistemul digestiv, previn constipația și mențin senzația de sațietate. Spanacul abundă și în vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului: Vitamina A: Spanacul este o sursă excelentă de carotinoizi, pe care organismul îi poate transforma în vitamina A. Vitamina 😄 Acționează ca un puternic antioxidant ce susține sănătatea pielii și a sistemului imunitar. Vitamina K: Joacă un rol important în coagularea sângelui. Acid folic: Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acidul folic este esențial pentru femeile însărcinate, contribuind la funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor. Fier: Spanacul conține și fier, un mineral care ajută la formarea hemoglobinei și furnizează oxigen țesuturilor. Calciu: Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor și este folosit, de asemenea, de către sistemul nervos, inimă și mușchi. Pe lângă aceste minerale și vitamine, spanacul mai conține potasiu, magneziu, vitaminele B6 și E, dar și compuși precum: nitrați, quercitină, luteină, zeaxantină, neoxantină și violaxantină. Datorită substanțelor pe care le conține, spanacul este benefic în multe probleme de sănătate, potrivit mai multor studii realizate de oameni de știință din întreaga lume. Diabet Spanacul conține un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a fi de ajutor în reducerea nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină. În plus, acest antioxidant reduce efectele neuropatiei periferice (amorțeala și slăbiciunea apărute la nivelul mâinilor și picioarelor) în cazul pacienților cu diabet. Astm Riscul de a dezvolta astm este mai redus în cazul persoanelor care consumă anumiți nutrienți în cantități mai mari, precum betacaroteni. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.