Jump to content

Recommended Posts

Posted

Restrictia calorica este o metoda ce isi propune prelungirea vietii (antiaging) si mentinerea tineretii si sanatatii pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Diverse experimente pe animale au aratat beneficii chiar in conditiile unor proportii de nutrienti dezechilibrate sau chiar folosindu-se alimente de slaba calitate, nesanatoase (uleiuri vegetale, caseina, zahar).
Foamea este un mecanism complex prin care corpul te anunta ca are anumite nevoi, unele naturale, altele artificiale (in general dependente alimentare).

Restrictia calorica presupune o reducere treptata a cantitatilor de energie consumata din alimente (energie masurata in mod conventional in calorii), dar cu incercarea de a mentine optim aportul de nutrienti: vitamine, minerale, oligoelemente, grasimi sanatoase, proteine curate, antioxidanti, fitonutrienti.

Deci o dieta cu o densitate nutritiva mare, dar mica din punct de vedere caloric si al toxinelor/contaminantilor.
Se evita caloriile goale si se pune accentul pe „superfoods”. Ideea este ca procesarea hranei (prin diversele cai metabolice) inseamna „uzura” pentru corpul nostru, deci mancand doar strictul necesar uzura e mai mica.
Mancarea vine si cu toxine, deci o cantitate totala mai mica va reduce si toxinele procesate sau stocate.
Cei care urmeaza acest tip de nutritie o completeaza deseori cu suplimente nutritive (care dau intr-o forma concentrata nutrientii, fara calorii), fiind foarte dificil de adus din alimente curate tot ce ne este necesar, fie ele crescute natural, preparate optim si mancate in sezon. Activarea zonelor din genom responsabile cu „supravietuirea” este evidenta si se incearca „imitarea” restrictiei calorice prin diverse medicamente sau suplimente, cel mai promitator fiind, resveratrolul.

Restrictia calorica presupune in cele mai multe cazuri si controlul asupra senzatiei de foame, dar nu infometare.
Se pune accentul pe calitate, nu cantitate atunci cand alegem, preparam si consumam alimentele. O varianta usor de atins este postul intermitent, dar nu pe termen lung
O varianta comuna de post intermitent este si metoda „nu mananc seara„.
Cei mai avansati au perioade de post negru. Bineinteles, restrictia calorica este insotita si de un mod de viata cu nivel redus de stress, miscare moderata in aer liber, conservarea, in general, a resurselor corpului si evitarea expunerii la noxe
In slabire sunt folosite regimuri hipocalorice, insa acest lucru nu coincide neaparat cu restrictia calorica folosita pentru prelungirea vietii.
Exista situatii cand trebuie sa mananci mai mult pentru a slabi.
Regimurile de slabire sunt situatii stresante pentru organism, oricat de bine ar fi gandite si tinute, de asemenea, prezenta senzatiei de foame este absolut normala.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.8d24c3278da28e8d44f3bdc73af2c321.jpg

sursa

  • Like 2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Utilizatori online

×
×
  • Create New...