Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

7 alimente cu sațietate mare care ajuta in diete!


Monica Badea

Recommended Posts

Alimentația este strâns legată de starea noastră de spirit. Dacă alegem alimente bogate în nutrienți, care ne dau energie și sațietate, mâncăm mai puțin, dar mai sănătos, ne păstrăm silueta și avem o stare generală de bine. Din păcate, multe persoane se confruntă cu lipsa sațietății la masă, ceea ce îi determină să consume mai multe gustări sau să mănânce peste măsură la mesele principale și/sau noaptea.

Indicele de sațietate

Pentru a intra într-un ritm alimentar normal, este recomandat să vă îndreptați spre alimente cât mai sățioase. Factorul de sațietate este definit ca senzația de plenitudine pe care stomacul și intestinele o transmit către creier, care, la rândul lui, oprește senzația de apetit.

Sațietatea este măsurată prin indicele de sațietate, un sistem de măsurare creat în 1995, care reflectă capacitatea unui produs alimentar de a satisface senzația de foame și de a reduce, în același timp, consumul de calorii. Pentru elaborarea indicelui de sațietate s-au testat porții în valoare de 240 calorii fiecare, din 38 de alimente diferite. Astfel, alimentele cu un scor ridicat al indicelui de sațietate (mai mare de 100) sunt considerate foarte sățioase.


Mai jos, vă prezint câteva alimente deosebit de sățioase care se încadrează în fruntea indicelui de sațietate și care vă pot ajuta să păcăliți foamea.

Cartofii fierți, deși considerați, în trecut, un inamic al siluetei, sunt, în realitate, extrem de sănătoși, nutritivi și sățioși. Cartofii sunt bogați în vitamine și minerale și au un conținut ridicat de apă, carbohidrați, care sunt completate de cantități medii de fibre și proteine, toate acestea cu 0% grăsimi. Cartofii fierți sunt foarte sățioși, înregistrând un scor al indicelui de sațietate în valoare de 323.

Ovăzul, sub formă de fulgi de ovăz cu lapte sau terci, este o opțiune excelentă pentru micul dejun, care poate ține foamea la distanță pentru o perioadă de timp îndelungată. Fulgii de ovăz sunt o sursă bogată de fibre solubile (responsabile pentru sațietate) și au un aport caloric scăzut. Dacă nu este asezonat cu gemuri, sosuri dulci de fucte sau ciocolată, terciul este o alegere inspirată pentru a păcăli senzația de foame.

Ouăle sunt o sursă bogată de vitamine, antioxidanți, proteine, aminoacizi și se clasează în topul celor mai sățioase alimente. În plus, beneficiile consumului de ouă sunt multiple: antioxidanții prezenți în gălbenușul de ou contribuie la buna funcționare a ochilor, iar aportul mare de proteine conținut de ouă duce la creșterea și menținerea sațietății pe termen lung și la scăderea consumului de calorii pentru aproximativ 36 de ore.

Supele, în mod surprinzător, pot fi mai sățioase decât unele alimente solide, deoarece sunt bogate în legume, care au un aport crescut de fibre și carbohidrați și un scor de sațietate ridicat. Supele cremă sunt în topul alimentelor sățioase, având capacitatea de a menține apetitul satisfăcut până la aproape 6 ore.

Iaurtul grecesc are aproape de două ori mai multă proteină decât iaurtul clasic, ceea ce îi sporește și scorul de sațietate. În plus, aportul caloric este mediu spre scăzut, iar cultura de bacterii probiotice conținute de iaurtul grecesc îmbunătățesc digestia, ceea ce îl transformă într-o gustare ideală pentru persoanele care își doresc o siluetă armonioasă.

Peștele face parte din segmentul de cărnuri slabe și este bogat în proteine și acizi grași omega-3 și omega-6, care au beneficii multiple pentru organism, printre care și creșterea sațietății. Peștele se află mai sus pe indicele de sațietate față de alte tipuri de alimente bogate în proteine, precum carnea de vită sau ouăle. În plus, peștele poate fi gătit în mai multe feluri propice unei diete alimentare  - fiert, pe grătar sau la cuptor, ceea ce îl face un aliat de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Merele au un scor ridicat pe indicele de sațietate în special dorită conținutului ridicat de apă (85%), dar și al fibrelor solubile, care încetinesc digestia și mențin, astfel, senzația de sațietate pe termen lung. Merele sunt, de asemenea, bogate în vitamine (A, C, B1, B2), au proprietăți antioxidante și sunt o alternativă de gustare sănătoasă foarte inspirată.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.c5688fc0c0b107d9d0a7e2ac03bb50db.jpg

sursa

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...