Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

“Super-alimente “


Monica Badea

Recommended Posts

Daca mananci prea putin– masa musculara nu poate creste iar arderea grasimilor se va opri. Sa ne imaginam un furnal… grasimea arde greu, lent. Daca nu „alimentezi” focul… el se va stinge chiar daca rezervele de carbuni (grasime) sunt mari.

Prin „superfoods” (super-alimente) intelegem acele alimente care aduc o cantitate foarte mare de nutrienti esentiali (vitamine, minerale, grasimi sanatoase, fitonutrienti, antioxidanti) dar putine calorii. Sunt alimente dense micronutritiv dar sarace in calorii, contaminanti si toxine. Sunt foarte utile in regimurile sanatoase, regimurile de slabire si in restrictia calorica. E important de stiut ca absolut orice aliment are continutul de nutrienti determinat de modul de productie: nutrientii din sol, aer, apa, soare. Cele mai multe trebuie consumate in sezon, proaspete, procesate minimal.
Sursele trebuie sa fie cele naturale, din salbaticie, nu de la bec.
Teoretic am putea trai combinand cate unul din fiecare categorie si mancand disociat (avantaje pentru asimilarea nutrientilor si controlul cantitatilor). Adaugand aceste alimente in dieta corectam cele mai multe probleme ale dietei omului modern, cauzatoare de boli si suferinta.

Carne si organe

Obligatoriu sa provina de la ierbivore hranite cu iarba si mai putin de la alte animale. Ficatul de pasare si de miel sunt in aceasta categorie, alaturi de maduva si creier. Ne intereseaza fierul, vitamina B12, proteinele usor asimilabile, DHA, fosfolipidele. Carnea in sine (muschi+grasime+tesut conjunctiv) are o densitate micronutritiva mult mai mica, aici carnea de vanat este cea mai buna.

Peste
Cel oceanic de apa rece este pe primul loc, aici ficatul de cod si sardinele au cel mai mare continut de elemente utile: omega 3 cu catena lunga, vitamina D, vitamina B12, iod, seleniu. Putem avea pe lista si somon salbatic (astaxanthin, omega 3), hering (creatina), macrou, ton. Icrele negre si cele rosii au calitati deosebite insa un pret pe masura. Ceilalti pesti si „fructele de mare” sunt mult in urma. Citeste si Ce pesti sa alegi si de ce?

Oua
E important sa fie fecundate – de la gaini crescute in curte cu cat mai putine cereale. Partea valoroasa este galbenusul (albusul contine doar proteina). Contin lecitine, zinc, vitamine. Culoarea portocalie a galbenusului  provine de la beta carotenul gasit in iarba. Ouale de la prepelite crescute cu „concentrate” sunt o pacaleala.

Lapte si produse lactate

Lactatele cele mai bune provin tot de la animale crescute cu iarba, fiind astfel bogate in vitamina D, vitamina K, CLA. Sunt bogate in calciu si proteine. Sunt de preferat iaurtul, urda si branzeturile fermentate din lapte de capra si oaie, crude, nepasteurizate si neomogenizate (procedeu aplicat laptelui de vaca).

Nuci si seminte
Trebuie sa avem mare grija la antinutrienti, alergeni si continutul de acid linoleic (omega 6, proinflamator in cantitati mari).
Raman pe lista semintele de canepa (magneziu, omega 3), nucile, semintele de in (antiestrogenic), alunele de padure (pH alcalin), nucile de brazilia (seleniu), semintele de dovleac (magneziu, zinc). Semintele de floarea soarelui, migdalele, arahidele au un raport omega 6: omega 3 nefavorabil chiar daca mineralele si unele vitamine sunt la locul lor. Exceptie ar face samburii de caise, pentru pret (gratis) si presupusul efect „anticancer”.
Nuca de cocos ocupa un loc special, desi este specifica zonei tropicale: aport de grasimi care sustin slabirea, beneficii hormonale si cardiovasculare.

Legumele
Au o diversitate foarte mare si fiecare in parte poate avea avantaje deosebite, de aceea se prefera in sezon, preparate minimal. Dintre frunze patrunjelul este primul pe lista, apoi spanacul (trebuie macar oparit). Dintre radacinoase (morcov, sfecla rosie, cartofi, ghimbir) as tine pe lista telina (antiestrogenica).

Leguminoasele (fasole, mazare, linte, naut, soia) primesc din ce in ce mai multe critici (in special din cauza antinutrientilor si alergenilor) si pica in bloc de pe lista.
Germenii si vlastarii au o densitate micronutritiva mare,  preferatii mei sunt germenii de brocooli si vlastarii de orz.
Ciupercile din pacate cele care pot fi gasite in comert sunt cultivate si au un continut prea slab de nutrienti. Cele adevarate sunt scumpe si pot intra chiar in zona de „medicamente”.

Fructele
Fructele moderne vin cu prea multi carbohidrati (fructoza, glucoza, zaharoza) si prea putine vitamine, minerale, enzime si subsante cu efect antioxidant. Cele de import, coapte pe vapor contin in general cantitati infime, dar vin cu pesticide si alte chimicale.
Lamaia este utila in gastronomie ca antioxidant si pentru pH-ul alcalin.
Raman fructele de padure culese pe cat posibil din salbaticie: afine, coacaze, zmeura, macese, catina, mure etc.
Semintele trebuie mestecate pentru a elibera nutrientii din interior. Fructele din familia solanaceelor (rosii, vinete, ardei) pot avea efect inflamator la persoanele sensibile si putem retine doar sucul de rosii (fiert, fara seminte). In fiecare sezon pot fi facute „cure” de fructe, reducand aportul de grasimi sau carbohidrati din alte surse, dar acest lucru se adreseaza mai mult psihicului decat corpului, care poate chiar sa sufere din cauza excesului de fructoza.

Condimentele
Au nenumarate beneficii, unele fiind folosite in cantitati suficient de mari incat sa aiba chiar efect terapeutic: usturoi, coriandru (chelator), rozmarin, busuioc, salvie, cimbru. Pot fi cultivate in ghiveci sau cumparate proaspete.

Turmericul este importat dar are beneficii deosebite pentru sanatate.

Cerealele
Alimentele din aceasta categorie vin cu prea putini nutrienti utili si cu prea multe calorii pentru a putea fi incluse pe lista. De cele mai multe ori sunt ultra-procesate si aditivate.
Orezul salbatic si porumbul sunt de preferat in fata graului, secarei, ovazului, orzului din cauza glutenului. Chiar pseudocerealele cum ar fi meiul, hrisca, quinoa isi pot gasi locul doar la cei activi fizic si cu o dieta bine pusa la punct.
Lista scurta a super-alimentelor
Deci ramanem cam la sardine, ficat, galbenus, seminte de canepa, patrunjel, telina, afine, nuca de cocos si condimente dupa bunul plac.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.6863fe3932293b8b573970601bcb75d5.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...