Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cânepa și beneficiile ei asupra organismului !


Monica Badea

Recommended Posts

Cânepa este o plantă versatilă, întrucât poate fi prelucrată în fibre, ceară, rășină sau materiale textile și este folosită, totodată, în alimentație, datorită efectelor benefice pe care le are asupra sănătății.

În alimentație și ca remediu natural, se folosesc semințele acestei plante. Cu toate că sunt înrudite cu cannabisul, ele sunt recomandate pentru consum, deoarece oferă numeroase beneficii organismului și conțin mai puțin de 0.5% tetrahidrocannabinol (THC), un compus psihoactiv care induce starea de euforie.

CE SUNT SEMINȚELE DE CÂNEPĂ

Folosite de mii de ani pentru proprietățile lor, semințele de cânepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de supliment nutritiv. Acestea se încadrează în categoria fructelor oleaginoase și au un gust similar cu cel al semințelor de floarea-soarelui, iar miezul lor este cremos și fin.

Se găsesc în două forme: decorticate și nedecorticate, însă în prima variantă semințele se digeră mult mai ușor. În compoziția lor se găsesc proteine, fibre și acizi grași sănătoși cu efecte antioxidante. Toate substanțele nutritive din compoziția acestor semințe ajută la menținerea sănătății inimii, a pielii și a sistemului digestiv.

VALORI NUTRIȚIONALE

Semințele de cânepă conțin aproape la fel de multe proteine precum boabele de soia. 30 de grame de semințe oferă organismului 9,46 grame de proteine.

În plus, în compoziția lor se găsesc acizi grași esențiali precum alfa-linolenic (acid gras Omega-3) și gamma-linolenic (acid gras Omega-6). Proporția dintre cei doi acizi grași este foarte importantă pentru organism, iar semințele de cânepă furnizează acești acizi într-un mod echilibrat.

Valori nutritionale seminte de canepa
Din semințele de cânepă nu lipsesc nici fibrele, solubile și insolubile, care au numeroase roluri în organism: reduc apetitul, reglează tranzitul intestinal, stabilizează nivelul zahărului din sânge și susțin sănătatea intestinelor. 30 de grame de semințe de cânepă conțin 1.2 grame de fibre.  

În ceea ce privește mineralele și vitaminele, semințele de cânepă sunt o sursă bună de magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, vitamina E și vitamine din complexul B (niacină, riboflavină, tiamină, piridoxină și acid folic).

REMEDII PENTRU SĂNĂTATE

Află care sunt principalele beneficii ale semințelor de cânepă, în funcție de substanțele nutritive pe care le conține.

Îmbunătățesc digestia
Semințele integrale de cânepă sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Conțin 20% fibre solubile, care odată ajunse în organism formează o substanță gelatinoasă în intestine, ce menține sănătatea bacteriilor “bune” și contribuie atât la reducerea nivelului de zahăr din sânge, cât și a colesterolului.

Pe de altă parte, fibrele insolubile se găsesc în compoziția semințelor de cânepă într-un procent de 80%. Acestea stimulează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din corp. Totodată, fibrele insolubile au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a diabetului, potrivit unui studiu realizat la Institutul German de Nutriție Umană Potsdam-Rehbruecke.

Remedii cu seminte de canepa
Reduc riscul afecțiunilor cardiovasculare
Semințele de cânepă conțin într-o cantitate mare aminoacidul arginină, care produce oxid nitric în organism. Oxidul nitric este o moleculă de gaz care favorizează dilatarea și relaxarea vaselor de sânge, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale și, implicit, la reducerea riscului de infarct.

Într-un studiu american realizat pe un grup de peste 13.000 de persoane, se arată că un consum mai mare de arginină scade nivelul proteinei C reactive, un marker inflamator care poate duce la apariția bolilor de inimă atunci când este crescut.

În plus, acidul gamma-linolenic din compoziția semințelor de cânepă ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor, protejând astfel inima.

Mențin sănătatea pielii
Dermatita atopică și acneea pot apărea în urma unei inflamații cronice la nivelul pielii. Compușii antiinflamatori din semințele de cânepă ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de aceste două probleme ale pielii.

Mai mult, apariția acneei a fost asociată cu prezența în organism a unui deficit de acizi grași Omega-3. Și în acest caz, semințele de cânepă joacă un rol important, deoarece sunt bogate în Omega-3, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor acneei.

Beneficii seminte de canepa
Ameliorează simptomele menopauzei și sindromului premenstrual
Simptomele menopauzei și sindromului premenstrual sunt cauzate, adesea, de sensibilitatea organismului la hormonul cunoscut sub numele de prolactină. Oamenii de știință susțin că acidul gamma-linolenic din compoziția semințelor de cânepă reduce efectele prolactinei.

Într-un studiu efectuat pe un eșantion de 120 de femei cu sindrom premenstrual, s-au urmărit efectele pe care le are administrarea acidului gras gamma-linolenic. Cercetătorii brazilieni au împărțit persoanele participante în 3 grupuri – primului grup i s-a administrat câte un gram de acid gras, celui de-al doilea grup câte 2 grame, iar cel de-al treilea a primit un placebo, pe o perioadă de 6 luni.

Rezultate vizibile au obținut persoanele din primele două grupuri, care au observat o reducere semnificativă a următoarelor simptome premenstruale: dureri de sâni, iritabilitate și retenție de apă în organism.

CUM INTRODUCEM SEMINȚELE DE CÂNEPĂ ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ

Semințele de cânepă pot fi consumate ca atare sau sub formă de lapte, ulei sau pudră bogată în proteine. Înainte de a le folosi în preparate, este important de știut că gătirea semințelor de cânepă la temperaturi mai mari de 170 grade Celsius duce la distrugerea acizilor grași din compoziția acestora.

Pentru a beneficia de efectele pe care le au asupra organismului, adaugă-le la salatele tale preferate, în pilaf sau iaurt. Le poți consuma, de asemenea, în combinație cu fulgi de ovăz sau în produse preparate în casă precum brioșe, pâine sau batoane ce conțin și alte semințe bune pentru sănătate. Uleiul obținut din semințe de cânepă poate fi folosit la prepararea dressing-urilor pentru salate.

EFECTE ADVERSE

Efecte adverse seminte de canepa
Semințele de cânepă nu cauzează probleme atunci când sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, un consum mai mare de semințe de cânepă poate cauza diaree, întrucât abundă în grăsimi.

Persoanele cu un sistem digestiv sensibil sunt sfătuite ca la început să includă aceste semințe în dieta lor într-o cantitate mică – 1 lingură și, ulterior, să consume 2 linguri de semințe pe zi.

În plus, semințele de cânepă inhibă formarea trombocitelor și interacționează cu medicamente anticoagulante, ceea ce înseamnă că duc la creșterea riscului de hemoragii. Dacă iei anticoagulante sau ai un nivel scăzut al trombocitelor, discută cu medicul tău înainte de a consuma semințe de cânepă în mod constant.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.f4f66ff7fe1e92292d9d9b136467d4cf.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...