Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Prăjirea alimentelor!


Monica Badea

Recommended Posts

Prajire inseamna gatirea alimentelor in ulei sau orice fel de grasime, fie ca este vorba de ulei de masline, de floarea-soarelui, de cocos, porumb sau untura.

Ce face grasimea mai bun?
Semipreparatele sunt din ce in ce mai consumate si cautate pentru ca timpul pe care-l avem la dispozitie este din ce in ce mai scurt. Grasimea atinge temperaturi mult mai mari decat apa si astfel mancarea este gata mult mai repede fata de alte metode de gatit, cum ar fi fierberea.
Prajita, mancarii i se adauga grasimi “rele” si calorii care nu au nicio valoare nutritiva. Mancarea prajita prinde o crusta alba dupa racire. Ca o comparatie, acea crusta se poate depune pe artere daca alimentele sunt consumate exclusiv prajite. Se pot consuma prajeli ocazional(adică sa tragem la tigaie in doua linguri de ulei ), iar uleiul recomandat este cel extravirgin de masline.

Chiar si cea mai constienta persoana care se gandeste la sanatatea ei ar putea gasi dificil sa nege ca alimentele prajite sunt delicioase. Aroma pe care o emana si sentimentul pe care il furnizeaza cu fiecare imbucatura pot fi irezistibile. Dar alimentele prajite vin cu partea lor de efecte daunatoare pentru sanatate.
Risc de cancer
Cercetarile efectuate la Centrul de Cercetari despre Cancer Fred Hutchinson si publicate online in revista medicala The Prostate in  anul 2013 au dezvaluit ca un consum regulat de alimente prajite in baie de ulei, precum gogosile americane, puiul, pestele si cartofii ar putea ridica riscul de cancer la prostata.
Aceasta legatura s-ar putea datora formarii de compusi cancerigeni in alimentele care sunt gatite la temperature foarte inalte. Alimentele gatite la temperature inalte, in special cele prajite in baie de ulei, mai contin si mari cantitati de compusi care sunt pusi in legatura cu stresul oxidativ si inflamatiile cronice. Iar toate aceste afectiuni sporesc intr-un final riscul aparitiei cancerului.
De exemplu, un piept de pui care este prajit in baie de ulei pentru 20 de minute ar putea avea o cantitate de aproape 10 ori mai mare din aceste substante chimice, comparativ cu unul fiert pentru o ora.

Sanatatea cardiovasculara
Alimentele prajite afecteaza si sanatatea cardiovasculara. In cercetari publicate intr-un jurnal medical  in 2011, femeile in perioada post-menopauzala care au consumat mai mult peste prajit au avut un risc mai mare de insuficienta cardiaca. De fapt, s-a constatat ca doar o portie de peste prajit pe saptamana ar fi suficienta pentru a spori riscul de insuficienta cardiaca cu un procent de aproximativ 48%.

Prajirea produce grasimi trans, care sunt daunatoare sanatatii
In plus, cercetatorii au aratat ca alimentele prajite ridica nivelurile de grasimi trans din ele si grasimile trans au fost puse in legatura cu o larga gama de boli.
Acest tip de grasime sporeste riscul de ateroscleroza, formare de placa, inflamarea corpului, rezistenta la insulina, diabet, boli autoimune, Alzheimer si chiar cancer. Inflamatiile si rezistenta la insulina sunt chiar ele puse in legatura cu riscuri mai inalte pentru multe alte afectiuni ale sanatatii, inclusiv cancer.
Grasimile trans mai ridica si nivelul lipoproteinelor de joasa densitate (low-density lipoprotein - LDL), colesterol cunoscut ca si „rau”, simultan cu micsorarea nivelului lipoproteinelor de inalta densitate (high-density lipoprotein - HDL), adica colesterolul „bun”. In continuare ar putea provoca intarzieri in dezvoltare la copii, atunci cand mama consuma prea multe grasimi trans.
Boli ce vin "la pachet" cu consumul de alimente prajite
Mai mult, prajirea in baie de ulei este de obicei realizata cu uleiuri vegetale care vin cu propria lor parte de efecte daunatoare sanatatii, in timp ce multe alimente prajite sunt in mare parte calorii goale, lipsite de o nutritie de calitate; de fapt, unele dintre aceste alimente procesate contin MSG(monoglutamat de sodiu) si conservanti, care sunt ei insisi daunatori sanatatii.

Concluzie

Alimentele prajite, fara indoiala, miros minunat si au gust excelent. Dar raul pe care ele il fac sanatatii este semnificativ – ele vatama inima, cauzeaza inflamatii si sporesc riscul de cancer si diabet, printre alte multe efecte secundare.
Acestea nu pot fi ignorate de nici o persoana care vrea sa traiasca sanatos.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.93ac2091289e0ca7bcdcb816190d2364.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...