Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Boala celiacă -dieta fără gluten


Monica Badea

Recommended Posts

Glutenul este un complex de proteine, gasit in special in grau si rudele sale. Alte cereale (secara, ovaz, orz) contin si ele diverse forme de gluten (semnificativ pentru cei cu boala celiaca). Glutenul este componenta din faina care permite painii si produselor de panificatie sa aiba acea textura elastica. Iata de ce o mamaliga sau o prajitura de orez nu „creste” asa cum creste painea. Glutenul este un compus complex, din lanturi de aminoacizi (proteina), cu diverse structuri in functie de tipul de cereale din care provine. Pe langa gustul si textura delicioase, glutenul poate sa creeze diverse probleme de sanatate. Aceste probleme apar atat pe tubul digestiv cat si pe sistemul imunitar sau chiar si pentru neuroni.
Glutenul are in componenta si opioizi (ex. gliadinmorfina) care pot da somnolenta, dependenta si care pot afecta intregul sistem neurohormonal.

Boala celiaca

Este o afectiune serioasa, care poate pune in pericol viata. Se manifesta prin afectarea intestinului de catre sistemul imunitar, in urma expunerii la gluten, chiar si in cantitati mici. Cei diagnositati cu aceasta boala trebuie sa tina toata viata un regim strict, fara gluten. Exista si alte tipuri de afectiuni cauzate de gluten (sensibilitate, intoleranta) care au simptome complexe, dar care nu pun viata in pericol, in mod direct.
Aceste probleme sunt usor de depistat: se urmeaza o perioada o dieta fara gluten si se observa evolutia.

In ce gasim gluten?

Gasim gluten in toate alimentele care contin, in mod direct sau indirect, ingrediente din grau si cerealele inrudite. Cerealele fara gluten (porumb, orez) nu au aceasta componenta. Il mai putem gasi in alimente in care se foloseste maltul (sau extractul de malt, drept potentiator de gust) si alte derivate din cereale/grau/gluten.
Un aliment poate fi in mod natural fara gluten (practic toate alimentele in afara de grau si rudele sale). Pentru cei cu intoleranta este suficient insa pentru cei cu boala celiaca e nevoie de o certificare speciala pentru alimentele procesate (care contin mai multe ingrediente). Este nevoie de aceasta asigurare pentru ca in bucatarii sau in fabrici poate sa apara o contaminare (neintentionata, evident).

Are rost sa renunti la gluten?

Multi oameni iau decizia sa evite glutenul si observa nenumarate imbunatatiri ale starii de sanatate. Sigur ca exista si persoane care neaga acest lucru, insa parerea cuiva nu poate sa nege o realitate. La fel, chiar daca putem gasi studii stiintifice care sa confirme sau sa infirme aproape orice, ele nu valoreaza nimic in fata experientei personale. Iar renuntarea la gluten este o masura foarte simpla si gratuita pe care o putem lua oricare dintre noi, evaluand apoi rezultatele. Totusi, multe dintre progrese pot fi observate odata cu renuntarea la grau in sine, mentinand alte cereale (secara, ovaz, orz). Se poate vorbi, de asemnea, de tipul de grau (modern sau vechi) sau de continutul de pesticide/ingrasaminte. Se poate vorbi si de alte componente alimentare, care se asociaza, de obicei, in dieta noastra, cu glutenul: zaharul, lactatele, cafeaua, solanaceele, alimentele prajite (grasimi oxidate, grasimi trans).

Painea

Afectiuni in care glutenul pare sa fie un factor

 

Dieta fara gluten pare sa aiba efecte benefice in nenumarate boli, de la autism si schizofrenie pana la boli ale tiroidei si intestin permeabil/iritabil, dermatite, fibromialgie, ginecomastie, obezitate, afectiuni ale articulatiilor, diabet, autoimunitate, boli cardiovasculare, disbioza etc.

De asemenea, pe langa gluten, graul vine si cu alte componente cu potential daunator. Deci renuntarea la „gluten” poate sa insemne si renuntarea la acestea, rezultand efecte benefice pentru sanatate.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.20e223d3ac8d63b11d32dcb500c35d77.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...