Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Rolul proteinelor in diete!


Monica Badea

Recommended Posts

Proteinele se numără printre cei mai importanți nutrienți de care are nevoie organismul uman pentru a funcționa în mod optim. În timp ce majoritatea persoanelor consumă o cantitate moderată de proteină, suficientă pentru a preveni deficiența, cele preocupate de un stil de viață sănătos au grijă să suplimenteze aportul, pentru o performanță fizică cât mai bună.

În plus, cercetătorii susțin că o dietă bogată în proteine are multiple beneficii pentru sănătate, atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru sănătatea metabolismului.

Beneficiile consumului de proteine

1. Reduce apetitul și ține în echilibru greutatea

Cei trei macronutrienți esențiali, grăsimile, carbohidrații și proteinele, au un impact diferit asupra organismului uman. Cercetările arată că proteinele sunt cele mai sățioase, contribuind la potolirea foamei cu o cantitate mai mică de mâncare.
Proteinele acționează în acest mod deoarece reduc nivelul de hormon grelină, cunoscut și drept hormonul foamei, totodată stimulând nivelul de peptide YY, care oferă sațietate. Combinate, cele două efecte pot fi deosebit de puternice.

În consecință, dacă urmărești să slăbești sau să dai jos țesut adipos de la nivelul abdomenului, încearcă să suplimentezi aportul de proteină și să îl reduci pe cel de grăsimi și de carbohidrați.

2. Crește masa musculară și rezistența

Proteinele sunt considerate cărămizile mușchilor noștri. Printr-un consum adecvat de proteine, îți poți menține și mări masa musculară, ceea ce e de real ajutor dacă faci sport regulat, în special dacă folosești greutăți la antrenamente. Mai multe cercetări recente sugerează că un consum bogat de proteine poate contribui la acești doi factori.

De asemenea, consumul crescut și regulat de proteine poate preveni pierderea masei musculare pe parcursul procesului de slăbire.

3. Menține sănătatea oaselor

Există o preconcepție frecvent întâlnită care sugerează că proteinele din surse animale sunt dăunătoare pentru sănătatea oaselor. Ideea a pornit de la faptul că proteinele cresc aciditatea în organism, cauzând pierderea de calciu din oase, care este folosit de organism pentru a neutraliza acidul.

Cu toate acestea, oamenii de știință contrazic această premisă, în baza mai multor studii clinice care demonstrează că proteinele, din surse animale sau vegetale, au multiple beneficii pentru sănătatea sistemului osos.

Persoanele care consumă mai multe proteine la mese își păstrează masa osoasă mai bine, pe măsură ce înaintează în vârstă, și prezintă un risc mai scăzut de osteoporoză și fracturi.
Acest lucru este important, în special, pentru femei, care prezintă un risc mai crescut de osteoporoză după menopauză. Un consum adecvat de proteine, pe lângă exercițiul fizic regulat, te poate ajuta pe mai multe planuri, inclusiv în menținerea sănătății oaselor.

4. Reduce poftele de dulce și de alimente hiperpalatabile

Poftele se disting de foame, prin faptul că organismul, mai precis creierul, simte că are nevoie de o recompensă, și nu de energie propriu-zisă. Cu toate acestea, poftele sunt foarte greu de controlat, iar cea mai bună metodă de a le învinge este de a le preveni la momentul potrivit.

O modalitate de prevenție eficientă este creșterea aportului de proteine. Potrivit mai multor cercetări, un consum crescut de proteină, susținut, poate scădea intensitatea poftelor cu până la 60%.

Nutriționiștii recomandă consumul de proteine la micul dejun întrucât un mic dejun proteic scade pofta de dulce și dorința de a mânca gustări pe parcursul zilei.

Proteinele asigură senzația de sațietate pentru câteva ore bune și reduc nevoia de a consuma gustări nesănătoase între mesele principale ale zilei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.d80eba7b9dec6f4198c53de0edb61498.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...