Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Rolul proteinelor in diete!


Monica Badea

Recommended Posts

Proteinele se numără printre cei mai importanți nutrienți de care are nevoie organismul uman pentru a funcționa în mod optim. În timp ce majoritatea persoanelor consumă o cantitate moderată de proteină, suficientă pentru a preveni deficiența, cele preocupate de un stil de viață sănătos au grijă să suplimenteze aportul, pentru o performanță fizică cât mai bună.

În plus, cercetătorii susțin că o dietă bogată în proteine are multiple beneficii pentru sănătate, atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru sănătatea metabolismului.

Beneficiile consumului de proteine

1. Reduce apetitul și ține în echilibru greutatea

Cei trei macronutrienți esențiali, grăsimile, carbohidrații și proteinele, au un impact diferit asupra organismului uman. Cercetările arată că proteinele sunt cele mai sățioase, contribuind la potolirea foamei cu o cantitate mai mică de mâncare.
Proteinele acționează în acest mod deoarece reduc nivelul de hormon grelină, cunoscut și drept hormonul foamei, totodată stimulând nivelul de peptide YY, care oferă sațietate. Combinate, cele două efecte pot fi deosebit de puternice.

În consecință, dacă urmărești să slăbești sau să dai jos țesut adipos de la nivelul abdomenului, încearcă să suplimentezi aportul de proteină și să îl reduci pe cel de grăsimi și de carbohidrați.

2. Crește masa musculară și rezistența

Proteinele sunt considerate cărămizile mușchilor noștri. Printr-un consum adecvat de proteine, îți poți menține și mări masa musculară, ceea ce e de real ajutor dacă faci sport regulat, în special dacă folosești greutăți la antrenamente. Mai multe cercetări recente sugerează că un consum bogat de proteine poate contribui la acești doi factori.

De asemenea, consumul crescut și regulat de proteine poate preveni pierderea masei musculare pe parcursul procesului de slăbire.

3. Menține sănătatea oaselor

Există o preconcepție frecvent întâlnită care sugerează că proteinele din surse animale sunt dăunătoare pentru sănătatea oaselor. Ideea a pornit de la faptul că proteinele cresc aciditatea în organism, cauzând pierderea de calciu din oase, care este folosit de organism pentru a neutraliza acidul.

Cu toate acestea, oamenii de știință contrazic această premisă, în baza mai multor studii clinice care demonstrează că proteinele, din surse animale sau vegetale, au multiple beneficii pentru sănătatea sistemului osos.

Persoanele care consumă mai multe proteine la mese își păstrează masa osoasă mai bine, pe măsură ce înaintează în vârstă, și prezintă un risc mai scăzut de osteoporoză și fracturi.
Acest lucru este important, în special, pentru femei, care prezintă un risc mai crescut de osteoporoză după menopauză. Un consum adecvat de proteine, pe lângă exercițiul fizic regulat, te poate ajuta pe mai multe planuri, inclusiv în menținerea sănătății oaselor.

4. Reduce poftele de dulce și de alimente hiperpalatabile

Poftele se disting de foame, prin faptul că organismul, mai precis creierul, simte că are nevoie de o recompensă, și nu de energie propriu-zisă. Cu toate acestea, poftele sunt foarte greu de controlat, iar cea mai bună metodă de a le învinge este de a le preveni la momentul potrivit.

O modalitate de prevenție eficientă este creșterea aportului de proteine. Potrivit mai multor cercetări, un consum crescut de proteină, susținut, poate scădea intensitatea poftelor cu până la 60%.

Nutriționiștii recomandă consumul de proteine la micul dejun întrucât un mic dejun proteic scade pofta de dulce și dorința de a mânca gustări pe parcursul zilei.

Proteinele asigură senzația de sațietate pentru câteva ore bune și reduc nevoia de a consuma gustări nesănătoase între mesele principale ale zilei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.d80eba7b9dec6f4198c53de0edb61498.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...