Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Turmericul in bucătărie și terapie!


Monica Badea

Recommended Posts

Turmericul în bucătărie și terapie (informații detaliate)
     Turmericul (Curcuma longa), mai este numit şi şofran indian, este una dintre speciile de curcuma (uneori i se mai spune curcuma), este un condiment din familia ghimbirului, ce se extrage din rădăcina (rizomul) de culoare galben-portocalie, ale cărui proprietăți medicinale sunt cunoscute de mii de ani. Are un gust putin amarui, uşor piperat si are un miros puternic aromat, asemănător cu cel al ghimbirului. Totodată, e bine de stiut ca turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
    Multiplele intrebuintari ale turmericului ii face meritat renumele de „condiment minune”. Turmericul este una dintre cele mai studiate plante pentru rolurile sale în prevenția îmbolnăvirilor și protecția sănătății. Majoritatea specialiștilor în nutriție sunt de acord că turmericul este planta cu cea mai mare putere de susținere a sănătății și posibil de tratare a multor boli, de pe Pământ. Sunt publicate peste 10.000 de studii! Curcuma a fost folosită în mod tradițional în țările asiatice ca plantă medicală datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare, antimutagiene, antimicrobiene și anticancer.
     Curcumina, numită și diferuloymetam, este principalul polifenol natural găsit în rizomul turmericului. Deși pare să existe nenumărate beneficii terapeutice pentru suplimentarea cu curcumină, majoritatea acestor beneficii se datorează efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii.
    Din componentele turmeric se numără cele trei curcuminoide: curcumina (diferuloilmetan; constituentul primar și cel responsabil pentru culoarea sa galbenă vibrantă), demetoxicurcumină și bisdemetoxicurcumină, precum și uleiuri volatile (tumerone, atlantonă și zingiberona), zaharuri, proteine și rășini.

 Folosirea curcuminei în diverse afecţiuni
   Dacă vă întrebați: „pentru ce este bun turmericul?”, răspunsul este: aproape totul.
     S-a demonstrat că utilizarea curcuminei (un compus din turmeric) are efecte excelente în multe afecţiuni precum: boli inflamatorii, sindrom metabolic, durere, gestionarea afecțiunilor inflamatorii și degenerative ale ochilor, afecţiuni renale.
     Curcumina estre un puternic antioxidant şi s-a dovedit a îmbunătății markerii sistemici ai stresului oxidativ. Există dovezi că poate crește activitățile serice ale antioxidanților, cum ar fi uimitoare enzimă numită superoxid dismutaza (SOD) care poate activa gena longevităţii. Curcumina inhibă peroxidarea lipidelor și menține concentrația normală a enzimelor antioxidante intracelulare, cum ar fi catalază, glutation peroxidază și superoxid dismutaza și scindează speciile de oxigen reactiv în mod eficient.  Poate epura diferite forme de radicali liberi, cum ar fi oxigenul reactiv și speciile de azot.
    Curcumina este un puternic antiinflamator si antioxidant, avand o actiune benefica pentru aproape toate sistemele organismului - piele, metabolism, inima si vase de sange si chiar creier! Este posibil chiar sa fie cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut in prezent.
    Curcumina s-a dovedit, de asemenea, că suprimă inflamația prin multe mecanisme. Inflamaţia a fost identificată în dezvoltarea multor boli și afecțiuni cronice, precum: boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă, epilepsie, leziuni cerebrale, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, cancer, alergie, astm, bronșită, colită, artrită, ischemie renală, psoriazis, diabet, obezitate, depresie, oboseală și sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). S-a dovedit că procesul de inflamație joacă un rol major în majoritatea bolilor cronice, inclusiv în bolile neurodegenerative, cardiovasculare, pulmonare, metabolice, autoimune și neoplazice. Peste 100 de studii clinice diferite au fost publicate care arată activitatea anti-inflamatorie a moleculelor Curcuminei.
     Mai multe studii au arătat efectele anti-artritice ale curcuminei la perosanele bolnave cu osteortrită și artrită reumatoidă.  Unele studii asupra osteoartritei au arătat îmbunătățiri semnificative la scorurile durerii și ale funcției fizice. De asemenea, a existat o scădere a stresului oxidativ sistemic și scorurile de rigiditate au scăzut semnificativ. O recenzie sistematică recentă și meta-analiză asurpa folosirii curcuminei în osteroartrită a concluzionat: „Această revizuire sistematică și meta-analiză au furnizat dovezi științifice că 8 –12 săptămâni de extracte de turmeric standardizate (de obicei 1000 mg / zi de curcumină) tratamentul poate reduce simptomele artritei (în principal simptomele legate de durere și inflamație) și pot avea ca rezultat îmbunătățiri similare ale simptomelor precum ibuprofenul și diclofenacul sodic. Prin urmare, extractele de curcuma și curcumina pot fi recomandate pentru ameliorarea simptomelor artritei, în special osteoartritei ”
    Adesea, durerile de spate cronice derivă din probleme de bază, inclusiv sciatica, hernie discuri sau probleme ale coloanei vertebrale. Deși turmericul nu este un leac direct pentru aceste afecțiuni, a demonstrat potențial în gestionarea durerilor din regiunile superioară și inferioară a spatelui, prin reducerea inflamației și reducerea daunelor radicalilor liberi.
     Cercetătorii au dovezi care sugerează că turmericul poate ajuta la reducerea durerii musculo-scheletice răspândite prin inhibarea căilor inflamatorii și reducerea stresului oxidativ în cazul fibromialgiei.
    Sindromul Metabolic include rezistența la insulină, hiperglicemia, hipertensiunea, colesterolul lipoproteinic cu densitate ridicată (HDL-C), colesterolul lipoproteinic cu densitate mică (LDL-C), niveluri ridicate ale trigliceridelor și obezitate, mai ales obezitatea. Curcumina s-a dovedit a atenua mai multe aspecte ale sindromului metabolic prin îmbunătățirea sensibilității la insulină, suprimarea adipogenezei  și reducerea tensiunii arteriale crescute, inflamația și stresul oxidativ viscerale.
    Aşa cum ne arată cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii). Curcuma stimulează fluxul de sânge, prevenind stagnarea acestuia. Turmericul sporește circulația sângelui și conduce concomitent la reducerea hipertensiunii.
        Suplimentele de curcumină au arătat potențial ca anticoagulant (diluant în sânge) în anumite condiții. Turmericul afectează mai multe etape ale procesului de coagulare, inclusiv tromboza (coagularea locală a sângelui) și hemostaza (oprirea fluxului sanguin).
     Dacă încercați să vă reduceți glicemia sau să preveniți diabetul, turmericul vă poate ajuta. Mai multe studii au demonstrat potențialul curcuminei la pacienții cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2. Curcumina pare să aibă atât un efect de sensibilizare la insulină, cât și de reducere a glucozei, îmbunătățind în același timp reglarea glicemică.
    Curcumina a arătat o capacitate de a îmbunătăți funcția endotelială vasculară, un modulator al tensiunii arteriale care scade odată cu vârsta.
     Știm că principalele beneficii ale sănătății turmericului includ activitățile sale antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii și antioxidante. Dovezile actuale sugerează că curcumina conține și proprietăți antifungice. Testele multiple au concluzionat că turmericul ar putea reduce supraîncărcarea cu candida.
     Curcumina a demonstrat potențial în reducerea severității sindromului colonului iritabil și limitarea simptomelor precum dureri abdominale, balonare și constipație. Colita ulcerativă și boala Crohn se pot dezvolta din cauza inflamației continue în tractul gastro-intestinal. Curcumina a arătat un potențial semnificativ în tratarea colitei ulecerative prin inhibarea reglării markerilor pro-inflamatori legați de probleme cronice și recidive ale tractului gastro-intestinal.
     Mai multe studii au demonstrat capacitatea curcuminei de a limita afectarea ficatului din cauza substanțelor nocive, prin întreruperea căilor inflamatorii. Turmericul stimulează, de asemenea, producția de bilă și eliberarea din vezica biliară, contribuind la eliminarea deșeurilor nedorite din organism.
     Cercetările arată că curcumina îmbunătățește sinteza DHA (Acid Docosahexaenoic – un tip de grăsime omega 3), care este esențială pentru sănătatea creierului. Antioxidantii pot îmbunătăți, de asemenea, cogniția și crește neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a crea noi conexiuni sinaptice.
     Cercetările arată că un supliment de curcumină poate fi unul dintre cele mai bune moduri de a preveni demența și boala Alzheimer. Curcuminoizii pot ajuta la reducerea acumulării plăcii beta-amiloide pe creier și la reducerea neuroinflamării, două dintre biomarkerii cheie legați de dezvoltarea Alzheimer-ului.
     Mai multe studii clinice au arătat că turmericul poate influența echilibrul neurotransmițătorilor în creier. Curcumina pare să aibă un efect antidepresiv și anxiolitic prin capacitatea sa de a modula nivelurile de serotonină și dopamină. Astfel, poate fi un bun tratament complementar pentru depresie.
     Beneficiile curcuminei care au arătat cel mai mare potențial în tratarea durerilor de cap și a migrenelor sunt proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Mecanismele exacte nu sunt cunoscute, dar se pare că turmericul poate reduce durerea legată de inflamație și inhibă direct stresul oxidativ din organism.
     Activitatea antiinflamatoare a turmericului poate ajuta la combaterea multor simptome legate de alergie și la scăderea probabilității atacurilor de astm. Cercetările actuale sugerează că un supliment de curcumină poate reduce semnele de strănut, congestie nazală și nasul curgător legat de fluxul de aer nazal restricționat și febra fânului. Curcuminul din turmeric acționează deci ca un decongestionant și antihistaminic (reduce mâncărimile și iritațiile). Are rol antiinflamator, antibacterian și analgezic, ajutând la reducerea semnificativă a simptomelor alergiilor.
Cercetătorii au confirmat că curcumina reduce stresul oxidativ asociat cu afecțiunile inflamatorii ale pielii. Turmericul îmbunătățește, de asemenea, sinteza de colagen și accelerează semnificativ reparația țesuturilor. De asemenea, curcuminul poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatitele si acneea.
Turmericul este o surs bogată de fier si poate preveni aparitia anemiei.
Deoarece stimulează circulația, curcumina este utilizată pentru tratarea crampelor menstruale și a amenoreei (absența ciclului menstrual).
Un alt studiu randomizat în faza a II-a studiază cât de bine funcționează curcumina în tratarea femeilor infectate cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și neinfectate cu neoplazie intraepitelială scuamoasă de înalt grad. Tratamente naturale sau pe bază de plante, cum ar fi curcumina, pot ajuta la încetinirea distrugerii sau la prevenirea creșterii celulelor precanceroase.
Curcuminul prezintă puternice proprietăți antivirale și antiinflamatoare care au un efect direct asupra răcelii și gripei și în prevenirea lor. Acesta poate reduce înmulțirea virusului gripei în testele de laborator cu peste 90%. În plus, poate proteja celelalte cellule de contaminarea cu virusul respectiv. Puteți consuma pudră de turmeric cu rol preventiv sau atunci când sunteți răciți. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, se recomandă administrarea sub formă de capsule de 250-500 mg pe zi. Puteți adăuga de asemenea pudra de turmeric la preparatele culinare.
Studii recente au arătat că curcumina ameliorează manifestările din diverse boli autoimune precum: scleroza multiplă, artrita reumatoidă, psoriazisul, diabet, sclerodermie și boala inflamatorie a intestinului la modelele umane sau animale. Sunt necesare alte studii cu privire la efectele curcuminei în lupus. Cercetări incipiente pe culturi celulare și  animale indică faptul că Curcumina este eficientă ca agent terapeutic pentru şi în pancreatită şi nefrită lupică.  

 Folosirea curcuminei în cancer
Există câteva procese diferite puternic implicate în creșterea și dezvoltarea cancerului pe care curcuminoizii le pot influența. Aceste articole sunt:
• Apoptoză : acest termen înseamnă „moarte celulară programată”, care este un proces vital pentru eradicarea eficientă a celulelor disfuncționale. Celulele maligne deseori evadează apoptoza.
• Proliferare : creșterea numărului de celule care rezultă din diviziunea și creșterea celulară. În cancer, există o proliferare celulară necontrolată.
• Angiogeneza : acest termen descrie formarea de noi vase de sânge. Angiogeneza este o parte normală a creșterii și vindecării. Dar, în cancer, accelerează fluxul de nutrienți și oxigen la tumori, crescând ritmurile de creștere ale acestora.
• Metastaze : se referă la dispersia cancerului în părți ale corpului, diferite de locul în care a provenit. În timpul metastazelor, celulele tumorale pot intra în sistemul limfatic sau în fluxul sanguin și se pot deplasa în altă parte a corpului.
• Inflamatii : In timp, inflamatia cronica poate duce la deteriorarea ADN-ului si uneori cancer. Inflamatia este raspunsul sistemului imunitar la iritanti sau invadatori straini.
Nu numai că curcumina poate avea o influență pozitivă asupra fiecăruia dintre acești factori, dar o poate face și în multe tipuri diferite de cancer. Studiile arată rezultate pozitive în tratarea leucemiei și limfomului, cancerului de sân, cancerului ovarian, cancerului pulmonar, melanomului și a mai multor alte tipuri.
În ultimii 50 de ani, potențialul anticancer al curcuminei și-a arătat capacitatea de a suprima proliferarea, de a regla în jos factorii de transcripție a inflamației și de a regla expresia genelor. De asemenea, studiile arată că turmericul poate inhiba inițierea, creșterea și metastaza tumorii.
Curcuminul are proprietatea de a susține funcțiile sistemului imunitar (echilibrează atât sistemul imunitar nespecific, cât și pe cel specific) prin suport în reducerea acțiunii factorilor perturbatori la nivelul organismului și prin menținerea activității normale a factorului de activare a limfocitelor
B (acesta este o componentă a sistemului imunitar care se activează în momentul pătrunderii unui agent patologic în organism).
S-au efectuat studii umane despre curcumina ca tratament anticancer. Aceste studii sunt în principal studii pilot timpurii și au demonstrat că curcumina este sigură și bine tolerată, chiar și în doze mari.
Proprietățile terapeutice ale curcuminei includ efect antioxidant, antiartritic, antiamiloid, anti-ischemic și antiinflamator. S-a dovedit că are o eficacitate protectoare și terapeutică împotriva cancerelor pielii, cavității bucale, plămânilor, pancreasului și tractului intestinal și că reprima angiogeneza și metastaza tumorii.
Efectul inhibitor al curcuminei asupra creșterii cancerului de sân a fost studiat pe diferite modele de cancer. Împiedică dezvoltarea diferitelor celule canceroase, fără a produce toxicitate pentru celulele normale. Modularea mai multor căi de semnalizare a celulelor care sunt legate cu proliferarea celulelor, reglarea ciclului celular, senescența celulară și apoptoza.În cancerul de sân curcumina împiedică creșterea tumorii, progresia și răspândirea malignă.
O echipă de cercetare de la Universitatea de Stat din Washington a dezvoltat un sistem de administrare a medicamentelor folosind curcumina, care inhibă cu succes celulele canceroase osoase în timp ce promovează creșterea celulelor osoase sănătoase. Lucrarea ar putea duce la tratamente postoperatorii mai bune pentru persoanele cu osteosarcom, a doua cea mai răspândită cauză de deces prin cancer la copii.
     Un alt studiu randomizat în faza a II-a studia curcumina comparativ cu placebo în tratarea pacienților cu cancer de prostată care a fost îndepărtat prin intervenție chirurgicală. Curcumina poate opri creșterea celulelor tumorale prin blocarea unora dintre enzimele necesare creșterii celulare și poate contribui la scăderea sau prevenirea revenirii cancerului de prostată după operație.
S-a constatat că turmericul reduce semnificativ motilitatea celulelor canceroase de sân (capacitatea organismului de a se deplasa liber) și invazia.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Federală din São Paulo (UNIFESP) și Universitatea Federală Pará (UFPA) din Brazilia a identificat posibile efecte terapeutice ale cucrcuminei asupra cancerului de stomac.
     Alte cercetări au sugerat un mare potențial de acţiune a curcuminei ca remediu adjuvant în cancerul hepatic. După rezecția hepatică a tumorii, are loc regenerarea ficatului. Pacienții cu cancer au o nutriție slabă și o vindecare precară în urma chimioterapiei. Faza catabolică după operație este îmbunătățită și, prin urmare, vindecarea durează mult timp. Curcumina ar fi benefică pentru a accelera regenerarea ficatului.
    Cisplatin este un agent chimioterapeutic puternic, cu efecte adverse precum nefrotoxicitatea și neuropatia periferică. Mendonca și colab. au raportat efectul neuroprotector al curcuminei împotriva citotoxicității induse de cisplatină fără nicio interferență de curcumină cu activitatea citotoxică a cisplatinei.
    Pacienții care primesc chimioterapie sunt imuno-compromiși și predispuși la multiple infecții. Curcumina cu acțiunea sa antiinfecțioasă benefică ar ajuta la prevenirea infecțiilor și la îngrijirea infecțiilor. Acțiunea antiinflamatoare a turmericului ajută la scăderea efectelor secundare precum inflamația intestinală gastro datorată chimioterapiei sau radioterapiei.
    Administrarea curcuminei împreună cu piperina poate reduce inflamația și disconfortul cauzate de un stent ureteric la pacienții vârstnici cu cancer.

 Cum se poate creşte biodisponibilitatea curcuminei
      În ciuda beneficiilor sale raportate prin mecanisme inflamatorii și antioxidante, una dintre problemele majore cu ingerarea curcuminei este biodisponibilitatea sa slabă, care pare să se datoreze în principal absorbției slabe, metabolismului rapid și eliminării rapide.  De exemplu, piperina, un cunoscut potențiator de biodisponibilitate, este componenta activă principală a piperului negru și este asociată cu o creștere de 2000% a biodisponibilității curcuminei.
    De asemenea, trebuie retinut ca turmericul folosit in alimentatie nu are aceleasi proprietati terapeutice precum suplimentele bazate pe ingredientul sau activ principal, curcuminul.

 Cum poate fi administrat turmericul
    Pudra de turmeric poate fi găsită la raionul de condimente al practic oricărui magazin alimentar. Mai nou, puteți găsi chiar și curcumă proaspătă (rădăcini de turmeric).
     Utilizările curcumei sau pudrei de turmeric cu rol alimentar sunt practic nesfârșite! Aroma sa este destul de intensă, așa că începeți cu o cantitate mică pe care să o creșteți progresiv o dată ce vă obișnuiți cu ea. Experimentați adăugând curcumă în cele mai diverse preparate.  In bucatarie, turmericul poate fi folosit pentru diverse preparate sub forma de condiment pudră pentru gatit. Totodata, acest condiment poate fi consumat sub forma de ceai. Pudra de turmeric este excelentă adăugată în smoothie-uri.
     In comert se gasesc si suplimente alimentare pe baza de turmeric, care contin substanta activa curcumin, sub forma de capsule sau tinctura. Aceste suplimente au o concentratie optima si pot fi usor asimilate de organism.
Cantitatile de turmeric recomandate pentru consumul zilnic sunt urmatoarele:
 pudra de turmeric - o jumatate de lingurita, de trei ori pe zi, eventual amestecata cu suc de fructe sau de legume;
 pulberea din radacina de turmeric - cate un gram, de patru ori pe zi;
 tinctura - 15-20 de picaturi diluate in apa, in patru doze separate;
 ceai - o lingurita de pudra la o cana cu apa, de doua ori pe zi.
    Printre efectele adverse ale consumului de turmeric in cantitati ridicate se numara greata si diareea. Folosit pe termen lung, turmericul poate duce la aparitia durerilor abdominale si, in unele cazuri, a ulcerului. Turmericul are proprietati anticoagulante, asa ca nu ar trebui consumat inainte de o interventie chirurgicala sau in asociere cu alte medicamente anticoagulante, precum aspirina sau heparina.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b0cdcb0e4370bb91ec1dc007c62981a0.jpg
Nicola Sorin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...