Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Fulgii de ovăz,beneficii pentru sănătate-Rețete cu fulgi de ovăz!


Monica Badea

Recommended Posts

Fulgii de ovaz sunt extrem de sanatosi si hranitori. O jumatate de cana de fulgi de ovaz fierti in apa contine 2 g de fibre dietetice, 3 g de proteine si 0 zahar. Totodata, ovazul contine si 2% din doza zilnica recomandata de calciu si 6% din doza zilnica recomandata de fier. Din punct de vedere caloric, fulgii de ovaz sunt foarte saraci. Nici grasimi nu contin in cantitati mari, ½ cana de ovaz avand pana in 1,5 g de grasimi.

Printre beneficiile consumului de ovaz se numara: reducerea riscului cardiovascular, dar si a celui de cancer colorectal. Cerealele integrale, precum ovazul contribuie la reducerea tensiunii arteriale si stimuleaza, totodata, digestia.

Fulgii de ovăz sunt recomandați de majoritatea nutriționiștilor, mai ales pentru prima masă a zilei. Ușor de preparat, gustoși și extrem de nutritivi, fulgii de ovăz au nenumărate beneficii pentru sănătatea ta.

Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale, fiind bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, dar totodată lipsit de gluten.

Valori nutriționale pentru ½ cană de fulgi de ovăz

Fosfor: 41% din doza zilnică recomandată
Magneziu: 34% din doza zilnică recomandată
Cupru: 24% din doza zilnică recomandată
Fier: 20% din doza zilnică recomandată
Zinc: 20% din doza zilnică recomandată
Acid folic: 11% din doza zilnică recomandată
Vitamina B1: 39% din doza zilnică recomandată
Vitamina B5: 10% din doza zilnică recomandată
Calorii: 65 kcal
Beneficiile fulgilor de ovăz pentru sănătate

După cum spuneam, grație nutrienților variați și importanți pentru sănătatea organismului, conținuți de fulgii de ovăz, este recomandat să îi integrezi în rutina ta alimentară. În primul rând, este bine să știi că fulgii de ovăz ajută la menținerea unei greutăți optime. Fie că ți-ai propus să scazi în greutate sau ești interesată să te menții la greutatea actuală, fulgii de ovăz reprezintă un aliat redutabil. Potrivit mai multor cercetări, ovăzul este bogat în beta-glucan, o fibră care reduce apetitul.

În plus, fulgii de ovăz sunt deosebit de sățioși, așadar nu ai nevoie de o cantitate mare pentru o masa îndestulătoare. De asemenea, dacă îți place să mănânci dulciuri, poți opta, în schimb, pentru un mic dejun dulce și sănătos, sub forma unui terci de ovăz cu miere de albine sau dulceață naturală. În acest fel, îți satisfaci pofta de dulce, fără a mai apela la gustări bogate în zahăr rafinat.

Un alt avantaj al fulgilor de ovăz constă în faptul că aceștia pot scădea nivelul de colesterol LDL, supranumit colesterolul “rău”. Ovăzul este cereala cea mai bogată, din punct de vedere cantitativ, în fibre solubile. Acest tip de fibre ajută la scăderea colesterolului LDL, care, în cantități peste limită, poate dăuna sănătății. Numeroase cercetări atestă faptul că persoanele care au tensiune arterială mărită și consumă cel puțin 3 grame de fibre solubile pe zi își pot reduce colesterolul cu aproximativ 8% – 23%. Numai o cană de fulgi de ovăz are un conținut de 4 grame de fibre solubile, așadar este ușor să îți obții necesarul zilnic numai dintr-o masă pe bază de ovăz.

Fulgii de ovăz pot ajuta și în reglarea tensiunii arteriale. Cercetările în domeniu au scos la iveală faptul că o dietă bogată în cereale integrale, precum fulgii de ovăz, are efecte comparabile cu cele ale medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale. Un fapt mai puțin cunoscut este că ovăzul stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Fiind bogați în fibre solubile, fulgii de ovăz au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă ca nivelul de zahăr din sânge va rămâne constant, fără a suferi modificări subite după masă. Prin urmare, riscul de diabet sau de boală coronariană este mult mai scăzut, deci, dacă suferi de asemenea probleme de sănătate, este recomandat să integrezi fulgii de ovăz în dieta ta.

Consumul de fulgi de ovăz poate scădea riscul de cancer de colon. Specialiștii britanici susțin că există o legătură între consumul ridicat de fibre și riscul scăzut de cancer de colon. De asemenea, mai multe cercetări în domeniu arată că numai 10 grame de fibre pe zi pot scădea cu aproximativ 10% riscul de cancer colonorectal.

Un alt avantaj al ovăzului este că te pot proteja de radicalii liberi. Fulgii de ovăz sunt bogați în antioxidanți puternici. Rolul antioxidanților este de a proteja celulele organismului de acțiunea radicalilor liberi, despre care se știe că, pe termen lung, pot duce la îmbătrânire prematură și cauza boli de inimă ori cancer. Nu în ultimul rând, fulgii de ovăz pot îmbunătăți calitatea somnului. Ovăzul conține melatonină, precum și un complex de carbohidrați care stimulează producția de triptofan în corp care, odată ajuns la nivelul creierului, induce starea de somnolență. Așadar, ovăzul poate fi consumat și seara, la cină, nu neapărat la micul dejun, mai ales dacă suferi de probleme cu somnul.

Cum consumi fulgii de ovăz

Un atu al fulgilor de ovăz este versatilitatea acestora – îi poți integra cu ușurință în mese dulci și sărate,in prăjituri,in paine ,in orice ...Așadar, iată câteva rețete delicioase și ușor de preparat pe bază de fulgi de ovăz.

Fulgi de ovăz cu lapte : amestecă ½ cană de fulgi de ovăz cu o cană de lapte (poate fi și lapte vegetal, precum cel de soia sau cocos) și un praf de sare. Pentru a-i oferi o aromă deosebită, poți adăuga și un praf de scorțișoară sau câteva nuci. Ideal ar fi să lași cerealele să se înmoaie în lapte peste noapte, la frigider sau într-un spațiu răcoros și ferit de lumină.


Fulgi de ovăz cu iaurt: poți amesteca fulgii de ovăz cu iaurt și cu o linguriță de miere de albine, precum și cu un pumn de fructe de pădure. Pentru persoanele stresate, care suferă de anxietate, câteva felii de banană pot face minuni în această combinație. Acest amestec ar trebui să fie consumat imediat după ce este preparat sau măcar în următoarele 2-3 ore. Dacă ești mereu pe fugă dimineața, poți pune fulgii de ovăz  și fructele de pădure spălate într-un recipient, iar cutia de iaurt și bananele, precum și mierea separat, pentru a le consuma la birou, ca o gustare  de dimineață, plină de energie și sănătate.


Terci cald de ovăz: terciul cald de ovăz se prepare foarte ușor. Tot ce trebuie să faci este să pui, într-o oală mică, două căni de lapte de care consumi de obicei, de vacă sau vegetal, împreună cu ½ cană de fulgi de ovăz, la fiert la foc mic. Când începe oala să clocotească, amestecă terciul cu o lingură din lemn, ușor, pentru a evita formarea cocoloașelor. Amestecă încet timp de 2-3 minute, după care ia terciul de pe foc și asezonează-l cu puțină sare, un praf de scorțișoară, nuci, miere de albine sau orice altceva îți dorești peste el.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.287ddc86d7ac3f1f121e3d0b2bc16f69.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...