Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Inflamațiile și dieta!


Monica Badea

Recommended Posts

Inflamaţia cronică joacă un rol central în unele dintre cele mai sfidătoare boli ale timpului nostru: artrita reumatoidă, cancerul, bolile de inimă, diabetul, astmul şi chiar boala Alzheimer. Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta joacă un rol important în inflamaţia cronică, deoarece bacteriile noastre digestive eliberează substanţe chimice care pot stimula sau suprima inflamaţia.

Bacteriile care ne populează intestinul variază în funcţie de produsele pe care le consumăm. Unele alimente încurajează creşterea acelor bacterii care stimulează inflamaţia, în timp ce altele alimentează creşterea bacteriilor care o suprimă. Iată care sunt ingredientele care pot face minuni pentru organismul nostru!

Uleiurile
Dacă nu ai început încă să găteşti cu ulei de măsline, acum este timpul! Este bogat în acid oleic, un acid gras omega-9 care ajută la reducerea inflamaţiei. Include în mediul tău uleiul vegetal, cum ar fi cel de măsline şi avocado. Utilizează uleiul de măsline extravirgin la gătit şi la salate. E bine pentru inima ta, dar şi pentru creierul tău.

Peştele
Carnea roşie şi-a câştigat o reputaţie proastă pentru un motiv. Este bogată în colesterol şi sare, care poate declanşa inflamaţia. Pentru a obţine proteine, optează pentru somon, ton, cod, conţin acizi graşi omega-3, care ajută, de asemenea, la reducerea inflamaţiei. Dacă îţi este, totuşi, poftă de o friptură, alege carnea de vită, care conţine acizi omega sănătoşi.

Usturoiul
Usturoiul are un gust atât de bun încât poţi uita că îţi schimbă respiraţia după ce îl consumi.  De asemenea, lucrează excelent pentru articulaţiile umflate. Combină usturoiul cu ierburile, iar preparatele vor avea un gust delicios. Ba mai mult, frunzele de mentă te pot ajuta să scapi de respiraţia urât mirositoare.

Nucile
Între mese, nu uita să mănânci nuci. Benefice pot fi şi migdalele, dar şi alunele de pădure. Sunt de asemenea bogate în acizi graşi omega-3 şi pot reprezenta o gustare excelentă. Seminţele de floarea-soarelui au, de asemenea, aceleaşi beneficii.

Ierburile
Plantele sunt folosite de secole la vindecarea anumitor afecţiuni. Ierburile proaspete, cum ar fi busuiocul, cimbrul şi oregano, pot fi utilizate la gătit, pentru că sunt o sursă excelentă de antioxidanţi. Un studiu  din 2010 arată că anumite plante, cum ar fi curcumina şi ardeiul iute, au compuşi care combat inflamaţia şi reduc durerea.

Ceaiul verde
Pe lângă reducerea riscului de apariţie a bolilor de inimă şi a cancerului, ceaiul verde combate înflamaţia din interiorul corpului, potrivit cercetărilor. Îl poţi bea cald sau rece. De asemenea, e indicat să adaugi şi nişte zeamă de lămâie, pentru a amplifica puterea antioxidanţilor.

Fasolea
Încercă să laşi măcar o dată carnea pentru o porţie de fasole, o ceaşcă are aproximativ 15 grame de proteine. Acestea nu sunt doar accesibile, ci şi ambalate cu fibre şi fitonutrienţi care ajută la scăderea inflamaţiei. Conţin chiar acid folic şi minerale importante, cum ar fi:

magneziu
fier
zinc
potasiu
Avocado
Spre deosebire de cele mai multe fructe, avocado este bogat în grăsimi mononesaturate şi în vitamina E, iar asta înseamnă pentru organism un risc redus de deteriorare a articulaţiilor, ce pot fi observate la osteoartrita precoce. Consumat în mod regulat, avocado poate să contribuie la reglarea nivelului de colesterol.

Ceapa
Ceapa este plină de antioxidanţi nutritivi. În fapt, poate reduce:

inflamaţia
riscul de boli de inimă
colesterolul

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.81288ccd0874434374b9d25e2649ec75.jpg
sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...