Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Nutriția și sistemul nervos !


Recommended Posts

Nutriţia şi sistemul nervos
„Creierul şi nervii sunt corelaţi cu stomacul. Mâncatul şi băutul greşit au ca rezultat gândirea şi acţiunea greşită.” E.White – Dietă şi hrană, p.405
„Capacitatea compoziţiei unei mese de a afecta producerea de substanţe chimice cerebrale deosebeşte creierul de toate celelalte organe.” Richard Wurtman, psihiatru, cercetător la Institutul de Tehnologie Massachusetts
Tipul de neurotransmiţători produşi şi eliberaţi de neuronii dumneavoastră şi destinaţia lor finală în creier depind substanţial de ceea ce mâncaţi. Evident, aceasta face mâncarea un element foarte important în reglarea activităţii creierului.

 Creierul are o rată a metabolismului de 7,5 ori mai mare decât cea a mediei ţesutului deşi reprezintă doar 2% din masa corpului, creierul justifică 15 la sută din totalul metabolismului nostru.
 Alte părţi ale corpului pot folosi grăsimea, sau proteinele ca energie, dar nu creierul. Creierul foloseşte glucoza (mai ales fructoza), un carbohidrat simplu, aproape în exclusivitate ca sursă pentru energie. Totuşi, creierul nu are mult loc la dispoziţie să depoziteze substanţele nutritive – spaţiul este limitat de craniu. Celulele creierului pot fi alimentate doar două minute cu glucoză – şi aceasta este sub formă de glicogen – forma de depozitare a zahărului. În felul acesta, pentru o performanţă de frunte, lobul frontal solicită sânge cu un nivel stabil şi corespunzător de glucoză.
 Celulele cerebrale au nevoie de anumite substanţe nutritive pentru producerea diverşilor neurotransmiţători. Astfel, abundenţa unei anumite substanţe nutritive poate ridica nivelurile şi potenţa unui neurotransmiţător anume.
 Substanţe nutritive valoroase pentru funcţiile cerebrale:
 Lecitină: nucile, soia, fasolea, mazărea, lintea, păpădia
 Vitamine B (B1 ,B6) – drojdia de bere, germeni de cereale, fructele şi legumele uscate, fructele oleaginoase
 Carbohidraţi – cereale integrale (pâinea integrală)
 Glucoză – mierea, fructele proaspete  
 Colină – vegetalele cu frunze verzi
 Fosfor – cerealele integrale
 Antioxidanţi – afinele, seminţele de in, seminţele de măr, varza de Bruxelles etc.
 Acizi graşi omega-3 – seminţe şi ulei de in, ulei de rapiţă, nuci, spanac.
 Hiperactivitatea la copii poate fi produsă prin mese neregulate, mâncatul între mese, consumul de alimente excitante (zahăr, combinaţii iritante – zahăr + lapte + ouă, băuturi cola, coloranţii şi aditivii alimentari, carnea, condimente iritante – piper, ardeiul iute, muştar, oţetul)
 Boabele de fasole reprezintă cea mai bună sursă de L-dopa (substanţa e folosită de creier pentru a prepara o altă substanţă numită dopamina), care se foloseşte pentru tratarea bolii lui Parkinson (paralizia tremurătoare). Toate soiurile de fasole sunt foarte bogate în lecitină şi colină, care măresc concentraţiile de acetilcolină din creier şi îmbunătăţesc memoria. Oamenii suferinzi de sindromul Alzheimer au adesea deficit de acetilcolină. Fasolea încolţită conţine de zece ori mai mult L-dopa decât fasolea neîncolţită.
 Un studiu raportat în prestigiosul jurnal medical Britanic, Lancet, sugerează că scleroza multiplă în plăci  poate avea legătură cu consumarea produselor lactate.
 Iritabilitate, nervozitate, coşmaruri pot fi induse prin consumul alimentelor rafinate mai ales cerealelor rafinate (prin deficitul de vitamine B) şi a celor ce conţin substanţe iritante pentru sistemul nervos: tiramina şi triptamina (se găsesc în cantităţi apreciabile în carne şi brânzeturi).
 Hipoglicemia (prea multă insulină în sânge) poate determina migrene.
 Zahărul perturbă activitatea sistemului nervos central (depresie, anxietate, iritabilitate, diminuarea memoriei, cefalee, ameţeli, oboseală cronică) prin faptul că creează deficienţe de vitamina B cât şi de alte vitamine.
 Consumul masiv de alimente „jefuieşte” creierul de energia necesară; se aşterne astfel oboseala, indispoziţia şi senilitatea.
 Oboseala şi indispoziţia sunt induse prin deshidratare, excesul de proteine şi grăsimi şi hiper sau hipoglicemia.
 Consumul anumitor alimente declanşează atacurile de migrenă. Prin acestea cel mai mare potenţial îl au: ciocolata, băuturile cola, cafeaua, alimentaţia grasă şi prăjită, brânzeturile, excesul de sare, aditivi alimentari (nitratul de sodiu, glutamatul de sodiu, tartrazina).
 Sub efectul cofeinei persoana care a consuma-o se va simţi energizată, nervii vor fi în alertă, în stare să reacţioneze mai rapid. Este periculoasă deoarece reduce timpul de reacţie faţă de factorii externi. Deşi este cunoscută ca un stimulent, cofeina se dovedeşte un factor depresiv (în timpul când este folosită se reduce producţia de norepinefrină, substanţă cu efect antidepresiv, secretată de creier). Cafeina scindează reacţiile chimice de la nivelul creierului, crescând nivelul acetilcolinei şi intervenind în transmiterea adenosinei. În literatura psihiatrică apar multe preocupări faţă de rolul cafeinei în “dezechilibrarea” minţii. Cafeina a fost pusă în legătură cu: teama, nevroza, psihoza (o stare de pierdere a legăturii cu realitatea), schizofrenia, aşa numita dereglare a “personalităţii scindate”, delirul produs de cafeină, anorexia nervoasă. Un al treilea neurotransmiţător numit dopamina creşte şi el dacă beţi cafeină. Acest lucru este foarte îngrijorător. Unele din cele mai profunde boli psihice, cum ar schizofrenia, par a fi cauzate parţial de cantitatea excesivă de dopamină. Cafeina tulbură echilibrul sensibil al transmisiei nervoase din creier, care ar putea avea consecinţe devastatoare.

Viața sănătoasă și medicina naturista!-Sorin Nicola .

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.127716786851aa04b2befc44ff759391.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...