Monica Badea Posted May 31, 2021 Posted May 31, 2021 Câteva informații esențiale despre digestie și nutrienți Digestia Digestia este termenul care se aplică procesului prin care materiile complexe ale alimentelor sunt fragmentate în substanţe mai simple, în pregătirea lor pentru intrarea ulterioară în fluxul sangvin. De exemplu, proteinele sunt scindate în aminoacizi; hidraţii de carbon alcătuiţi din zaharuri sunt transformate în zaharuri simple, iar grăsimile sunt transformate în acizi graşi şi glicerol. CE ESTE HRANA ? Hrana poate fi definită ca orice substanţă care atunci când este asimilată şi absorbită în sânge: 1) Furnizează corpului căldură şi energie; 2) Construieşte celule sau le reface pe cele distruse fără să producă vătămare. Observăm că nu orice lucru pe care noi îl introducem în stomac poate fi numit în mod legitim „hrană”. Sunt unele alimente care produc căldură (uneori prea multă, ba chiar şi inflamaţii), alte alimente produc o superenergizare, sau sunt constitutive, dar din păcate, produc vătămări organismului. Ei bine, atunci când condiţiile enumerate mai sus nu sunt respectate, când ceea ce ingerăm produce daune şi vătămări funcţiilor vitale şi structurii organismului, acel articol nu poate fi numit „hrană” şi trebuie eliminat din alimentaţie. - Alimente necesare pentru căldură şi energie sunt cel mai bine asigurate de către: hidraţii de carbon - Alimente necesare pentru construire şi refacerea structurii sunt cel mai bine asigurate de către: proteine și grăsimi - Alimente necesare pentru reglementarea proceselor din organism sunt cel mai bine asigurate de către: enzime, vitamine, minerale, celuloză şi alte fitoelemente. Pentru a fi sănătos omul are nevoie de aprox. 40 elemente nutritive care constituie surse de energie pentru viaţă. Acestea sunt grupate în opt categorii importante: • Enzime • Proteine (de fapt, aminoacizi) • Lipide (acizi graşi) • Glucide (carbohidraţi) • Vitamine • Substanţe minerale • Fibre vegetale • Apă Prin ce s-a deteriorat alimentaţia omului? • Prin folosirea de alimente gătite în loc de alimente crude. • Prin folosirea de alimente moi în loc de alimente tari. • Prin folosirea în exces de proteine şi grăsimi animale, sare şi zahăr, condimente şi produse chimice. • Prin folosirea produselor rafinate, foarte sărace în vitamine, substanţe minerale şi fibre în locul alimentelor integrale. 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.