Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Top 5 alimente de evitat in boala ficatului gras(steatoza hepatica)!


Monica Badea

Recommended Posts

Top 5 alimente de evitat daca ai ficatul gras

Boala de ficat gras este o afectiune hepatica ce apare in urma acumularii de grasimi in exces la nivelul acestui organ. Cu toate ca aceasta afectiune este reversibila, daca nu este abordata asa cum ar trebui, aceasta poate avea complicatii severe pe termen lung, printre care se numara si ciroza.

 

1. Alcoolul

Alcoolul ingreuneaza activitatea normala de detoxifiere a ficatului, blocheaza arderea si eliminarea grasimilor din corp si, mai mult, adauga un plus de toxicitate in organism, pe langa toate toxinele cu care corpul nostru trebuie sa lupte zi de zi.
Pentru cei cu ficatul gras care prezinta modificari ale valorilor transaminazelor (TGO, TGP, GGT – analize care reflecta suferinta hepatica) se recomanda stoparea consumului de alcool.
In general, se admite ocazional consumarea a 330 ml de bere sau 125ml de vin ori 40 ml tarie.

 

2. Sucurile de fructe si bauturile carbogazoase

Sucurile de fructe nu reprezinta altceva decat apa cu zaharul din fructe, care se transforma foarte usor in grasime hepatica, iar bauturile carbogazoase contin doar calorii goale, non-nutritive, coloranti, conservanti si E-uri, care nu sunt altceva decat "otrava" pentru corp si ficat.
Alegeti sa consumati smoothie-uri din fructe si legume in locul sucurilor, pentru a pastra fibrele si antioxidantii benefici care protejeaza ficatul si organismul si nu il incarca inutil cu calorii si zaharuri concentrate.
Beti apa plata sau minerala, dupa preferinte, aromatizata cu lamaie si menta, ceaiuri de orice fel neindulcite, compoturi fara zahar, cafea cu lapte degresat.
3. Prajelile

Orice tip de prajeala este extrem de daunatoare pentru organism, deoarece se creeaza produsi toxici pentru ficat si colon.
Prin prajire se oxideaza si se degradeaza chiar si grasimile bune din uleiurile vegetale, din nuci si seminte.  
Dati gust mancarii din condimente aromate si nu din rantasuri si prajeala! Este de preferat sa adaugati uleiul in preparatele gatite la final, nu la inceput.
4. Grasimile trans

Cititi cu atentie etichetele de pe margarine si orice tip de creme, sosuri si maioneze, pentru ca acestea pot sa contina grasimi trans – acestea sunt grasimi periculoase pentru ficat si pentru organism. Evitati produsele neconforme! La nivel european s-a decis ca continutul de acizi grasi trans sa nu depaseasca 2 grame la 100 g de grasime din continutul produselor alimentare.
Alegeti mai degraba pentru gatit, in cantitati limitate, unt si smantana cu un procent de grasime redus.
Evitati, de asemenea, produsele de patiserie, cofetarie, foietajele, cremele si sosurile gata preparate din comert.
5. Mezelurile

Mezelurile, pateurile de ficat, carnatii, salamul, parizerul sau crenvurstii contin o cantitate mare de grasimi si E-uri si foarte putina carne. Cititi cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumparati si convingeti-va singuri!
Serviti, in loc de mezeluri, friptura rece din carne slaba, pregatita la cuptor in crusta de condimente.

 

Pe de alta parte, exista si o serie de alimente benefice in caz de ficat gras, pe care pacientul cu aceasta afectiune poate miza pentru a opri steatoza hepatica ori chiar pentru a o combate.

In primul rand, e important sa se consume alimente cu o densitate calorica mica, intrucat supraponderabilitatea favorizeaza steatoza hepatica, ceea ce inseamna ca pacientul trebuie sa ajunga si sa se mentina la o greutate sanatoasa.

 
Apoi, se pot consuma alimente cu efect antiinflamator, care reduc inflamatia cauzata de steatoza hepatica. Printre aceste alimente se numara turmericul, alimentele care contin Omega 3 (somon, ton, seminte de in), dar si fructele si legumele.

Cafeaua are un impact pozitiv asupra ficatului, asta pentru ca detine proprietati antioxidante si antiinflamatorii, dar totodata stimuleaza si reducerea colesterolului din sange. Mai mult decat atat, cafeaua are un efect protector asupra ficatului asa ca ar trebui sa faca parte din rutina zilnica, asta in cazul in care nu exista contraindicatii din cauza altor afectiuni, cum ar fi anxietatea ori bolile cardiovasculare.
Pe langa adoptarea unei diete sanatoase, pacientul cu steatoza hepatica ar trebui sa practice si sport zilnic, astfel incat sa reduca depozitele de grasime de la nivelul ficatului.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.b7d391822a4179b5f8c1c4e5dc2f093a.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...