Jump to content
 • Bun venit!

  Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum acționează nutriția asupra celulelor organismului uman !


Recommended Posts

Influenţa profundă a nutriţiei asupra tuturor aparatelor şi sistemelor organismului
    Pe lângă oxigen şi apă, mecanismele de reglare ale organismului mai au nevoie şi de o serie întreagă de substanţe plastice şi energetice. Acestea sunt luate sub formă de hrană prin intermediul tubului digestiv. Hrana reprezintă una dintre necesităţile fundamentale ale organismului.
    Nutriţia afectează viaţa fiecărei celule din organismul nostru. Tipul de alimente pe care le consumăm, calitatea lor, cât de biologice sunt sau cât de contaminate cu substanţe chimice, modul în care le preparăm (cât de procesate sunt alimentele pe care le consumăm sau cât de naturale), dacă alimentele sunt integrale sau rafinate şi îmbibate de aditivi chimici, maniera în care combinăm alimentele, orele la care mâncăm şi programul de mese sau lipsa acestuia, cantitatea de mâncare pe care o ingurgităm în fiecare zi şi alte obiceiuri legate de nutriţie – toate afectează întregul organism într-o măsură mult mai mare decât ne imaginăm. Aşa cum aminteam, actul nutriţional influenţează viaţa şi activitatea  fiecărei celule din organism. Repet, existenţa şi funcţiunile fiecărei celule din organism este influenţată major de hrana pe care o ingerăm. Fie că este vorba de celula hepatică, sau cea renală, sau de neuroni, sau de celule osoase sau cele sanguine – toate primesc porţia lor de hrană care le susţine viaţa şi le condiţionează activitatea. Alimentul ingerat este descompus în tubul digestiv în substanţe simple, care traversează bariera intestinală fiind preluate de curentul sanguin şi transportate în întreg organismul, la fiecare celulă, acoperind nevoile vitale ale celulelor. Chiar mai mult, substanţele nutritive din hrană sunt încorporate în celule şi ajută la formarea de noi celule. Putem spune că hrana pe care o consumăm ne constituie, ne formează, este materialul folosit pentru perpetuarea vieţii în complexitatea ei. Hrana odată ingerată devine una cu noi, suntem noi. Realizând aceasta, vom putea înţelege mult mai clar cât de important este pentru menţinerea sănătăţii sau, în cazul în care am pierdut-o, în redobândirea ei, hrănirea corectă şi inteligentă. Cu adevărat, actul nutriţional este un act sacru.
    Organismul nostru, prin complexitatea fantastică de care dă dovadă, este un univers în miniatură (microunivers). El ne vorbeşte despre un Creator uimitor de bun şi înţelept. Biblia ne îndeamnă să contemplăm liniştiţi şi cu uimire „minunile lui Dumnezeu” (Iov 37:14). Este un mare păcat, dar şi o mare pierdere să nu studiem cu pasiune legile organismului nostru.   
     Moartea este realitate îngrozitoare pe care n-o putem ignora şi care pune capăt minunii vieţii din organismul nostru. Este un intrus nedorit („entropia” îi spune ştiinţa, „păcatul” îi spune Biblia) care bulversează şi distruge această capodoperă, minune a creaţiei – omul. De fapt, suntem mult mai perisabili şi trecători decât vrem să credem. După ce un copil a fost născut, celulele încep să moară. Moartea este înscrisă  pe fiecare fibră din trupul nostru de când apărem pe lume. Dumnezeu, prin harul Său, a făcut ca celule noi să se nască şi să ia locul celor care mor; altfel individul ar muri de copil. Acesta este harul, este Viaţa care combate moartea. Chiar dacă nu ai citit Biblia, subiectul ei principal este înscris în organismul tău – marea luptă între bine şi rău, între Dumnezeu şi Satan. Milioane de celule mor şi altele se nasc pentru a le lua locul; dar cu timpul, numărul celulelor care se nasc este tot mai mic, iar numărul celulelor care mor este tot mai mare. Structurile, ţesuturile organele încep să se degenereze. Aceasta este îmbătrânirea. Celulele epiteliale sunt tot mai puţine şi nefuncţionale (pilea se zbârceşte); la fel şi cele musculare (pierdem masa musculară), conjunctive (care susţin – organele şi ţesuturile cad, devin flaşte) şi cele osoase (oasele se subţiază şi rarefiază), celulele nervoase se împuţinează şi sunt tot mai nefuncţionale (apare senilitatea, iar funcţiile intelectuale se reduc); tot astfel celulele organelor vitale se împuţinează iar organele noastre devin mai mici şi nu-şi mai pot îndeplini funcţiile la capacitatea maximă. Pe zi ce trece moartea se întinde tot mai mult asupra organismului nostru; iar lucrul acesta se întâmplă din ziua în care ne naştem. Oare ce poate contracara moartea? Doar viaţa!
     Ei bine, nu există decât un singur mod în care putem aduce viaţa în organismul nostru care are tendinţa de a îmbătrâni prematur şi a muri: consumul de hrană vie, deci crudă. Fructele şi legumele consumate cât se poate de proaspete şi naturale ne aprovizionează o bogăţie de enzime, supranumite „scânteile vieţii”. Despre acestea vom vorbi pe larg puţin mai târziu. Ce este important este că hrana vie este singura care are capacitatea de stopa îmbătrânirea accelerată şi a regenera structurile celulare ale organismului. Cunosc multe persoane care au consumat hrana crudă în exclusivitate timp de un an de zile sau chiar mai mult. Care credeţi că a fost efectul? Nu numai că s-au vindecat de boli teribile,  dar au întinerit. Realmente, faţa le era mai tânără cu ani de zile. Şi nu doar faţa, ci toate ţesuturile beneficiaseră de hrana vie şi se înnoiseră. Nu vreau să spun că veţi câştiga nemurirea consumând hrană crudă (este o altă soluţie pentru această problemă), dar veţi putea să aveţi o viaţă lungă şi sănătoasă, bucurându-vă cât mai mult timp de conservarea facultăţile fizice şi mintale şi fiind ocrotiţi de invazia bolilor timpului actual.
    Sănătatea omului este o problemă atât de importantă, încât în primul capitol al Bibliei este menţionată una dintre cele mai valoroase afirmaţii  de nutriţie - prospectul de funcţionare a minunatei maşinării vii:
    „Şi Dumnezeu a zis: ‘Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.’” Geneza 1:29
    Această afirmaţie face parte din cadrul celei mai înalte ştiinţe. Prietene, dacă îl respecţi pe Dumnezeu şi crezi că El este Autorul creaţiei, nu uita că acesta a fost planul iniţial. E adevărat că omenirea s-a tot depărtat mult de planul iniţial şi stilul de viaţă edenic, dar înţelepciunea acestui plan şi binecuvântările ascultării de el rămân perpetue.
Sorin Nicola !

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.67abc7bf0f2fa8d52febcd9246a66b12.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Posts

  • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
  • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
  • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
  • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
  • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
 • Create New...