Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum acționează nutriția asupra celulelor organismului uman !


Recommended Posts

Influenţa profundă a nutriţiei asupra tuturor aparatelor şi sistemelor organismului
    Pe lângă oxigen şi apă, mecanismele de reglare ale organismului mai au nevoie şi de o serie întreagă de substanţe plastice şi energetice. Acestea sunt luate sub formă de hrană prin intermediul tubului digestiv. Hrana reprezintă una dintre necesităţile fundamentale ale organismului.
    Nutriţia afectează viaţa fiecărei celule din organismul nostru. Tipul de alimente pe care le consumăm, calitatea lor, cât de biologice sunt sau cât de contaminate cu substanţe chimice, modul în care le preparăm (cât de procesate sunt alimentele pe care le consumăm sau cât de naturale), dacă alimentele sunt integrale sau rafinate şi îmbibate de aditivi chimici, maniera în care combinăm alimentele, orele la care mâncăm şi programul de mese sau lipsa acestuia, cantitatea de mâncare pe care o ingurgităm în fiecare zi şi alte obiceiuri legate de nutriţie – toate afectează întregul organism într-o măsură mult mai mare decât ne imaginăm. Aşa cum aminteam, actul nutriţional influenţează viaţa şi activitatea  fiecărei celule din organism. Repet, existenţa şi funcţiunile fiecărei celule din organism este influenţată major de hrana pe care o ingerăm. Fie că este vorba de celula hepatică, sau cea renală, sau de neuroni, sau de celule osoase sau cele sanguine – toate primesc porţia lor de hrană care le susţine viaţa şi le condiţionează activitatea. Alimentul ingerat este descompus în tubul digestiv în substanţe simple, care traversează bariera intestinală fiind preluate de curentul sanguin şi transportate în întreg organismul, la fiecare celulă, acoperind nevoile vitale ale celulelor. Chiar mai mult, substanţele nutritive din hrană sunt încorporate în celule şi ajută la formarea de noi celule. Putem spune că hrana pe care o consumăm ne constituie, ne formează, este materialul folosit pentru perpetuarea vieţii în complexitatea ei. Hrana odată ingerată devine una cu noi, suntem noi. Realizând aceasta, vom putea înţelege mult mai clar cât de important este pentru menţinerea sănătăţii sau, în cazul în care am pierdut-o, în redobândirea ei, hrănirea corectă şi inteligentă. Cu adevărat, actul nutriţional este un act sacru.
    Organismul nostru, prin complexitatea fantastică de care dă dovadă, este un univers în miniatură (microunivers). El ne vorbeşte despre un Creator uimitor de bun şi înţelept. Biblia ne îndeamnă să contemplăm liniştiţi şi cu uimire „minunile lui Dumnezeu” (Iov 37:14). Este un mare păcat, dar şi o mare pierdere să nu studiem cu pasiune legile organismului nostru.   
     Moartea este realitate îngrozitoare pe care n-o putem ignora şi care pune capăt minunii vieţii din organismul nostru. Este un intrus nedorit („entropia” îi spune ştiinţa, „păcatul” îi spune Biblia) care bulversează şi distruge această capodoperă, minune a creaţiei – omul. De fapt, suntem mult mai perisabili şi trecători decât vrem să credem. După ce un copil a fost născut, celulele încep să moară. Moartea este înscrisă  pe fiecare fibră din trupul nostru de când apărem pe lume. Dumnezeu, prin harul Său, a făcut ca celule noi să se nască şi să ia locul celor care mor; altfel individul ar muri de copil. Acesta este harul, este Viaţa care combate moartea. Chiar dacă nu ai citit Biblia, subiectul ei principal este înscris în organismul tău – marea luptă între bine şi rău, între Dumnezeu şi Satan. Milioane de celule mor şi altele se nasc pentru a le lua locul; dar cu timpul, numărul celulelor care se nasc este tot mai mic, iar numărul celulelor care mor este tot mai mare. Structurile, ţesuturile organele încep să se degenereze. Aceasta este îmbătrânirea. Celulele epiteliale sunt tot mai puţine şi nefuncţionale (pilea se zbârceşte); la fel şi cele musculare (pierdem masa musculară), conjunctive (care susţin – organele şi ţesuturile cad, devin flaşte) şi cele osoase (oasele se subţiază şi rarefiază), celulele nervoase se împuţinează şi sunt tot mai nefuncţionale (apare senilitatea, iar funcţiile intelectuale se reduc); tot astfel celulele organelor vitale se împuţinează iar organele noastre devin mai mici şi nu-şi mai pot îndeplini funcţiile la capacitatea maximă. Pe zi ce trece moartea se întinde tot mai mult asupra organismului nostru; iar lucrul acesta se întâmplă din ziua în care ne naştem. Oare ce poate contracara moartea? Doar viaţa!
     Ei bine, nu există decât un singur mod în care putem aduce viaţa în organismul nostru care are tendinţa de a îmbătrâni prematur şi a muri: consumul de hrană vie, deci crudă. Fructele şi legumele consumate cât se poate de proaspete şi naturale ne aprovizionează o bogăţie de enzime, supranumite „scânteile vieţii”. Despre acestea vom vorbi pe larg puţin mai târziu. Ce este important este că hrana vie este singura care are capacitatea de stopa îmbătrânirea accelerată şi a regenera structurile celulare ale organismului. Cunosc multe persoane care au consumat hrana crudă în exclusivitate timp de un an de zile sau chiar mai mult. Care credeţi că a fost efectul? Nu numai că s-au vindecat de boli teribile,  dar au întinerit. Realmente, faţa le era mai tânără cu ani de zile. Şi nu doar faţa, ci toate ţesuturile beneficiaseră de hrana vie şi se înnoiseră. Nu vreau să spun că veţi câştiga nemurirea consumând hrană crudă (este o altă soluţie pentru această problemă), dar veţi putea să aveţi o viaţă lungă şi sănătoasă, bucurându-vă cât mai mult timp de conservarea facultăţile fizice şi mintale şi fiind ocrotiţi de invazia bolilor timpului actual.
    Sănătatea omului este o problemă atât de importantă, încât în primul capitol al Bibliei este menţionată una dintre cele mai valoroase afirmaţii  de nutriţie - prospectul de funcţionare a minunatei maşinării vii:
    „Şi Dumnezeu a zis: ‘Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.’” Geneza 1:29
    Această afirmaţie face parte din cadrul celei mai înalte ştiinţe. Prietene, dacă îl respecţi pe Dumnezeu şi crezi că El este Autorul creaţiei, nu uita că acesta a fost planul iniţial. E adevărat că omenirea s-a tot depărtat mult de planul iniţial şi stilul de viaţă edenic, dar înţelepciunea acestui plan şi binecuvântările ascultării de el rămân perpetue.
Sorin Nicola !

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.67abc7bf0f2fa8d52febcd9246a66b12.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...