Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Pătrunjelul -super aliment !


Recommended Posts

Un super-aliment: PĂTRUNJELUL în bucătărie și terapie (informații detaliate)
 Profil nutrițional
     Pătrunjelul (Petroselinum crispum)  este originar din regiunea mediteraneană a Europei de Sud. Peste 30 de soiuri de pătrunjel sunt recunoscute. Pătrunjelul aparține familiei de plante Umbelliferae.
    În timp ce pătrunjelul este un incredibil aliment nutritiv și vindecător, este adesea subapreciat. Majoritatea oamenilor nu își dau seama că această legumă are mai multe întrebuințări şi nu este doar o garnitură decorativă. Ei nu știu că pătrunjelul este un depozit de nutrienți și un remediu excelent pentru multe afecțiuni.
     Dacă doriți să vă impresionați de pătrunjel, aruncați o privire la conținutul său de vitamina K  - o cantitate de 574% din valoarea recomandată zilnic! Ceea ce face acest lucru este promovarea rezistenței osoase, dar are, de asemenea, un rol în tratamentul și prevenirea posibilă a bolii Alzheimer prin limitarea afectării neuronale la nivelul creierului. Pătrunjelul conţine 22 500 unităţi de vitamina A la 30 g, de 3-4 ori mai multă vitamina C decât aceeaşi cantitate de portocale şi are un conţinut de fier mult mai mare decât cel din spanac (7,73 mg per 30 g, faţă de 1,2 mg cât are spanacul). Datorită acestor proprietăţi (bogăţia în vitamina A şi C), pătrunjelul este folosit în prevenţia şi tratarea cancerului.
     Pătrunjelul oferă mult mai mulți nutrienți decât bănuiesc oamenii: carbohidrați, proteine, fibre dietetice,  folati, niacină, acid pantotenic, piridoxină, riboflavină, tiamina, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc.  Componentele volatile ale uleiului de pătrunjel includ miristicina, limonenul, eugenolul și alfa-tiujena. Flavonoidele sale includ apiina, apigenina, crisoeriolul și luteolina. Are un conținut ridicat de carotenoizi. Pătrunjelul conține psoralen și compuși înrudiți care pot induce fotosensibilitate. Mai conține și glicozide flavone estrogenice.  
     Pătrunjelul conține mulți antioxidanți puternici care vă pot aduce sănătate. Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară din moleculele numite radicali liberi.  Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt : flavonoidele (micricetina și apigenina), carotenoidele și vitamina C. Interesant este că pătrunjelul uscat are un conținut mai bogat în antioxidanți decât mlădițele și frunzele proaspete. De fapt, un studiu a descoperit că planta uscată a avut de 17 ori mai mult conținut de antioxidanți decât omologul său proaspăt.
    În plus, pătrunjelul este o sursă bogată de clorofilă – cu remarcabilele ei proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare şi detoxifiante.

 Pătrunjelul în prevenția și terapia cancerului
Pătrunjelul este un puternic anticancerigen. Pe lângă substanţe antioxidante ca beta-carotenul şi vitamina C, folositoare în combaterea bolilor maligne, pătrunjelul deţine şi alte substanţe valoroase, cu proprietăţi anticancerigene: poliacetilena – împiedică sintetizarea prostglandinei, substanţă care facilitează apariţia cancerului; flavonoidele – unele acţionează ca antioxidanţi, altele neutralizează acei hormoni care pot iniţia creşterile tumorale; monoterpene – antioxidanţi cu proprietăţi anticancerigene, care pot reduce şi colesterolul.
În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacţiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
Peste 600 de articole publicate fac referire la un compus găsit în pătrunjel - apigenina şi efectul ei anticancer. Pătrunjelul uscat - cu 13.000 mg la 100 de grame - este una dintre cele mai abundente surse de apigenină. Alte surse de apigenină includ grapefruit, mentă, cimbru, țelină crudă și rutabagas, precum și ceai de flori de mușețel. Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să identifice modul în care apigenina este capabilă să încetinească sau să oprească eficient o enzimă nedorită numită IKKA, care joacă un rol în progresia cancerului. Cercetările existente arată că apigenina susține funcția genelor supresoare tumorale, promovează moartea celulelor canceroase, limitează dezvoltare de noi vaselor de sânge în jurul celulelor canceroase (angiogeneza), îmbunătățește comunicarea între celule și celule, îmbunătățește eficacitatea medicamentelor chimioterapice.
Alte studii medicale au evidenţiat faptul că apigenina poate distruge celulele de cancer de sân, ovare, pancreas, gastric, piele, prostată şi colon. De asemnea, apigenina inhibă metastazarea cancerului ovarian.
 Un studiu realizat în anul 2005 a indicat că apigenina poate inhiba proliferarea celulelor provenite din liniile celulare de cancer de plămâni şi a recomandat o combinaţie de apigenină şi medicamente antitumorale pentru combaterea cancerului.
 Un alt studiu realizat recent în cadrul Centrului Integral de studiu a Cancerului de la Universitatea Statală din Ohio (Statele Unite) a arătat că apigenina inhibă rezistenţa celulelor de cancer de sân. Cercetătorii care au condus acest studiu au descoperit că aceasta se petrece datorită schimbării unui pas implicat în reglarea genelor. Acesta reprogramează celulele canceroase şi le transformă în celule normale care mor în mod natural.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Ohio, condusă de dr. Doseff, a decis să investigheze apigenina, deoarece se ştia că era un puternic antiinflamator, iar anterior se observaseră unele beneficii în tratarea leucemiilor. Echipa condusă de dr. Doseff a identificat 160 molecule din interiorul unei celule umane asociate cu apigenina. Acest lucru permite, conform studiului publicat în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), restabilirea unui echilibru care determină ca celula cancerigenă să fie susceptibilă la anumite remedii care anterior posibil să nu fi fost eficiente. Apigenina afectează un repertoriu de proteine dintr-o celulă umană şi le face mai accesibile. "Există proteine care pot să fie într-o formă bună, însă aceleaşi proteine pot avea unele diferenţe care le transformă în proteine negative. Ceea ce am descoperit este faptul că apigenina, prezentă în pătrunjel se uneşte cu ribonucleoproteina şi schimbă astfel repertoriul proteinelor, transformând o celulă cu repere cancerigene într-o celulă cu repere non-cancerigene", a mai explicat dr. Doseff.
Studiile privind populația la oameni sugerează, de asemenea, o legătură între consumul regulat de alimente care conțin apigenină și riscul redus de mai multe tipuri de cancer.
Cercetătorii au arătat, de asemenea, cum, la șoareci, apigenina oprește creșterea tumorii și scade rata de creștere a celulelor canceroase periculoase. Un studiu clinic din anul 2008 a utilizat apigenina împreună cu ceaiul verde, având un mare succes în reducerea ratei de cancer la pacienții cu cancer de colon. Un alt studiu efectuat în cercetările de la Universitatea din Missouri a descoperit că apigenina era capabilă să trateze eficient cancerul de sân, iar un studiu din 2013 a descoperit că apigenina a ucis până la 86 la sută din celulele canceroase pulmonare in vitro.
De asemenea, uleiurile volatile din pătrunjel neutralizează anumite tipuri de cancerigeni și fac din această plantă un aliment „chimioprotector” - unul care protejează țesuturile sănătoase de efectele toxice ale medicamentelor anticancerigene.
Miricetina este un flavonoid găsit în pătrunjel și alte plante. Pătrunjelul conține una dintre cele mari concetraţii de miricetină. S-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului de piele.  Miricetina şi alte substanţe volatile din pătrunjel s-au dovedit a inhiba formarea tumorii în studiile la animale și, în special, formarea tumorii în plămâni. Într-un alt studiu, miricetina a inhibat creșterea celulelor cancerului de sân triplu negativ. Efectul micricetinei a fost mai amre decât resveratrolul şi cisplatina. Un alt studiu a sugerat că micricetina este eficientă în uciderea anumitor tipuri de celule canceroase tiroidiene. Miricetina s-a dovedit, de asemenea, că activează enzima glutation-S-transferază, care ajută la atașarea moleculei glutation la moleculele oxidate, care altfel ar face pagube în organism. Activitatea uleiurilor volatile din pătrunjel califică această plantă ca un aliment „chimioprotector” și, în special, un aliment care poate ajuta la neutralizarea anumitor tipuri de cancerigeni (cum ar fi benzopirenele care fac parte din fumul de țigară și fumul grătarului de cărbune).
Beta-carotenul și luteina sunt doi antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Multe studii asociază un aport mai mare de carotenoizi cu un risc redus de anumite boli, inclusiv cancerul pulmonar.
S-a constatat că consumul de luteină și nivelul de luteină circulant sunt asociate cu un risc redus de cancer la sân în mai multe studii epidemiologice. S-a demonstrat că luteina inhibă progresia atât a celulelor canceroase de sân. De asemenea, s-a demonstrat că luteina potențează efectul medicamentelor chimioterapice preum Taxol şi Taxotere, folosite în celulele canceroase ale sânului. De asemenea, s-a descoperit că luteolina induce apoptoza în celulele canceroase de sân triplu negativ.
Pătrunjelul conține 8-metoxipsoralen, care s-a dovedit a inhiba dezvoltarea cancerului pulmonar indus de cancerigen la șoarecii de laborator.
Pătrunjelul este, de asemenea, o sursă dietetică de imperatorină și izopimpinellină, care s-au dovedit a avea efecte chemopreventive în celulele epiteliale hepatice, pulmonare și mamare.
Pătrunjelul este mult mai bogat decât majoritatea vegetalelor într-un aminoacid important – histidina, care inhibă puternic dezvoltarea tumorilor în organism.
Un alt studiu a demonstrat activităţi anticancerigene a extractelor de Portulaca oleracea (iarba grasă) și Petroselinum sativum împotriva celulelor cancerului heaptic HepG2, reducând semnificativ viabilitatea celulară într-un mod dependent de concentrare.

 Pătrunjelul în prevenția și terapia diverselor afecțiuni
Pătrunjelul este o plantă bogată în nutrienți care poate îmbunătăți sănătatea inimii. Este o bună sursă de folat (B9), iar un studiu amplu la peste 58.000 de oameni a descoperit că cel mai mare aport de folat a fost asociat cu un risc redus cu 38% de boli de inimă. Folatul contribuie la sănătatea inimii prin scăderea nivelului de homocisteină. Homocisteina poate afecta negativ sănătatea inimii prin modificarea structurii și funcției arterelor tale.  Studiile arată că extractele apoase de pătrunjel posedă proprietăți hipocolesterolemice, care pot fi atribuite flavonoidelor, care scad biosinteza colesterolului. Pătrunjelul şi citricele conţin o grupă de substanţe numite cumarine, adevăraţi diluanţi naturali ai sângelui care împiedică apariţia trombuşilor (cheagurilor).

Myricetina prezentă în pătrunjel a fost de asemenea examinată pentru utilizarea în tratamentul și prevenirea diabetului, arătându-se că poate scădea nivelul glicemiei și rezistența la insulină. De asemenea, pare să ofere efecte antiinflamatorii și să îndepărteze excesul de grăsime din sânge.
Deoarece pătrunjelul este bun diuretic natural și ajută la eliminarea excesului de lichide din corp, este sigur că poate avea un efect benefic asupra rinichilor - deoarece poate elimina și germenii patogeni în acest proces. De asemenea, elimină excesul de sare din corp, ceea ce altfel duce la edem, fără a epuiza organismul de potasiu. Două ingrediente din uleiul de pătrunjel pot fi creditate pentru proprietățile diuretice ale plantei - apiol și miristicină. Pătrunjelul poate ajuta, de asemenea, să scape corpul de calcului (pietre) la rinichi și la fiere. Pătrunjelul are un efect activ asupra tubulilor în rinichi, neutralizând şi provocând excreţia reziduurilor care conţin acid uric. Prin prezenţa unei substanţe pe care o conţine, numită apiol, contribuie la concentraţia ureei. Poate fi folosit cu eficienţă în tratarea inflamaţiilor renale, incapacitatea de a urina, urinare dureroasă, presiunile la prostată, nisip şi pietrele la rinichi şi alte dezordine urinare. Este folosit cu succes în pielită, cistită şi nefrită.
Pătrunjelul prezintă efecte hepatoprotectoare excelente, în special în cazul persoanelor diabetice. Într-un studiu turc, șobolanii diabetici tratați cu pătrunjel au arătat niveluri semnificativ mai scăzute ale glicemiei și îmbunătățirea sănătății ficatului. Conform unui alt raport nutrițional, pătrunjelul ajută la deschiderea obstrucțiilor la nivelul ficatului și splinei. Potrivit  American journal of Clinical and Experimental Urology, pătrunjelul are proprietăți antiinflamatorii și anti-hepatotoxice. Un studiu a evaluat rolul protector al pătrunjelului în hepatotoxicitatea indusă de alcool. Rezultatele au arătat hepatoprotecție evidențiată prin creșterea epuizării activităților hepatice de glutation, glutation-S-transferază și catalază. Pirolochinolin chinona (PQQ) este un puternic antioxidant care se găsește în pătrunjel, fructe de kiwi, țelină și papaya, care poate opri sau preveni evoluția bolii ficatului gras (steatoza hepatică), demonstrat într-un studiu pe animale şi  publicat în 2018 în Hepatology Communications. Aceste proprietăți ajută la reducerea inflamației interne și, de asemenea, ajută la curățarea ficatului. Sucul de rădăcină de pătrunjel este un puternic stimulent imunitar si al funcţiei hepatice, are efecte antibiotice si antivirale. Studii recente au arătat ca pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă bolnavilor de hepatita A, B şi C sa facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel.
Luteina, beta-carotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care ajută la protejarea ochilor și la promovarea vederii sănătoase. Luteina și zeaxantina pot preveni degenerarea maculară legată de vârstă (AMD), o boală incurabilă a ochilor și o cauză principală a orbirii în întreaga lume. Beta carotenul este un alt carotenoid care susține sănătatea ochilor. Acest carotenoid poate fi transformat în vitamina A din corpul tău. O jumătate de cană (30 de grame) de frunze proaspăt tocate furnizează 108% din doza zilnică recomandată din această vitamină! Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la protejarea corneei - stratul cel mai exterior al ochiului - precum și al conjunctivitei - membrana subțire care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor.
Vitaminele, mineralele și antioxidanții găsiți în pătrunjel sunt de ajutor pentru întărirea imunității. Vitaminele cum ar fi vitamina C, A, K, folat și niacină, fiecare acționează asupra diferitelor aspecte ale sistemului imunitar. Abundența de vitamina C din pătrunjel face ca alimentul să fie absolut bun pentru stimularea sistemului imunitar. Uleiurile esențiale pe care le conține pot suprima și un răspuns imun supra-stimulat (efect imuno-modulator). Vitamina A acționează direct asupra limfocitelor sau a globulelor albe din sânge, crescând astfel efectul acestora. Clorofila conținută are proprietăți anti-bacteriene si anti-fungice .
Un studiu pe eprubetă a demonstrat că extractul a arătat o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecție, cunoscută sub numele de Staphylococcus aureus. Un alt studiu pe eprubetă a descoperit că a împiedicat creșterea bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Listeria și Salmonella - ambele cunoscute că pot provoca toxiinfecții alimantare. Un studiu a arătat că extractul de pătrunjel arătat efect inhibitor la diferite concentrații împotriva bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative. A prezentat efect inhibitor împotriva Brucella melitensis, E. coli și lichiniformis B.  Un alt studiu a comparat efectul pătrunjelului versus Nystatină – un medicament antifungic asupra creșterii Candida albicans. Atât pătrunjelul cât și Nystatin au arătat inhibarea zonei de creștere a C. Albicans, puţin mai slab pătrunjelul.
Un alt studiu a evaluat efectele histopatologice și biochimice ale ale unei diete bogate în pătrunjel pentru eliminarea leziunilor gastrice oxidative induse de stres la șobolani. Rezultatele au arătat reducerea leziunii gastrice induse de stres prin susținerea sistemului de apărare a antioxidanților celulari. Studiul sugerează că pătrunjelul proaspăt este mai eficient decât LPZ (lansoprazol) în susținerea nivelurilor de GSH tisulare și a activităților CAT.
Apigenina, o flavonă puternică din pătrunjel, îmbunătățește formarea neuronilor și îmbunătățește funcțiile creierului, cum ar fi memoria și învățarea. Acest compus vegetal este cercetat pentru capacitatea sa de a ajuta împotriva bolilor neurodegenerative precum schizofrenia, depresia, Alzheimer și boala Parkinson Pătrunjelul pare, de asemenea, să aibă un efect protector asupra funcției creierului, deoarece s-a descoperit că protejează mitocondriile din creier de leziunile oxidative.
Pătrunjelul, cu nivelurile ridicate de vitamina C, vitamina K,vitaminele B şi calciu poate ajuta la stimularea sănătății oaselor.  Vitaminele B ajută, de asemenea, la reducerea nivelului de homocisteină, un aminoacid din organism, care poate slăbi oasele.Consumul unei cantități adecvate de vitamina K (pătrunjelul este foarte bogat) poate îmbunătăți sănătatea oaselor prin îmbunătățirea absorbției calciului și reducerea excreției de calciu în urină. Aportul scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fractură osoasă. Pătrunjelul inhibă, de asemenea, resorbția osoasă (procesul în care celulele osoase descompun țesutul în oase și eliberează minerale, ceea ce duce la transferul de calciu din țesutul osos în sânge), ceea ce are efecte benefice asupra structurii scheletice a unui individ.
Patrunjelul este bogat în fier, ceea ce explică rolul său în tratamentul anemiei.  Pătrunjelul este bogat în vitamina C, promovând o mai bună absorbție a fierului - care, la rândul său, ajută la tratarea anemiei.
Pătrunjelul are efecte antialergice, înlăturând manifestările provocate de alergii aeriene, cum ar fi strănutul şi rinoreea (secreţii nazale). În urma cercetărilor s-a constatat că pătrunjelul inhibă secreţia de histamine (chimicale care declanşează simptomele de alergii).
Pătrunjelul este utilizat pentru a trata indigestia și alte afecțiuni conexe precum flatulența și colica. Abilitățile pro-digestive ale pătrunjelului pot fi, de asemenea, atribuite conținutului de fibre. Fibra ajută alimentele să se deplaseze lin prin tubul digestiv. Folosirea pătrunjelului poate ajuta la digestie și poate reduce balonarea. Glutamina este un aminoacid care ajută la reglarea mucoasei intestinale. Pătrunjelul şi spanacul crud sunt surse naturale de glutamină.
Numeroși herbaliști folosesc pătrunjel pentru tratarea problemelor menstruale. Cele două uleiuri volatile din pătrunjel, apiolul și miristicina, sunt responsabile pentru efectele sale emenagoge - stimulând fluxul menstrual. Pătrunjelul ajută la îmbunătățirea echilibrului hormonal la femei, le îmbunătățește libidoul și crește secreția hormonului estrogenic. Aportul de plante ajută la echilibrarea tulburărilor hormonale precum sindromul premenstrual, menopauză sau ciclul menstruației întârziate. Mai mult, ceaiul preparat din plantă ajută la reducerea crampelor menstruale și a disconfortului.
Pătrunjelul conține quercetină (întâlnită și în mere şi cepa roşie), un alt antioxidant superb care combate inflamația. Mai important, stabilizează celulele care eliberează histamina (un compus care este eliberat în organism ca răspuns la vătămări) din corp - oprind astfel inflamația chiar pe urmele sale. Quercetina poate fi folosită și în combinație cu terapii medicale standard pentru a trata o afecțiune numită prostatită, care este inflamația prostatei.
Pătrunjelul ajută la reducerea durerii și umflăturii asociate cu artrita. Pătrunjelul conține un ulei volatil numit eugenol care s-a dovedit în studii că are proprietăți antiinflamatorii puternice, precum și anti-artritice și poate suprima semnificativ umflarea articulaţiei.
Iarba de pătrunjel poate calma glandele suprarenale. Și conform unui alt studiu egiptean, rădăcina de pătrunjel conține calciu, fier și vitamine din complexul B - toate acestea hrănind glandele paratiroide.
Consumul de pătrunjel stimulează producerea de colagen în piele și favorizează reproducerea și repararea celulelor. Aceasta duce la o creștere mai rapidă a pielii noi, ceea ce duce la o piele fără cusur, uniformă și netedă - și, mai important, la eliminarea ridurilor și a liniilor fine. Pătrunjelul conține, de asemenea, o cantitate mare de antioxidanți, care protejează pielea noastră de deteriorarea radicalilor liberi.
Consumul de pătrunjel prelungeşte viaţa şi întârzie senescenţa. Pirolochinolin chinona (PQQ) este un puternic antioxidant stimulează longevitatea celulară.
Pătrunjelul verde mestecat îndelung da un miros plăcut respiraţiei, acţionează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii şi superioare, printr-un proces numit dezodorizare enzimatică.  Se recomandă ca tratament celor care suferă de halenă, precum şi celor cu boli respiratorii cronice. După ce aţi consumat usturoi, pentru a combate mirosul neplăcut cel mai eficient lucru ce îl puteţi face este consumul de pătrunjel verde la încheierea mesei.

 Moduri de utilizare:
Când începeți să adăugați pătrunjel la mesele dvs., iată un sfat: o mare parte din vitamine și compuși volatili se pierd în timpul gătitului, deci mâncați-l crud sau adăugați-l la sfârșitul gătitului, chiar înainte de servire.

Pătrunjelul proaspăt trebuie păstrat la frigider într-o pungă de plastic. Dacă pătrunjelul este uscat uscat, fie stropiți-l ușor cu puțină apă, fie spălați-l fără a-l usca complet înainte de a-l păstra la frigider.
Folosiți pătrunjel în supe, sosuri, salate, predărat pe legume sau paste.
Puteţi usca pătrunjel şi păstra în pungi de hârtie închise, într-un loc uscat şi semi-răcoros.
Adăugați-l într-un smoothie sau obţineţi suc din el.
Reţetă simplă de ceai de pătrunjel: Luaţi o legătură de pătrunjel proaspăt şi spălaţi-l cu apă rece. Puneţi-l într-o farfurie şi turnaţi deasupra apă clocotită. Acoperiţi-l ca să rămână cald. Când se răceşte, strecuraţi lichidul şi beţi-l pe parcursul unei perioade de 24 de ore. Repetaţi formula zilnic până la vindecare.
Atenţionări:
Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeutice de câtre femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au seminţele (câteva grame determină începerea contracţiilor uterine). Bineînţeles, în cantităţi normale poate fi folosit.
Cantități mari de pătrunjel pot crește coagularea sângelui. Ar putea scădea efectul de subțiere a sângelui la warfarină (Coumadin).  
Sucul de pătrunjel (rădăcina sau frunze) are o acţiune terapeutica intensă, încât este indicat să nu îl folosiţi în cantităţi mari. Nu depăşiţi doze mai mari de 100 ml suc pur obţinut la centrifugă din rădăcină (se poate combina cu suc de morcov) sau 250 ml suc diluat cu apă, obţinut la blender din frunze.
Sorin Nicola !

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.61c93bfe41824670cea552ad3f91363e.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...